Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκθεση-«κόλαφος» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η Ελλάδα «βουτηγμένη» στη διαφθορά

Έκθεση-«κόλαφος» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η Ελλάδα «βουτηγμένη» στη διαφθορά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Σαρακιώτης, Διαφάνεια, Διαφθορά, Διεθνής Διαφάνεια, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Άκρως ανησυχητικά και απογοητευτικά στοιχεία για την επίδοση της Ελλάδας στον Δείκτη Διαφθοράς 2023, με τη χώρα μας να σημειώνει κατακόρυφη πτώση για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

Η κατρακύλα της Ελλάδας στην 24η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην 59η ανάμεσα στις 180 χώρες σημειώθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και πλέον κατατάσσεται στις χώρες που είναι αντιμέτωπες με έντονα προβλήματα διαφθοράς και κρίση του κράτους δικαίου που αντιστρέφει τη θετική πορεία της χώρας την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα, με βάση τον Δείκτη Διαφάνειας για το 2023, η Ελλάδα κατέγραψε σκορ 49/100, δηλαδή κάτω από τη βάση, καταλαμβάνοντας την 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται πλέον μεταξύ των χωρών με «σοβαρά προβλήματα διαφθοράς».

Όπως αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας, με πτώση τριών βαθμών (49 βαθμοί το 2023 από 52 βαθμούς το 2022 & 59η θέση για το 2023 από 51η θέση το 2022), η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση του κράτους δικαίου που αντιστρέφει τη θετική πορεία της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία.

«Οι συνέπειες από τις φερόμενες παράνομες υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου και η μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία συνέβαλαν στην πιο απότομη πτώση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε.

Οι ανησυχίες αυξάνονται εξαιτίας της υπερβολικής παρέμβασης της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών Predatorgate, με αναφορές για απειλές σε μέλη του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου που ερευνά την υπόθεση και για παρεμπόδιση μαρτύρων».

Όπως σημειώνεται, η «Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index).

Η χρήση SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation), για να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι είναι συνήθης, εμποδίζοντας τη δυνατότητα των ΜΜΕ να αναφέρουν υποθέσεις διαφθοράς.

Αυτό ενισχύεται από τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας ΜΜΕ σε πρόσωπα με στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ.

Η Ελλάδα έκανε μια πολλά υποσχόμενη κίνηση ιδρύοντας την Εθνική Αρχή Διαφάνειας το 2019, όμως τα μέλη της διοίκησής της επιλέγονται από την κυβέρνηση.

Η θέση του διοικητή είναι κενή για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ενώ μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης παραιτήθηκαν πρόσφατα εν μέσω καταγγελιών για σκάνδαλο.

Για να σταματήσει η διολίσθηση, η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, να ενισχύσει τους νόμους για το lobbying και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και διατηρήσει μια ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Γιώργος Χατζηγιαννάκης, δήλωσε:

«Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια παρατηρούμε πτώση της βαθμολογίας της χώρας μας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, που επηρεάζει αρνητικά και τη συνολική κατάταξή της παγκοσμίως.

»Ήδη από πέρυσι η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος προειδοποίησε για τα φαινόμενα περιστολής του κράτους δικαίου, την έλλειψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ελευθερίας του τύπου και την αποδυνάμωση των Ανεξάρτητων Αρχών.

»Για να επιστρέψει η χώρα στην ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών, θα πρέπει να σημειωθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, για την προστασία των δημοσιογράφων, την ανεξαρτησία των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών και την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου.

»Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος προτίθεται να συμβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην επίτευξη των παραπάνω στόχων».

Τι είναι ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς

Από την έναρξη εφαρμογής του το 1995, ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς έχει γίνει ο κορυφαίος παγκόσμιος δείκτης διαφθοράς του δημόσιου τομέα.

Ο Δείκτης βαθμολογεί 180 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο με βάση την αντίληψη για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 13 εξωτερικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ιδιωτικών εταιρειών αξιολόγησης κινδύνου και συμβουλευτικών εταιριών, δεξαμενών σκέψης και άλλων. Οι βαθμολογίες αντικατοπτρίζουν τις απόψεις εμπειρογνωμόνων και επιχειρηματιών.

Η διαδικασία για τον υπολογισμό του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς επανεξετάζεται τακτικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρός και συνεκτικός.

Η πλέον πρόσφατη επανεξέτασή του έγινε από το European Commission’s Joint Research Centre το 2017.

Όλες οι βαθμολογίες από το 2012 και εφεξής είναι συγκρίσιμες από τον έναν χρόνο στον επόμενο.

Γιάννης Σαρακιώτης: Κράτος Δικαίου του Τρίτου Κόσμου η χώρα μας διά χειρός Μητσοτάκη

«Δεν αξίζει στην Ελλάδα η θέση του παρία της Ευρώπης. Δεν αξίζει στη χώρα μας ο κατήφορος, στον οποίο την έχει καταδικάσει η κυβέρνηση της ΝΔ» σχολιάζει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική-Συμμαχία και βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως σημειώνει, ο «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο προοδευτικός κόσμος θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον εγγυητή της παραμονής μας μεταξύ των ευρωπαϊκών δημοκρατικών χωρών, κόντρα στις πρακτικές της ΝΔ».

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Σαρακιώτη:

«Για μια ακόμη φορά, τα τελευταία 4,5 χρόνια, η χώρα μας γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ για τους λάθος λόγους. Με βάση το Δείκτη Διαφάνειας για το 2023, η Ελλάδα κατέγραψε σκορ 49/100, δηλαδή κάτω από τη βάση, καταλαμβάνοντας την 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται πλέον μεταξύ των χωρών με “σοβαρά προβλήματα διαφθοράς”.

»Όπως σημειώνεται, η πατρίδα μας υποχωρεί στη σχετική βαθμολογία για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ενώ τονίζεται και το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

»Το σκάνδαλο των υποκλοπών μπορεί να είναι “άνευ ουσίας” και “ασήμαντο” για τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του, καθώς προσπαθεί επίμονα να το συγκαλύψει, αλλά η Διεθνής Διαφάνεια το έλαβε σοβαρά υπόψιν προκειμένου να κατατάξει το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα ανάμεσα σε αυτά του Τρίτου Κόσμου.

»Η δε χειραγώγηση των Ανεξαρτήτων Αρχών, μέσω αμφιλεγόμενων και προκλητικών νυχτερινών τροπολογιών και παρατάσεων θητειών διαφόρων εκλεκτών του Μεγάρου Μαξίμου, έχει επίσης συμβάλει στην καταβαράθρωση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

»Μνημειώδες παράδειγμα απουσίας σεβασμού στους θεσμούς και στον τρόπο λειτουργίας μιας σύγχρονης κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας συνιστά η καταπάτηση κάθε ίχνους ανεξαρτησίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς επί 1,5 έτος, η θέση του Διοικητή παραμένει κενή και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραιτήθηκαν εν μέσω καταγγελιών για εμπλοκή σε σκάνδαλα.

»Δεν αξίζει στην Ελλάδα η θέση του παρία της Ευρώπης. Δεν αξίζει στη χώρα μας ο κατήφορος, στον οποίο την έχει καταδικάσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ.. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και ο προοδευτικός κόσμος θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον εγγυητή της παραμονής μας μεταξύ των ευρωπαϊκών δημοκρατικών χωρών, κόντρα στις πρακτικές της Ν.Δ.».

Σχετικά άρθρα