Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: «Το Πολεμικό μας Ναυτικό από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα κυριαρχεί»

Νίκος Δένδιας: «Το Πολεμικό μας Ναυτικό από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα κυριαρχεί»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Νίκος Δένδιας, Πειραιάς, Πολεμικό Ναυτικό, Πυραυλάκατος Βλαχάκος (ΤΠΚ Βλαχάκος Ρ-73), Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Πειραιά, όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ Δανιήλ, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. κ Σεραφείμ, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς, ο βουλευτής και αδερφός του πεσόντος, Νικόλαος Βλαχάκος, οι βουλευτές, Στέλιος Πέτσας, Ιωάννης Τραγάκης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Παπακώστα Αικατερίνη, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Ναύαρχος Λ.Σ ε.α. Λεωνίδας Μανωλάκος, και ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλλης.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παραβρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

Παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, οι δήμαρχοι Ν. Ύδρας Γεώργιος Κουκουδάκης και Νίκαιας – Αγ. Ιωάννου Ρέντη Κώστας Μαραγκάκης, μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Π. Βλαχάκου, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Αρχών.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τον χαιρετισμό στην τελετή ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη τιμή βρίσκομαι στην σημερινή εκδήλωση μνήμης, εδώ στον Πειραιά.

»Τιμάμε τη μνήμη του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, 28 χρόνια μετά τη νύχτα των Ιμίων, μαζί με τη μνήμη του Αντιναυάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ και του Πλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού ΠΝ.

»Έπεσαν και οι τρεις υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα της πατρίδας μας.

»Υπό συνθήκες αντίξοες, αλλά με αίσθημα καθήκοντος. Και κατέθεσαν το μέγιστο αγαθό, τη ζωή τους.

»Η πατρίδα μας η Ελλάδα τιμά τους νεκρούς της, διατηρεί τη μνήμη τους, διατηρεί στην Εθνική μνήμη όσους με αυτοθυσία και αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία μας.

»Η συμπεριφορά τους δεν είναι κενή περιεχομένου, οικοδομεί παράδειγμα. Υπόδειγμα για τις νέες γενιές των Ελλήνων.

»Από τον Σεπτέμβριο του 2022, η πυραυλάκατος που φέρει το όνομα του Παναγιώτη Βλαχάκου, πλέει στο Αιγαίο.

»Μια άλλη πυραυλάκατος φέρει το όνομα του Αντιναύαρχου Καραθανάση και σε λίγες μέρες σε ένα νέο περιπολικό θα υψώσουμε τη σημαία και θα το ονομάσουμε Έκτορας Γιαλοψός, γιατί και οι τρεις τους υπήρξαν φρουροί των Δικαίων της πατρίδας μας.

»Σε μια εποχή προκλήσεων, τιμώντας την μνήμη τους θα συνεχίσουμε για να διασφαλίσουμε την εθνική ακεραιότητα, για να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

»Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου, το Πολεμικό μας Ναυτικό προβάλλει την αποτρεπτική του ικανότητα. Από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα κυριαρχεί.

»Πάνω σε αυτήν τη στέρεη παράδοση των χιλιάδων ετών πρέπει να χτίσουμε το αύριο του Πολεμικού μας Ναυτικού.

»Η “ατζέντα 2030” υποδηλώνει το χρονικό σημείο στο οποίο αυτό το αύριο πρέπει να είναι επιχειρησιακά ορατό. Πρέπει να ανέβουμε το επόμενο σκαλί.

»Για να αποδείξουμε στη πράξη ότι η θυσία του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Χριστόδουλου Καραθανάση, του Έκτορα Γιαλοψού και πολλών άλλων, δεν στερείται νοήματος.

»Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας πρέπει να εισέλθει στη νέα εποχή.

»Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε.

»Η άφιξη των Belharra είναι το πρώτο μεγάλο βήμα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

»Πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, η οποία πρέπει να αναγεννηθεί.

»Γιατί στόχος μας δεν είναι πια η αγορά σύγχρονων σκαφών “από το ράφι”.

»Πρέπει να συμμετέχουμε ισότιμα στον σχεδιασμό, στη συμπαραγωγή, στη ναυπήγηση των σκαφών μας.

»Είτε πρόκειται για σκάφη με πληρώματα, είτε πρόκειται για σκάφη που κινούνται αυτόνομα, είτε στη θάλασσα, είτε κάτω από τη θάλασσα.

»Ταυτόχρονα, όπως ήδη ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα των F-35.

»Ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την αμυντική μας θωράκιση.

»Το μεγαλύτερο όμως όπλο και σημείο υπεροχής της Πατρίδας μας, όπως αποδεικνύει η θυσία των Ηρώων μας, είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας.

»Απαιτείται από όλους εμάς η αναγνώριση της τεράστιας συνδρομής τους στην υπεράσπιση της πατρίδας μας.

»Μια αναγνώριση όχι ξύλινη και ψευδεπίγραφη διατυπωμένη σε ελάσσονος σημασίας πανηγυρικούς.

»Αλλά μια αναγνώριση έμπρακτη, πραγματική, στέρεη.

»Με σεβασμό στην ιερή μνήμη των Νεκρών. Με εκτίμηση της μεγάλης συνεισφοράς των Υπηρετούντων.

»Σας ευχαριστώ».

Σχετικά άρθρα