Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ελληνικός λαός υποφέρει κι ο δίχως ντροπή Σκρέκας αφού άφησε την απληστία να αλωνίζει τώρα ανακοίνωσε μέτρα

Ο ελληνικός λαός υποφέρει κι ο δίχως ντροπή Σκρέκας αφού άφησε την απληστία να αλωνίζει τώρα ανακοίνωσε μέτρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Κώστας Σκρέκας, Πληθωρισμός, Σούπερ Μάρκετ, Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

Το νέο πλέγμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, που κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, παρουσίασε ο ξεδιάντροπος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Τετάρτη 10/1 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Άφησαν για μήνες ολόκληρους τον ελληνικό λαό να υποφέρει και οι τζιτζιφιόγκοι τώρα παριστάνουν ότι λαμβάνουν μέτρα. Αυτοί είναι.

Ο Σκρέκας ανακοίνωσε την εφαρμογή 4 «δραστικών» μέτρων, κατά τη γνώμη του, που δεν έχει και καμία αξία:

Μειώνονται οι παροχές προς τα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις.

Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.

Αποτρέπονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για 3 μήνες.

Το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ.

Για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές τις τιμές ή τις μειώνουν των προϊόντων τους επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών.

Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Για να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές.

Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.

Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλατος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα.

Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι μία κρίσιμη και δραστική παρέμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά δίχως ντροπή ο Σκρέκας.

Βρεφικό γάλα: Πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού κέρδους

Κατά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού κέρδους για το βρεφικό γάλα [νωρίς το θυμήθηκε], αλλά και την υιοθέτηση μέτρων «για την αντιμετώπιση των χρόνιων στρεβλώσεων στην αγορά».

Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός τόνισε πως η μάχη κατά της ακρίβειας «είναι μία μάχη διαρκής και αξιοποιούμε διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός», τόνισε.

Περιορίζονται κατά 30% οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών

Όπως διευκρίνισε, «οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας πρωτίστως τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή.

»Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως καθαριστικά σπιτιού, αφρόλουτρα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά».

Φιλελέδες υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ, όπως εύστοχα είπε κι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχετικά άρθρα