Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΓΕΕΘΑ: Παρέλαβε και επίσημα την ηγεσία ο στρατηγός Χούπης

ΓΕΕΘΑ: Παρέλαβε και επίσημα την ηγεσία ο στρατηγός Χούπης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Δημήτριος Χούπης, Κωνσταντίνος Φλώρος, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων αρχηγού ΓΕΕΘΑ νωρίτερα στη Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη, όπου ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέδωσε στον νέο στρατηγό Δημήτριο Χούπη.

Στην ομιλία του, ο κ. Φλώρος ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκε τα τέσσερα χρόνια της θητείας του ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, λέγοντας πως «τους χρωστώ τα πάντα, να είναι πάντα καλά και ευλογημένοι, όπου κι αν είναι ο καθένας τους».

Χαρακτήρισε την περίοδο που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΕΘΑ ως μια δύσκολη περίοδο και αναφέρθηκε εκτεταμένα στην κρίση του Έβρου το 2020, αλλά και στην τετράμηνη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ορούτς Ρέις.

Για τα επόμενα χρόνια, είπε ότι οι προκλήσεις «ήταν πολλές και υψηλής έντασης, ένας ακήρυχτος πόλεμος κυρίως στον αέρα, αλλά και στη θάλασσα και χερσαία οριογραμμή με το αναπάντεχο να καραδοκεί κάθε λεπτό μέρα και νύχτα».

«Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία μια σειρά από προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας για την Ελλάδα» επισήμανε και δήλωσε «εξαιρετικά ευτυχής και περήφανος για το αποτέλεσμα, για τα έργα και τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Πάνω από όλα, είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που δίνει τον αγώνα τον καλό 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, πασχίζοντας για την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία των Ελλήνων», τόνισε.

Αναφερόμενος στους στόχους που επιτεύχθηκαν, υπογράμμισε την κατάρτιση ενός εξοπλιστικού προγράμματος με ορθολογική δομή δυνάμεων και για τους τρεις Κλάδους, την αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων, την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, την ενδυνάμωση των στρατιωτικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες ενδιαφέροντος στην περιοχή, την ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών που μεγαλώνει το στρατιωτικό αποτύπωμα της χώρας, την κατάρτιση νέου μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Δημήτριος Χούπης διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε ικμάδα των δυνάμεών του και θα αφιερώσει αποστολικά όλη του την ενέργεια, δυναμική και χρόνο για να διασφαλίσει «το πρωταρχικό και θεμελιώδες αγαθό της εθνικής ασφάλειας, για το οποίο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται και θα εγγυώνται τη διαφύλαξη εις το διηνεκές».

Μιλώντας για τη νέα εποχή στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Χούπης τόνισε ότι οι «διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, οι αναδυόμενες απειλές με μη συμβατικά και παραδοσιακά χαρακτηριστικά, τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων και η διείσδυση της τεχνολογίας επιβάλλουν την αδήριτη ανάγκη και την αξιωματική επιταγή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας να μετασχηματιστούν και να προσαρμοστούν επιχειρησιακά και οργανωτικά λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να εξελιχθούμε, να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε στα σύγχρονα δεδομένα, τα οποία αφορούν στην ανανέωση και διεύρυνση της προσέγγισης της εθνικής ασφάλειας» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων «κινητήριο δύναμη της αλλαγής» ενώ επισήμανε ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων «αποτελεί τη δεσμευτική προϋπόθεση και το εχέγγυο επιτυχίας σε αυτή τη νέα προσπάθεια».

Αναφερόμενος στον στρατηγό Φλώρο, είπε: «Θα ήθελα εκ μέρους όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να ευχαριστήσω από καρδιάς για το αδιαμφισβήτητα ισχυρό και σημαίνων αποτύπωμά του στην ιστορική πορεία των Ενόπλων Δυνάμεων και της πατρίδας μας».

«Προσωπικά», συνέχισε, «ως νεότερος αξιωματικός που έχει διδαχθεί και εκπαιδευτεί σε όλα τα έτη δίπλα σας και έχει υπηρετήσει υπό τις διαταγές σας, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη σας».

Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παρέστησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες ξένων κρατών, αντιπροσωπείες αξιωματικών και υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αντιπροσωπείες σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών.

Σχετικά άρθρα