Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεκτή η πρόταση Δένδια – Στην Λάρισα το ευρωπαϊκό κέντρο επιχειρήσεων κατά των Χούθι

Δεκτή η πρόταση Δένδια – Στην Λάρισα το ευρωπαϊκό κέντρο επιχειρήσεων κατά των Χούθι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασπίδες (Αspides) - Ναυτική Επιχείρηση, Βρυξέλλες, Ερυθρά Θάλασσα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζοζέπ Μπορέλ, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

«Θετικά δεκτή» έγινε η πρόταση της Ελλάδας να προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου συμβουλίου υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., την Τετάρτη 31/1 στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει τα εξής:

«Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης.

»Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την προσέλευσή του στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε:

«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.

»Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

»Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επεσήμανε ότι η επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούτι, θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση σε αμυντικό επίπεδο, μεγαλύτερη από την επιχείρηση «Irini» που σχετίζεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.

Σχετικά άρθρα