Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το μήνυμα των αγροτών από την πλατεία Συντάγματος: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί»

Το μήνυμα των αγροτών από την πλατεία Συντάγματος: «Ο αγώνας θα συνεχιστεί»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγρότες, Αθήνα, Αττική, Δημήτρης Κουτσούμπας, Διαδηλώσεις, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ΠΑΣΟΚ, Πλατεία Συντάγματος, Στέφανος Κασσελάκης, Συλλαλητήρια, ΣΥΡΙΖΑ,

Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν από το απόγευμα της Τρίτης 20/2 οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, που έχουν συρρεύσει στην πρωτεύουσα απ΄όλα τα μέρη της Ελλάδας, διεκδικώντας τα αιτήματά τους.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά»

«Εάν δεν δωθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων.

«Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

Δεν δίνει τίποτα η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, καθώς όπως επισήμανε για ακόμα μια φορά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες».

Έτσι βασικό ερώτημα παραμένει το εάν η σημερινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα των φετινών κινητοποιήσεων ή εάν ο αγροτικός κόσμος θα επιμείνει στις διεκδικήσεις του.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη πως «οι αγροτικές κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη.

»Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα».

Στ. Κασσελάκης: Να κάνει κάτι το κράτος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκε στο αγροτικό συλλαλητήριο, όπου συνομίλησε με διαδηλωτές, ανέβηκε σε τρακτέρ, και έκανε μια δήλωση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους αγρότες, ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια και ότι πρέπει να ενεργήσει άμεσα το κράτος.

«Οι αγρότες προσπαθούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση, οι μεσάζοντες, τα ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα.

»Να μην υπάρχει πλέον αυτή η κοροϊδία. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα.

»Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Και επιτέλους μια ρύθμιση οφειλών.

»Αυτοί οι άνθρωποι να μη δουν τη γη τους να πηγαίνει σε ρευστοποίηση.

»Απλά πράγματα Να γίνουν άμεσα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών»

Κλιμάκιο 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα.

Μιλώντας στα ΜΜΕ, ο Μανόλης Χνάρης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, τόνισε ότι «η παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

»Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα».

Και πρόθεσε:

«Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση».

Δ. Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία»

«Χαιρετίζουμε εδώ στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Ελλάδας, τους Έλληνες αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, τα αιτήματα τους είναι δίκαια.

»Είμαστε στο πλευρό τους. Όλη η Αθήνα, όλη Ελλάδα είναι στο πλευρό τους», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το συλλαλητήριο.

Και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία.

»Πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών.

»Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς στόχους όταν είναι να δώσει λεφτά για τους αγρότες, όταν είναι να δώσει αποζημιώσεις, όταν είναι να δώσει για τον λαό και απλόχερα να τα δίνει σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Σχετικά άρθρα