Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γεωργιάδης: Έβαλε ταφόπλακα στη δωρεάν δημόσια Υγεία – Με πληρωμή οι εγχειρήσεις στο ΕΣΥ

Γεωργιάδης: Έβαλε ταφόπλακα στη δωρεάν δημόσια Υγεία – Με πληρωμή οι εγχειρήσεις στο ΕΣΥ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), Κυριάκος Μητσοτάκης, Νοσοκομεία, Υπουργείο Υγείας,

Υπουργική απόφαση με την οποία οι ασθενείς θα καλούνται να πληρώνουν για τις εγχειρήσεις στις οποίες απαιτείται να υποβληθούν, για να αποφύγουν τις τεράστιες «ουρές» αναμονής, προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα 29/1 ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και επιχειρώντας να ωραιοποιήσει την πρωτοφανή αυτή απόφαση σε βάρος των πολιτών που δεν μπορούν να παρακάμψουν τις ουρές και περιμένουν ακόμη και μήνες για να χειρουργηθούν, ισχυρίστηκε κάνοντας άλματα λογικής ότι έτσι θα μικρύνουν οι λίστες αναμονής γιατί κάποιοι θα πληρώνουν για να κάνουν απογευματινές επεμβάσεις.

Μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε:

«Σήμερα τα χειρουργεία του ΕΣΥ δουλεύουν μέχρι τις 15.00, εκτός αν έχουν κάποιο έκτακτο περιστατικό.

»Αυτό που ισχύει σήμερα θα ισχύει εις το ακέραιο.

»Όμως, θα υπάρχει και η δυνατότητα εάν θέλει μία κλινική να μπορεί να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή μετά τις 15.00, όπου σε αυτά τα απογευματινά χειρουργεία πια θα μπορεί κάποιος να πάει επί πληρωμή».

Κάνοντας άλμα λογικής για να αιτιολογήσει το τέλος της δωρεάν δημόσιας υγείας, ισχυρίστηκε στη συνέχεια:

«Άρα, εγώ που περιμένω να χειρουργηθώ, παραδείγματος χάρη, για τη χολή μου και έχω το νούμερο 30 αλλά δεν έχω χρήματα να πληρώσω ούτε στο απογευματινό χειρουργείο ούτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, αν από τη λίστα που είναι μπροστά μου, των 30 χειρουργείων, οι 10 πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, εγώ από εκεί που έχω το νούμερο 30, θα έχω το νούμερο 20.

»Και θα πάω, αντί για δύο μήνες, σε έναν μήνα.

»Άρα, εγώ που δεν έχω καθόλου χρήματα ωφελούμαι από το γεγονός ότι μειώνεται η λίστα καθώς θα χειρουργηθώ γρηγορότερα.

»Ο ενδιάμεσος που έχει χρήματα να πληρώσει το απογευματινό χειρουργείο ωφελείται γιατί πληρώνει κάτι λιγότερο από το ιδιωτικό νοσοκομείο ώστε να μπορεί να πάει να χειρουργηθεί γρηγορότερα».

Όσον αφορά το κόστος των απογευματινών χειρουργείων, επεσήμανε πως η χρέωση θα προβλέπεται μέσα στην ΚΥΑ.

Τα νοσοκομεία έχουν τιμολογημένες τις ιατρικές πράξεις τους, όπως είπε ο υπουργός.

«Μέχρι τώρα είναι το λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ, από τις αρχές Μαρτίου γίνεται πιο επικαιροποιημένο με το σύστημα των DRGs.

»Έχουμε, δηλαδή, για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

»Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο», κατέληξε.

Είναι πράγματι παντελώς παράλογη η «λογική» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη δημόσια Υγεία και κυρίως για τα χειρουργεία.

Μέσω των απογευματινών χειρουργείων, επί πληρωμή, νομιμοποιείται το δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν έχεις λεφτά αλλάζεις η διαδικασία -ατέρμονης- καθυστέρησης και χειρουργείσαι πιο γρήγορα, αν δεν έχεις παραμένεις στην ουρά και… προσεύχεσαι.

Αλλά τι καλό μπορεί να περιμένει κανείς από έναν κωλοτούμπα τηλεπλαστιέ βιβλίων που επί Σαμαρά είχε βάλει εισιτήριο στα νοσοκομεία;

Σχετικά άρθρα