Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάικλ Ρούμπιν: Η Τουρκία απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα και την Αρμενία

Μάικλ Ρούμπιν: Η Τουρκία απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα και την Αρμενία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Δημοκρατία του Αρτσάχ, Ελληνικά Νησιά, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάικλ Ρούμπιν, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Νησιά Αιγαίου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζο Μπάιντεν, Τουρκία,

Του Μάιλ Ρούμπιν*

Στις 27 Ιανουαρίου 2024, δύο ημέρες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν προέτρεψε εκ νέου το Κογκρέσο να δώσει πράσινο φως στις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε μια δημόσια συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), «Ο αγώνας μας δεν τελειώσει με την εκδίωξη του εχθρού [Ελλήνων] από τα εδάφη μας και τη ρίψη τους στη θάλασσα από τη Σμύρνη».

Ήταν μια προκλητική δήλωση δεδομένης της σφαγής στη Σμύρνη, τη σημερινή Σμύρνη, όπου σκοτώθηκαν έως και 100.000 και, σύμφωνα με μελετητές, ισοδυναμούσε με γενοκτονία κατά των Ελλήνων Χριστιανών της Ανατολίας.

Εν συνεχεία, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα, Τούρκοι αναλυτές στο CNN Türk συζήτησαν τις προοπτικές της Τουρκίας να εκτοξεύσει τον Tayfun, τον πρώτο εγχώριο βαλλιστικό πύραυλο της Τουρκίας, στην Ελλάδα.

«Αν τους ρίξουμε από την Αδριανούπολη ή τη Σμύρνη, μπορούμε να χτυπήσουμε την Αθήνα», κατέληξαν.

Η υπερηφάνεια για το «ρίξιμο των Ελλήνων στη θάλασσα» είναι κυρίαρχη τάση στην κυβέρνηση του Ερντογάν.

Είναι επίσης δημοφιλές σλόγκαν στην Τουρκία.

Υπάρχουν τουρκικά εθνικιστικά τραγούδια καθώς και ετήσιες δημόσιες τελετές που γιορτάζουν τη σφαγή του αιωνόβιου χριστιανικού πληθυσμού της Σμύρνης ως «απελευθέρωση της Σμύρνης από τις εχθρικές δυνάμεις».

Για τον εορτασμό της 100ής επετείου της σφαγής το 2022, για παράδειγμα, ένας από τους μεγαλύτερους ποπ σταρ της Τουρκίας έδωσε μια συναυλία στο κέντρο της πόλης στη Σμύρνη, γιορτάζοντας τη σφαγή. Εκατοντάδες χιλιάδες παρευρέθηκαν.

Η υπερηφάνεια για το «ρίξιμο των Ελλήνων στη θάλασσα» είναι κυρίαρχη τάση στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Είναι επίσης δημοφιλές σλόγκαν στην Τουρκία.

Η απειλή για εκτόξευση πυραύλων στην Αθήνα έρχεται σε ένα σκηνικό τουρκικού ρεβανσισμού.

Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας διεκδικούν επανειλημμένα την ιδιοκτησία 152 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος που έχουν ανατεθεί στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, τη Σύμβαση του 1932 μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας και τη Συνθήκη του Παρισιού το 1947.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη ως στόχος των εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας.

Ο Χουλουσί Ακάρ, πρώην υπουργός Άμυνας που σήμερα προεδρεύει της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας του κοινοβουλίου, απείλησε την Αρμενία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν στις 29 Ιανουαρίου 2024, προτείνοντας η Τουρκία να επαναλάβει την εθνοκάθαρση της και του Αζερμπαϊτζάν του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά της Αρμενίας.

Με την τουρκική υποστήριξη, το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να κατέχει αρκετές δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους.

Καθώς η Τουρκία άσκησε πιέσεις για F-16 ως μέρος μιας προσπάθειας για την άρση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σταμάτησε τις υπερπτήσεις και την παρενόχληση των ελληνικών νησιών.

Το ότι ο Ερντογάν τόσο γρήγορα παραβίασε τη συμφωνία του αφού έλαβε την έγκριση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πώληση των F-16 υποδηλώνει τρομερή κακή πίστη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να γιορτάζει τη συμφωνία της Τουρκίας να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως διπλωματική νίκη, αλλά ο αυξανόμενος κίνδυνος ενός ενδοΝΑΤΟϊκού πολέμου αντιστάθμισε οποιοδήποτε όφελος μπορεί να φέρει η Σουηδία.

Η αντιμετώπιση των παραπόνων του Ερντογάν ή η ενίσχυση του στρατού του δεν θα επαναφέρει την Τουρκία στην κοινότητα των υπεύθυνων εθνών.

Αντίθετα, το πρόβλημα παραμένει η ιδεολογία του Ερντογάν.

Η αγνόηση αυτής της πραγματικότητας δεν θα φέρει σταθερότητα ή ασφάλεια, αλλά θα μπορούσε μάλλον να καταστρέψει το ΝΑΤΟ και να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη απροσδόκητο πόλεμο στην Ευρώπη.

Πηγή: Middle East Forum – Ο Μάικλ Ρούμπιν* είναι διευθυντής ανάλυσης πολιτικής στο Middle East Forum και ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute.

Σχετικά άρθρα