Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Aegean: Με τις ευλογίες Μητσοτάκη η ζημιά 35 εκατ. ευρώ του Δημοσίου

Aegean: Με τις ευλογίες Μητσοτάκη η ζημιά 35 εκατ. ευρώ του Δημοσίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AEGEAN - Αεροπορική Εταιρεία, Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος,

Με τη σφραγίδα της Ν.Δ. και τις ευλογίες προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημοποιείται η ζημιά 35 εκατ. ευρώ του Δημοσίου για τα μάτια της αεροπορικής εταιρείας Aegean, η οποία εισέπραξε κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ εξαιτίας της Covid-19, αλλά επιστρέφει μόνο τα 85 εκατ.

Η σχετική ρύθμιση επισημοποίησης της βλάβης για τα δημόσια ταμεία συμπεριλήφθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας βγάζοντας στο σφυρί το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο κυρώνεται η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Aegean στις 4/1/2024 με την οποία η εταιρεία αγοράζει τελικά πίσω με… έκπτωση τα δικαιώματα κτήσης των μετοχών (των warrants) που εκδόθηκαν το 2021, στο πλαίσιο του σχεδίου κρατικής στήριξης 120 εκατ. ευρώ της εταιρείας κατά την περίοδο της πανδημίας.

Είχε προηγηθεί στις 3 Νοεμβρίου 2023 η υποβολή δήλωσης πρόθεσης από το Ελληνικό Δημόσιο για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της εταιρείας που κατέχει.

Η επιλογή αυτή να ασκήσει τη δεδομένη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση το δικαίωμά της έφερε ως αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να χάνει 35 εκατ. ευρώ, καθώς η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας ανερχόταν στα 11,43 ευρώ.

Αντιθέτως, αν ανέμενε να φτάσει στα επίπεδα των 14 και 15 ευρώ η μετοχή, όπως άλλωστε διαφαίνεται από την εκτίναξη της επιβατικής κίνησης στη μετά Covid-19 εποχή, το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν θα έχανε, αλλά θα αποκόμιζε και κέρδος.

Η προθεσμία, άλλωστε, για μια τέτοια λυσιτελή ενέργεια τεκμαίρεται και από τον Νόμο 4772/2021 που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση, όπου αναφέρεται ότι «η δήλωση πρόθεσης άσκησης καθώς και η άσκηση πρέπει να λάβουν χώρα μέχρι τη λήξη του πέμπτου έτους που έπεται της ημερομηνίας εκταμίευσης της οικονομικής ενίσχυσης», ήτοι μέχρι το 2026 και όχι ως το 2024, όπως γίνεται σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παύλος Γερουλάνος: Μια Κυβέρνηση που ξεπουλάει περιουσία τού κόσμου, για να κάνει δωράκια σε φίλους;

Σχετικά άρθρα