Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: «Πρέπει να μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας»

Νίκος Δένδιας: «Πρέπει να μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ερυθρά Θάλασσα, Ναυτιλία, Νίκος Δένδιας, Υεμένη, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Η Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, επιθυμεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην ασφάλεια των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Πρέπει να μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», είπε ο κ. Δένδιας μιλώντας στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. μπορεί να το επιτύχει σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα και την Ευρώπη που θα υπηρετεί τις ανάγκες της Ε.Ε.» τόνισε.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η αποστολή της Ε.Ε. στη Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία «Ασπίδες», ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και έχει ως στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτόν στηρίζουν τους Παλαιστίνιους στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Το πρακτορείο παρατηρεί ότι η Ελλάδα, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας, διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως και βλέπει τις επιθέσεις στα πλοία της να αυξάνουν στα ανοιχτά της Υεμένης, ενώ η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά έχει υποχωρήσει 40%.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι η ελληνική φρεγάτα Ύδρα αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα για την Ερυθρά Θάλασσα, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει τη διοίκηση της επιχείρησης από τη Λάρισα, ενώ ο διοικητής της ναυτικής δύναμης των 5 φρεγατών θα είναι Ιταλός.

«Είναι σημαντικό να πετύχουμε» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Δεν μπορεί να είσαι το σταυροδρόμι εάν οι δρόμοι δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν.

»Για εμάς (την Ελλάδα) αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή άμεσα και έμμεσα».

Όπως παρατηρεί το Reuters, η Ελλάδα και η Ε.Ε. βρίσκονται σε συναγερμό από την «εξειδικευμένη προσέγγιση» των Χούτι αναφορικά με τις επιθέσεις τους, καθώς εκτός από εναέρια drones χρησιμοποιούν θαλάσσια και υποβρύχια όπλα, πυραύλους και θαλάσσιες νάρκες στις επιθέσεις τους.

Η ασφάλεια των πληρωμάτων των 5 φρεγατών –από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία- αποτελούν επίσης λόγο ανησυχίας, είπε ο κ. Δένδιας, ζητώντας τον στενότερο συντονισμό με άλλους φιλικούς στόλους που βρίσκονται στην περιοχή όπως των ΗΠΑ και της Ινδίας.

«Το να έχουμε στενό συντονισμό και όσο το δυνατό πιο κοινή προσέγγιση με τους άλλους στόλους. Είναι ενδεδειγμένο και σημαντικό» επεσήμανε.

Η Ε.Ε., μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θέλει να ενισχύσει τον ρόλο της συλλογικά ως Ένωση αντί η κάθε μία από τις 27 χώρες να ακολουθεί την δική της αμυντική πολιτική, ανέφερε επιπλέον ο υπουργός Άμυνας.

Το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει να αναδιοργανώσει τις ένοπλες δυνάμεις της, να αναβιώσει την αμυντική της βιομηχανία και τις δραστηριότητες των ναυπηγείων της, καθώς αναρρώνει από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Η Ελλάδα επιδιώκει την παραγωγή εναέριων και θαλάσσιων drones, συστημάτων anti-drone και την συμμετοχή της στην σχεδίαση και την κατασκευή των νέας γενιάς φρεγατών των ΗΠΑ κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία, είπε ο κ. Δένδιας.

«Αυτό αποτελεί μία τεράστια πρόκληση» επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Είμαστε ένα υπερήφανο ναυτικό έθνος και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε από κοινού μία πλατφόρμα τόσο σημαντική όπως η Constellation».

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι για να συμφωνηθεί ο προσδιορισμός των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των πλοίων θα απαιτηθεί διάστημα περίπου 2 ετών.

Πρόσθεσε ότι τα ελληνικά ναυπηγεία θα μπορούν να συντηρούν τα πλοία ανάλογης κλάσης άλλων χωρών.

Στο σχετικό δημοσίευμά του, το Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα σκοπεύει να δαπανήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στην τρέχουσα δεκαετία για την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων όπως τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, τις γαλλικές φρεγάτες Belhara ενώ σκοπεύει να αποκτήσει στόλο σύγχρονων ελικοπτέρων Black Hawk από τις ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα