Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προκαλεί τους αγρότες ο Μητσοτάκης: Δεν τους δίνει τίποτα και κάνει επικοινωνιακή πολιτική

Προκαλεί τους αγρότες ο Μητσοτάκης: Δεν τους δίνει τίποτα και κάνει επικοινωνιακή πολιτική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγρότες, Κινητοποιήσεις, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Μπλόκα Αγροτών, Τρακτέρ,

Κανένα νέο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών, οι οποίοι έχουν πληγεί βαρύτατα, δεν προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (28/01/2024) στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε ως κυρίαρχο θέμα τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Κατά την πάγια τακτική της η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε απλά και μόνο απολογισμό σε αυτή την «ευρείας κλίμακας» σύσκεψη, όπως τη χαρακτηρίζουν με στόμφο κυβερνητικές πηγές, θέλοντας να δείξουν ότι στο Μαξίμου δίνουν σημασία στο θέμα.

Επιπλέον, από το Μαξίμου αξιολογούν την πορεία των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία και τα μέτρα στήριξης των αγροτών, θέλοντας να δείξουν ότι ήδη έχουν γίνει πάρα πολλά για το καλό των αγροτών, σημειώνοντας ότι, για τους αγρότες, για από το 2019 ως και σήμερα, η κυβέρνηση έχει κάμει πάρα πολλά.

«Έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία» επισημαίνεται σε συνέχεια της διϋπουργικής σύσκεψης.

«Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα.

»Η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά» αναφέρεται ακόμη.

Ως προς το αν συζητήθηκαν μόνο ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, η απάντηση που δόθηκε ήταν:

«Όχι μόνο. Γίνεται συνολική επισκόπηση, όπως σε κάθε αντίστοιχη σύσκεψη, όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής».

Οι αγρότες, από την πλευρά τους, που δεν είδαν ούτε σήμερα κάτι το χειροπιαστό ή το καινούργιο, έχουν στήσει μπλόκα σε όλη τη χώρα και έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Από τα βασικά τους αιτήματα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανά Kwh για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και οι κατώτατες εγγυημένες τιμές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Οι αγρότες ζητούν και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες – και γενικότερα κάτι το κυριολεκτικά απτό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Tα αιτήματα των αγροτών:

-Πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση,

-Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων,

-Αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες,

-Κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα,

-Μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους -σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο- σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου,

-Πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης,

-Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος,

-Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.

Σχετικά άρθρα