Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δείτε ποιοι “σύμμαχοι” στην Ευρώπη στηρίζουν την Τουρκία

Δείτε ποιοι “σύμμαχοι” στην Ευρώπη στηρίζουν την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Ντέιβιντ Κάμερον, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Επειδή τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος βρίσκονται στην πιο κρίσιμη στιγμή με την τουρκική προκλητικότητα να έχει φτάσει σε πολεμικό επίπεδο πολύ πιο επικίνδυνο ακόμη και από το 1974 είναι καλό και πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ποιοι είναι σύμμαχοί μας και ποιοι όχι.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Βρετανία όχι μόνο στάθηκαν προκλητικά στο πλευρό της Τουρκίας στο ζήτημα της ΑΟΖ αγκαλιάζοντας τα τουρκικά πλοία που έχουν μπει στον εθνικό χώρο μιας ευρωπαϊκής χώρας αλλά κάνει και lobbying στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μην στηρίζουν το μπλοκάρισμα της εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε από την Κύπρο.

Ο Γαλλία επίσης “αγκάλιασε” την Τουρκία.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον Ολάντ, που καταρρέει από τα απίστευτα σεξουαλικά του σκάνδαλα αλλά και την βύθιση της οικονομίας της Γαλλίας, όπου βρήκε ευήκοα ώτα για να αλλάξει την ατζέντα της συμμαχίας από την Κομπάνι στο Χαλέπι επειδή ενδιαφέρει εξίσου την Γαλλία και την Τουρκία.

Η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας την ώρα που ο Ερντογάν αλώνιζε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τώρα ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το δίνει το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου της Κύπρου που παρουσιάζει την στάση των ευρωπαϊκών πολιτκών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δείτε λοιπόν ποια κόμματα υποστηρίζουν την ελληνικά συμφέροντα και ποιά στηρίζουν ξεκάθαρα την Τουρκία.

Ενόψει της συζήτησης και έκδοσης ψηφίσματος για την τουρκική προκλητικότητα, στις 12 και 13 Νοεμβρίου, στην ολομέλεια του Σώματος ο Φιλελεύθερος εξασφάλισε τα προσχέδια ψηφίσματος που κατέθεσαν όλες οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, με την Ενωτική Αριστερά και το Λαϊκό Κόμμα να κινούνται στη λογική «καθαρής καταδίκης» της Άγκυρας, διασυνδέοντας τη στάση της Τουρκίας με τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας.

Την καταδίκη της Τουρκίας ζητούν και οι άλλες πέντε πολιτικές ομάδες, με κάποιες ωστόσο «γκρίζες αναφορές».

Το πλέον «χτυπητό παράδειγμα» αποτελούν οι Πράσινοι, οι οποίοι επαναφέρουν μέσω του προσχεδίου τους θέμα απευθείας εμπορίου, ζητώντας από την Κομισιόν να υποβάλει νέα πρόταση κανονισμού.

Δείτε αναλυτικά τις θέσεις:

Ενωτική Αριστερά

Ζητεί από την Άγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα προς την Τουρκία ότι «η ένταξή της, περιλαμβανομένου του ανοίγματος κεφαλαίων, παραμένει υπό την αίρεση της εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών της».

Λαϊκό Κόμμα

Αφού σημειώνει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι «ασυμβίβαστες με τον διακηρυγμένο στόχο της ένταξης στην ΕΕ», υπογραμμίζει ότι η συνέχιση ή/και η επανάληψη των ενεργειών αυτών θα δυσχεράνει την πορεία προς την ΕΕ «και θα έχει επιπτώσεις στην προενταξιακή διαδικασία και στήριξη».

Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας

Ζητά επίσης καθαρή καταδίκη της Τουρκίας και την απόσυρση όλων των πλοίων της από την περιοχή. Υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης, όλα τα μέρη θα πρέπει να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Σοσιαλιστές

Αν και αναμφισβήτητα καταδικάζουν την Άγκυρα για «κλιμάκωση απειλών» και μονομερείς ενέργειες, αρκούνται να ζητήσουν απόσυρση των τουρκικών «πολεμικών πλοίων» από την κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνουν με λύπη ότι δεν εγκρίθηκαν τα ΜΟΕ της ε/κ πλευράς, στα οποία ως γνωστόν περιλαμβανόνταν η επιστροφή Βαρωσίων και το απευθείας εμπόριο. Το αρχικό προσχέδιο των Σοσιαλιστών βελτιώθηκε κατόπιν παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών της ομάδας Μαυρίδη (ΔΗΚΟ) και Παπαδάκη (ΕΔΕΚ).

Πράσινοι

Καταδικάζουν την Τουρκία, αναγνωρίζοντας τα κυριαρχικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ καρμπόν, όπως και οι Σοσιαλιστές, αρκούνται να ζητήσουν απόσυρση των τουρκικών «πολεμικών πλοίων». Την ίδια ώρα εκφράζουν λύπη «για την αποτυχία της ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της» προς τους Τ/κ και ζητούν από την Κομισιόν «να προτείνει ένα νέο σχέδιο κανονισμού που να επιτρέπει το απευθείας εμπόριο μεταξύ του βόρειου τμήματος της νήσου και άλλων κρατών».

Φιλελεύθεροι

Αν και ζητούν άμεση απόσυρση των τουρκικών πλοίων και επικρίνουν την Άγκυρα, υπογραμμίζουν ότι «η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα υποβοηθηθεί πολύ από μια λύση» στο Κυπριακό.

Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές

Αφενός ζητούν άμεση απόσυρση των τουρκικών πλοίων. Αφετέρου διατυπώνουν ανησυχία για τις ασκήσεις Κύπρου, Ρωσίας, Ισραήλ και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περισσότερο την υφιστάμενη ένταση.

Σχετικά άρθρα