Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σαμαράς “στοχοποίησε” Τουρκία και Ισλαμικό Κράτος

Ο Σαμαράς “στοχοποίησε” Τουρκία και Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αίγυπτος, Αντώνης Σαμαράς, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Στην αντιφώνησή του ο Αντώνης Σαμαράς, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δεν μάσησε τα λόγια του.

Αν και τήρησε τους κανόνες της διπλωματικής ευγένειας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ευθέως στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, η οποία “εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους” και συνέδεσε, το Ισλαμικό Κράτος, “με ιδιοτελείς στοχεύσεις κρατών της περιοχής” φωτογραφίζοντας ευθέως την Τουρκία.

Στο αντίπολο της βαρβαρότητας του Ισλαμικού Κράτους και των ιδιοτελών στοχεύσεων κρατών της περιοχής, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη για ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση, από την οποία απέκλεισε τους “παράγοντες που την εμποδίζουν”, οι οποίοι όπως είπε χαρακτηριστικά “πρέπει να τεθούν στο περιθώριο”, φωτογραφίζοντας για μια ακόμη φορά την Τουρκία.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, η “ηγέτιδα δύναμη του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου” όπως την αποκάλεσε, απαντώντας έτσι στους μεγαλοϊδεατισμούς Ερντογάν – Νταβούτογλου που διεκδικούν αυτό το ρόλο για την Τουρκία, ως νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, θα συνεννοηθούν και θα συνεργαστούν. Πώς θα συνεργαστούν και θα συνεννοηθούν Ελλάδα – Κύπρος και Αίγυπτος; Αυτό πλέον είναι φανερό, δημιουργώντας μια ισχυρή συμμαχία, για την οποία το tribune σας έχει γράψει από την πρώτη στιγμή, στην οποία στο πλαίσιο ευρύτερης περιφερειακής συνεννόησης είναι βέβαιο ότι εντάσσεται και το Ισραήλ.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι η Τουρκία επιλέγει αυτή την ώρα να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, που «Κύπρος και Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες εργάζονται για να οικοδομήσουν στην εύφλεκτη περιοχή μας», εννοώντας κι αυτός με τη σειρά του τη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ που πλέον ορθώνεται ως κυματοθραύστης στην υποκινούμενη από την Τουρκία τζιχαντιστική και ισλαμιστική βαρβαρότητα.

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της συμμαχίας που συγκροτείται, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι “καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτή την πρόκληση και με πνεύμα συναίνεσης να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της αντιφώνησης του Έλληνα πρωθυπουργού:

Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και ευρύτερα για την γειτονιά μας. Ειδικότερα, ως προς την Κύπρο, η Τουρκία για άλλη μια φορά, δυστυχώς, επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο, που δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα. Παρακολουθούμε με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στηρίζουμε, φίλε Πρόεδρε, πλήρως την απόφασή σας να αναστείλετε τη συμμετοχή σας στις δικοινοτικές συνομιλίες έως ότου συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα εργασθεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις αυτές.

Επιτρέψτε μου και μία σύντομη, γενικότερη αναφορά. Η ευρύτερη περιοχή μας πράγματι δοκιμάζεται. Η ρευστότητα και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, για την οποία τεράστια ευθύνη φέρει το Ισλαμικό Κράτος, παρουσιάζεται σήμερα σαν μια δύναμη απίστευτης βαρβαρότητας, η δράση της οποίας αναδιατάσσει περιοχές και σύνορα, προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Είναι ένας ακραίος ζηλωτισμός στο όνομα θρησκειών, ιδιοτελείς στοχεύσεις κρατών της περιοχής, κατάρρευση άλλων, καθημερινά δράματα ανθρώπων που ξεριζώνονται από τη γη τους και αναζητούν την τύχη τους αλλού, διογκώνοντας το ήδη τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα. Δημιουργεί λοιπόν αυτή η καινούρια δύναμη, με την έννοια του φαινομένου το λέω το «δύναμη», ένα μείγμα, η έκρηξη του οποίου απειλεί να λάβει σήμερα πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Και στο ίδιο ακριβώς κάδρο, Μακαριότατε, βρίσκεται η τραγική μοίρα των Χριστιανών της Ανατολής, οι οποίοι αναγκάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες να εγκαταλείπουν τις πανάρχαιες κοιτίδες τους.

Σήμερα, λοιπόν, που η ευρύτερη περιοχή μας δοκιμάζεται, είναι επιτακτική η ανάγκη και για ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση. Παράγοντες που την εμποδίζουν πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Ελλάδα και Κύπρος κινούνται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Μεθαύριο, το ίδιο σκηνικό συνεννόησης και συνεργασίας θα επαναληφθεί μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως στο Κάιρο, τη φορά αυτή με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου, ηγέτιδας δύναμης του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου.

Για άλλη μία φορά, φίλε Πρόεδρε, θέλω και εγώ με ευγνωμοσύνη να σε ευχαριστήσω για την θερμότατη υποδοχή και την πραγματικά εξαίσια φιλοξενία».

Σχετικά άρθρα