Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ασπίδες (Αspides) - Ναυτική Επιχείρηση, Βίντεο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία, Λουίτζι Ντι Μάιο, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, να εγκαταλείψει τις προκλητικές διεκδικήσεις και να επιλύσει το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνάντησης με τον ειδικό εκπρόσωπο της Ε.Ε. στον Περσικό Κόλπο, Λουίτζι ντι Μάιο, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στην υπογραφή της πρώτης συμφωνίας στην ιστορία της Ελλάδας για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, (μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας) καθώς όπως τόνισε «δίνει ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς δύο πολιτισμένες χώρες που αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας λύνουν φιλικά τις διαφορές τους».

Μεταξύ άλλων, κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ».

«Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ διασφαλίζει τη θαλάσσια οδό επικοινωνίας προς τα λιμάνια της ΕΕ»

Ο κ. Νίκος Δένδιας αφού καλωσόρισε τον Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», δηλώνοντας ότι «ο σκοπός της επίσκεψής του είναι να τον ενημερώσουμε για την Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», μια επιχείρηση σε μια κρίσιμη περιοχή, με μια τεράστια σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιχείρηση αυτή διασφαλίζει τη θαλάσσια οδό επικοινωνίας προς τα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καταλαβαίνετε κυρίως προς τα ελληνικά και τα ιταλικά λιμάνια».

«Λαμπρό παράδειγμα η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για ΑΟΖ»

Ταυτόχρονα ο κ. Νίκος Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα προς την γειτονική χώρα τονίζοντας ότι «Από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορώ ποτέ να ξεχάσω ότι ο Λουίτζι Ντι Μάιο ήταν αυτός με τον οποίο υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία στην ιστορία της πατρίδας μας για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς δύο πολιτισμένες χώρες που αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας λύνουν φιλικά τις διαφορές τους».

«Συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας»

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ο -τότε- υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Λουίτζι ντι Μάιο υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος το οποίο σηματοδότησε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Σχετικά άρθρα