Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Συρίγος είπε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «παρωχημένη»

Ο Συρίγος είπε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «παρωχημένη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Συρίγος, Νέα Δημοκρατία, Συνθήκη της Λωζάνης,

Προβληματισμό και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Άγγελου Συρίγου περί παρωχημένης Συνθήκης της Λωζάνης ή τμημάτων αυτής.

«Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα.

»Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση» δήλωσε ο κ. Συρίγος αναφερόμενος στις οπλικές προβλέψεις της Συνθήκης που βεβαίως καθοριζόταν από τα δεδομένα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη και στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι ο και Ερντογάν μιλά για αναθεώρηση, ο κ. Συρίγος σημείωσε:

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα.

»Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ.

»Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».

«Τα μόνα που έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών» πρόσθεσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι «υπάρχει κάποια θεωρητική σημασία για το θέμα της παρουσίας των δύο μειονοτήτων στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη».

Ο κ. Συρίγος προχώρησε αργότερα σε διευκρινίσεις (σε δηλώσεις του στο Militaire) αναφέροντας ότι ότι είναι παρωχημένο δεν θεωρείται και αναθεωρητέο:

«Άλλο πράγμα να είναι κάτι παρωχημένο και άλλο κάτι που πρέπει να αναθεωρηθούν. Ένα από αυτά είναι η αποστρατικοποίηση».

Σχετικά άρθρα