Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ούτε καν ο Βέμπερ δεν στήριξε έμπρακτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Ούτε καν ο Βέμπερ δεν στήριξε έμπρακτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Γρηγόρης Δημητριάδης, Δικαιοσύνη, Εκτροχιασμός Τρένου, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάνφρεντ Βέμπερ, Ναυάγια, Νέα Δημοκρατία, Ουγγαρία, Παρακολουθήσεις, Πύλος, Τέμπη, Τηλεφωνικές Παρακολουθήσεις, Υποκλοπές,

Ούτε καν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος Μάνφερντ Βέμπερ δεν στήριξε έμπρακτα τουλάχιστον την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι πρακτικές της οποίας καταδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως αποκάλυψε το Mega o κ. Βέμπερ αν και προέβη σε δηλώσεις στήριξης της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη συνέχεια δεν παρέμεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να καταψηφίσει το ψήφισμα που είχαν καταθέσει από κοινού οι τέσσερις προοδευτικές πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι για τις άκρως ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν, τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τις ατομικές ελευθερίες, την ελευθερία του Τύπου.

Ενώπιον των ευρωβουλευτών βρέθηκαν μεταξύ άλλων το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι αγωγές εναντίον δημοσιογράφων του Γρηγόρη Δημητριάδη, το φονικό δυστύχημα των Τεμπτών, το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, o κ. Βέμπερ αποχώρησε μισή ωρα νωρίτερα από την έναρξη της ψηφοφορίας χωρίς φυσικά να ψηφίσει.

Πηγές ανάφεραν ότι ο κ. Βέμπερ είχε ραντεβού με τον Ρουμάνο Πρόεδρο και γι’ αυτό αποχώρησε, δικαιολογία που μάλλον δεν στέκει λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του ζητήματος.

Εν τέλει με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι παριστάμενοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για εξαιρετικά σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ζητώντας ευθύνες και απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την αστυνομική βία, τις διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων.

Σημειώνεται πάντως, ότι νωρίτερα ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, εξέφρασε την διαφωνία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το ψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι «Ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ως Νέα Δημοκρατία υπερασπιζόμαστε τη βασική αρχή του κράτους δικαίου.

»Αλλά το κράτος δικαίου σημαίνει για εμάς να μην κάνουμε πολιτική κατάχρηση των θεμάτων στο τραπέζι.

»Το ερώτημα στο τραπέζι είναι υποθέσεις για δικαστήρια, αλλά όχι για κοινοβούλια.

»Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά».

Σύμφωνα με το Mega, πάντως, μετά τι ψήφισμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να προσκομίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απτές αποδείξεις συμμόρφωσης με τους δομικούς κανόνες δικαίου, σε διαφορεική περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί στη θέση της Ουγγαρίας του Όρμπαν αντιμετωπίζοντας ακόμη και πάγωμα Ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς τα δυο τρίτα των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχεον εισρεύσει στην Ελλάδα.

Στο άρθρο 27 του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται λόγος επί λέξει:

«Καλεί την Επιτροπή(σ.σ. το ΕΚ) να χρησιμοποιήσει πλήρως τα εργαλεία που διαθέτει για να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των αξιών που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 ΣΕΕ στην Ελλάδα· ζητεί, ειδικότερα, αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τον Χάρτη κατά την εφαρμογή των σχετικών κονδυλίων της ΕΕ, όπως απαιτείται από τον κανονισμό για τις κοινές διατάξεις· ζητεί από την Επιτροπή αξιολόγηση των συνεπειών της αδυναμίας εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια βάσει του κανονισμού περί όρων κράτους δικαίου· υπενθυμίζει ότι, σε περίπτωση υιοθέτησης χρηματοδοτικών μέτρων, η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι τελικοί αποδέκτες ή οι δικαιούχοι των κονδυλίων της ΕΕ δεν στερούνται αυτά τα κεφάλαια, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 4 και 5 του Κανονισμού Προϋποθέσεων για το Κράτος Δικαίου, και πρέπει να βρει τρόπους για να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της ΕΕ φθάνουν σε πολίτες, επιχειρήσεις, περιφερειακές και τοπικές αρχές, ΜΚΟ και οποιουσδήποτε άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, εάν η κυβέρνηση δεν συνεργαστεί σχετικά με ελλείψεις του κράτους δικαίου, ιδίως δεδομένων των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, του κόστους ζωής και της αύξησης της φτώχειας στη χώρα·».

Σχετικά άρθρα