Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Newsweek: Η Ελλάδα έτοιμη να στείλει 32 μαχητικά F-16 στην Ουκρανία – ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει η κυβέρνηση

Newsweek: Η Ελλάδα έτοιμη να στείλει 32 μαχητικά F-16 στην Ουκρανία – ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει η κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροσκάφος, Ουκρανία, Πολεμική Αεροπορία, Ρωσία, ΣΥΡΙΖΑ,

Η Ελλάδα είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα μεταφέρει έως και 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο Newsweek.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικρίνοντας το σχέδιο περί αποστολής των 32 F-16 στην Ουκρανία και επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια ακόμη ανησυχητική ένδειξη της αδιαφανούς και ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση υπό το δόγμα του «δεδομένου συμμάχου», ζημιώνοντας έτσι πολλαπλώς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Μέσω ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση να «επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει άμεσα το εν λόγω δημοσίευμα, καθώς και να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό εάν έχει προχωρήσει σε σχετικές συμφωνίες με την ουκρανική πλευρά, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, καθώς και τις συνέπειες που θα έχουν αυτές σε βάρος της άμυνας της χώρας, ιδίως στα νησιά».

Το δημοσίευμα θυμίζει πως το Κίεβο ζητά εδώ και καιρό μαχητικά δυτικής κατασκευής για να ενισχύσει την ικανότητά του να αμφισβητήσει τον στόλο της Ρωσίας και τα F-16, που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ.

«Παρόλο που αρκετές χώρες – η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο – δεσμεύτηκαν τελικά να παράσχουν τα αεροσκάφη στην Ουκρανία πέρυσι, τα ακριβή χρονοδιαγράμματα για την άφιξή τους παρέμειναν αδιαφανή και υπόκειται σε αλλαγές. Τα πρώτα αεροσκάφη επρόκειτο να φθάσουν το πρώτο μέρος του 2024, αλλά η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η Ουκρανία θα παραλάβει μια πρώτη παρτίδα F-16 το “δεύτερο τρίμηνο” του έτους. Και πριν τα αεροσκάφη απογειωθούν στην Ουκρανία, λένε οι δυτικές χώρες, το ουκρανικό προσωπικό πρέπει να ολοκληρώσει τα προγράμματα εκπαίδευσής του και οι απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις πρέπει να είναι έτοιμες και να λειτουργούν στη χώρα» σημειώνει το Newsweek.

Σχετικά άρθρα