Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Δένδιας στη Φινλανδία για το μοντέλο ενός πραγματικού στρατού πολιτών-οπλιτών

Ο Νίκος Δένδιας στη Φινλανδία για το μοντέλο ενός πραγματικού στρατού πολιτών-οπλιτών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηράκλειο, Κρήτη, Νίκος Δένδιας, Στρατιωτική Θητεία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Φινλανδία,

Στη Φινλανδία θα βρεθεί τη Δευτέρα 26/2 ο Νίκος Δένδιας προκειμένου να «γνωρίσει» διά ζώσης το φινλανδικό μοντέλο που η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εθνικής Άμυνας έχει προκρίνει να εφαρμοστεί, προσαροσμένο στα δικά μας δεδομένα, στον ελληνικό στρατό.

Κατά την επίσκεψή του στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), στο Ηράκλειο Κρήτης, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι στόχος μας είναι «να δημιουργήσουμε έναν στρατό στον οποίο τα άξια επαγγελματικά μας στελέχη θα συμπληρώνονται από έφεδρα στοιχεία, τα οποία θα είναι επαρκώς εκπαιδευμένα.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «ιδιαίτερη χαρά και τιμή» το γεγονός ότι επέστρεψε στη ΣΕΑΠ «μετά από πολλά χρόνια».

«Εδώ υπηρέτησα και έγινα έφεδρος αξιωματικός» συμπλήρωσε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην «ανάγκη να ενισχύσουμε την εφεδρεία» και να δημιουργήσουμε έναν στρατό «στον οποίο τα άξια επαγγελματικά μας στελέχη θα συμπληρώνονται από έφεδρα στοιχεία, τα οποία θα είναι επαρκώς εκπαιδευμένα».

«Μεθαύριο», συνέχισε, «θα είμαι στη Φινλανδία που θα μου γίνει η επίδειξη του φινλανδικού μοντέλου, το οποίο θα θέλαμε να προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα ώστε να δημιουργήσουμε μέσα στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 τον νέο σύγχρονο ελληνικό στρατό».

Αναφερόμενος στα δύο χρόνια που συμπληρώνονται το Σάββατο 24/2 «από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» είπε:

«Θα πρέπει να σημειώσουμε αυτήν την επέτειο, για να αντιληφθούμε όλοι τι μεγάλη απειλή, τι υπαρκτή απειλή συνιστά ο αναθεωρητισμός για τον 21ο αιώνα».

«Πως ισχυρά κράτη προσπαθούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε γειτονικά τους κράτη πέρα από το Διεθνές Δίκαιο, πέρα από τις προβλέψεις του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ποιο είναι το φινλανδικό μοντέλο

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας, κάθε Φινλανδός πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην εθνική άμυνα.

Κάθε άνδρας Φινλανδός πολίτης ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος στρατιωτικής θητείας, οι δε γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για στρατιωτική θητεία σε εθελοντική βάση.

Ένας υπόχρεος για στρατιωτική θητεία πρέπει να εκπληρώσει είτε ένοπλη ή άοπλη στρατιωτική θητεία είτε μη στρατιωτική (δηλαδή πολιτική) θητεία.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας.

Μετά την ολοκλήρωσή της συγκαταλέγονται στην εφεδρεία των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων.

Στις πρώτες κλήσεις, καλείται η πλειοψηφία των Φινλανδών νέων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν θα κάνουν στρατιωτική θητεία για κάποιο λόγο.

Οι κλήσεις στον στρατό, αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της φινλανδικού υπουργείου Αμύνης, θεωρούνται κοινωνικά σημαντικές εκδηλώσεις επειδή «μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε τους νέους και να βοηθήσουμε στην πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού».

Όλοι οι άνδρες που συμπληρώνουν τα 18 τους έτη λαμβάνουν κλήση την ίδια χρονιά.

Κατά την κλήση ελέγχεται η καταλληλότητα των στρατευσίμων για υπηρεσία.

Ερωτώνται για τις επιθυμίες τους σχετικά με την υπηρεσία τους, και βάσει αυτών, τούς δίνεται η ημερομηνία έναρξης και η τοποθεσία της υπηρεσίας τους.

Εάν ένας στρατεύσιμος δεν κριθεί ικανός για υπηρεσία, απαλλάσσεται από τη στρατιωτική θητεία εν καιρώ ειρήνης.

Ένας στρατεύσιμος μπορεί να ζητήσει αναβολή της ένταξής του στην υπηρεσία για δικαιολογημένο λόγο.

Οι γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εθελοντική στρατιωτική θητεία αποστέλλοντας αίτηση και ακολουθείται ξεχωριστή διαδικασία επιλογής.

Κλιμακωτή διάρκεια

Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες.

Οι απλοί στρατεύσιμοι, ας πούμε όσοι εκπαιδεύονται χωρίς στόχο απόκτησης αξιωματικής βαθμίδας, υπηρετούν για 165 ημέρες.

Απλοί στρατεύσιμοι επίσης που εκπαιδεύονται για καθήκοντα που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και όσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες.

Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα στην ιεραρχία υπηρετούν για 347 ημέρες. Τέλος η μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία διαρκεί 347 ημέρες.

«Η στρατιωτική θητεία παρέχει στους στρατεύσιμους στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας.

Στη στρατιωτική θητεία, οι στρατεύσιμοι μπορούν επίσης να μάθουν χρήσιμες καθημερινές δεξιότητες και ηγετικές δεξιότητες, καθώς και να αποκτήσουν τεχνογνωσία και για την επαγγελματική ζωή.

Υπάρχει ο στόχος να επιτρέπεται στους στρατεύσιμους να αξιοποιήσουν προηγούμενες δεξιότητές τους στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα».

Μετά το πέρας της στρατιωτικής θητείας, οι αποστρατευθέντες καθίστανται έφεδροι.

Οι απλοί στρατιώτες παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου γίνουν 50 ετών και υπόκεινται σε επανεκπαίδευση διάρκειας 80 ή 150 ημερών επανεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην εφεδρεία.

Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία μέχρις ότου συμπληρώσουν τα 60 τους χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να λάβουν -το μέγιστο- 200 ημέρες επαναληπτικής εκπαίδευσης.

Στην επικουρική εφεδρεία ανήκει κάθε άνδρας ηλικίας 18 έως 60 ετών.

Σχετικά άρθρα