Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, την φρεγάτα «Ύδρα» στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, πριν τον απόπλου της για την Ερυθρά Θάλασσα, όπου θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε, παρουσία του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Δημήτριου – Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ και του αρχηγού Στόλου αντιναυάρχου Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, από τον κυβερνήτη της φρεγάτας αντιπλοίαρχο Χρήστο Δρούγκα ΠΝ, για την αποστολή της
Κατά την επίσκεψή του ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στον κυβερνήτη, τα στελέχη και το πλήρωμα της Φρεγάτας, ανέφερε:
«Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, κύριε Αρχηγέ του Στόλου, κύριε Κυβερνήτα, μέλη του πληρώματος, όπως ξέρετε η κατάσταση ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν έχει επιδεινωθεί.
»Επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από πυραύλους, από drones, αποτελούν απειλή κατά της σταθερότητας, της ασφάλειας, αλλά και της παγκόσμιας και ειδικά της ελληνικής οικονομίας.
»Αμέσως πριν σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λήφθηκε η τελική απόφαση να υποστηρίξουμε τη θαλάσσια επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΣΠΙΔΕΣ.
»Η συμμετοχή της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην παραπάνω Επιχείρηση, μαζί με την ανάληψη της Διοίκησης του επιχειρησιακού Στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα Διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά μας συμφέροντα.
»Έχω εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους που επιβάλλουν τη συμμετοχή μας και κατανοούμε όλοι ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους.
»Αλλά το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας, με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του, ιστορικά δεν έχει κρυφτεί απέναντι στις προκλήσεις.
»Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, όπως επίσης και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών.
»Και ως τμήματα της ελληνικής ναυτοσύνης καταλαβαίνετε απολύτως τι σημαίνει αυτό.
»Καταλαβαίνετε επίσης τη μεγάλη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών.
»Νομίζω ότι η κάθε μια και ο καθένας στην Ελλάδα παρατηρεί τη σημαντική αύξηση του κόστους των προϊόντων εξαετίας της αύξησης του μεταφορικού κόστους μετά τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
»Επίσης, είναι εύκολα κατανοητή η ανάγκη της ελεύθερης επικοινωνίας με τα λιμάνια μας, τα οποία, εάν αυτό δεν συμβαίνει, θα χάσουν τη σημασία τους ως διαμετακομιστικά κέντρα, αλλά και επίσης ότι οι επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο και τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά λιμάνια.
»Η μείωση της κίνησης εμπορευμάτων στον Πειραιά, παραδείγματος χάρη, ανέρχεται σε 40% περίπου και αυτό έχει πολύ βαριές συνέπειες στην ελληνική οικονομία.
»Κύριε Κυβερνήτα, στελέχη, προσωπικό της φρεγάτας, με την συμμετοχή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον.
»Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμμετέχει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, τελικά της ειρήνης.
»Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμπηχθεί ισχυρός αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην οποία συμμετέχετε είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της.
»Μία επιχείρηση που έχει ελληνική ηγεσία και ελληνικό όνομα.
»Σας διαβεβαιώνω ότι οι ευχές μας και η σκέψη μας θα σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής σας.
»Σε λίγες ώρες αποπλέετε. Θα ήθελα να σας ευχηθώ από καρδιάς, καλή επιτυχία.
»Να γυρίσετε καλά και ασφαλείς.
»Στις προθέσεις μου είναι να έρθω να σας δω και εκεί που θα είστε.
»Καλούς πλόες και καλή επιστροφή, Να είστε καλά».