Την οικουμενική ακτινοβολία της Μονής της Χώρας ως πολιτιστικό αγαθό επισήμανε ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης εκτιμώντας πως η τουρκική κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την μετατροπή της σε τέμενος.
Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής είπε «τα ψηφιδωτά της Μονής της χώρας αποτελούν επιτομή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του πολιτισμού της περιόδου.
»Συνιστά οικουμενικό πολιτιστικό αγαθό και πρέπει να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση.
»Η απόφαση για την μετατροπή της σε τέμενος ελήφθη το 2020 όχι την προηγούμενη βδομάδα.
»Από την πλευρά μας προχωρήσαμε στις αναγκαίες ενέργειες για να αναδείξουμε τον χαρακτήρα της Μονής και για να παραμείνει ο μουσειακό της χαρακτήρας.
»Ήταν ωφέλιμο να βρεθούμε στην Άγκυρα.
»Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα στον Τούρκο πρόεδρο και ζήτησε να διατηρηθεί ο μουσειακός χαρακτήρας της Μονής ως κτήμα της ανθρωπότητας», για να προσθέσει «εκτιμώ πως θα υπάρξει επαναξιολόγηση από την τουρκική κυβέρνηση».
Ο κ. Γεραπετρίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νίκης, Νίκου Παπαδόπουλου, τοποθετήθηκε και τα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας λέγοντας πως οι αναφορές περί «Γαλάζιας πατρίδας» δεν έχουν «ενταχθεί στα σχολικά εγχειρίδια.
»Είναι σε σχέδια που έχουν αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση.
»Παρακολουθούμε το ένα και θα πράξουμε τα δέοντα για να μην υπάρξει αλλοίωση της πραγματικότητας».
Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε πως ο ίδιος ή το νόμιμο του γραφείο συνέταξε ή συμμετείχε στην συγγραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας μεταξύ άλλων «δεν θα το έκανα καθώς διαφωνώ με την Συμφωνία των Πρεσπών καθώς έχει πολλά νομικά κενά».