Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ψήφισμα-ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Ευρωκοινοβούλιο: Απειλούνται Δημοκρατία και κράτος δικαίου

Ψήφισμα-ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Ευρωκοινοβούλιο: Απειλούνται Δημοκρατία και κράτος δικαίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστυνομική Βία, Γιώργος Καραϊβάζ, Δικαιοσύνη, Δώρα Αυγέρη, Ελευθερία Τύπου, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τέμπη, Τηλεφωνικές Παρακολουθήσεις, Υποκλοπές,

Ψήφισμα-ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Ενώπιον των ευρωβουλευτών βρέθηκαν μεταξύ άλλων η ελευθερία του Τύπου και το σκάνδαλο των υποκλοπών, έπειτα από ψήφισμα που κατατέθηκε από κοινού από τις τέσσερις προοδευτικές πολιτικές ομάδες του ΕΚ -Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι.

Με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι παριστάμενοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για εξαιρετικά σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ζητώντας ευθύνες και απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την αστυνομική βία, τις διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι μηδενική και εκθέτει ανεπανόρθωτα την χώρα μας

Μετά το ψήφισμα-ράπισμα του Ευρωκοινοβουλίου η Εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καταδικάστηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έλλειψη ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα, την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης!

»Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κατηγορούνται για τις υποκλοπές, τις slapps αγωγές σε βάρος ερευνητών δημοσιογράφων, τη λίστα Πέτσα, τη μη διερεύνηση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τη μη απόδοση ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών και το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, τις πιέσεις σε βάρος λειτουργών της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών.

»Επιπλέον, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα.

»Και με την σφραγίδα, πλέον, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι μηδενική και εκθέτει ανεπανόρθωτα την χώρα μας στην Ευρώπη και διεθνώς!».

ΠΑΣΟΚ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις ευθύνες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ανακοίνωση σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφέρει:

«Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

»Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις ευθύνες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καταδικάζει τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο.

»Επισημαίνει ακόμα τη συγκάλυψη, που επιχείρησε η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών απορρίπτοντας το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

»Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός επαναλάμβανε ότι η Ελλάδα “ανήκει στη Δύση”.

»Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την απόσταση μεταξύ διακηρύξεων και κυβερνητικής πρακτικής.

»Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή δημοκρατία.

»Είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε στις συστηματικές επιθέσεις στο κράτος δικαίου, που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς».

Σχετικά άρθρα