Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΠΑΣΟΚ: Επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας και για το 2023 στην Ψηφιακή Ανταγωνιστικότητα

ΠΑΣΟΚ: Επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας και για το 2023 στην Ψηφιακή Ανταγωνιστικότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνημα Αλλαγής, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ψηφιακή Σύγκλιση,

Την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταδεικνύει το ΠΑΣΟΚ ως αποκλειστικά υπαίτια για την επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας και για το 2023 στην Ψηφιακή Ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ σημειώνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε επιτήρηση για την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2022-2024, κάνοντας λόγο για πέντε χρόνια χαμένων ευκαιριών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

Τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης, των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της κοινωνίας αποτελεί προτεραιότητα, η χώρα μας παρουσιάζει μια συνεχώς επιδεινούμενη θέση στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα.

Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Και στην σαφή επιλογή της να κατασπαταλά πόρους σε επικοινωνιακές φιέστες, αντί να τους επενδύει σε πραγματικές λύσεις, θέτοντας εμπόδια στην ευημερία και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Οι διεθνείς εκθέσεις αποκαλύπτουν την πτωτική πορεία της χώρας μας.

Όχι μόνο έχουμε πέσει στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά τώρα βρισκόμαστε κάτω από χώρες με πολύ λιγότερους πόρους και δυνατότητες.

Στις αρχές του 2023 το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενο στη σημαντική επιδείνωση που παρουσίαζε η χώρα μας σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Ανταγωνιστικότητας (ΙΜD) για το 2022, κατεβαίνοντας 6 θέσεις σε σύγκριση με το 2021 στη διεθνή κατάταξη.

Η έρευνα αξιολογεί 64 οικονομίες παγκοσμίως ως προς την ψηφιακή ικανότητα, λαμβάνοντας υπόψη τρεις κατηγορίες:

· Γνώση (ταλέντο, εκπαίδευση – κατάρτιση, συγκέντρωση επιστημόνων)

· Τεχνολογία (ρυθμιστικό περιβάλλον, κεφάλαιο, τεχνολογικό περιβάλλον)

· Ετοιμότητα για το μέλλον (προσαρμοστικότητα, επιχειρηματική ευελιξία, ενσωμάτωση πληροφορικής)

Η πρόσφατη έκθεση του ανεξάρτητου IMD (Ιnternational Institute for Management Development) για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα (World Digital Competitiveness Ranking) που αφορά το 2023 αποτελεί κόλαφο για τις ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η χώρα μας όχι μόνο δεν βελτίωσε τη θέση της, αλλά κατέβηκε ακόμα 2 θέσεις στη διεθνή κατάταξη, φθάνοντας να πλησιάζει χώρες, όπως η Μποτσουάνα, η Μογγολία, η Κολομβία και η Βενεζουέλα.

Συγκεκριμένα η κατάταξη της Ελλάδας έχει ως εξής:

IMD World Digital Competitiveness (WDC) 2021 2022 2023

Ελλάδα – Συνολική κατάταξη 44η θέση 50η θέση 52η θέση

Δεν υπάρχει χώρος για δικαιολογίες. Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί για την ανεπάρκεια της ψηφιακής πολιτικής της χώρας μας:

· Τελευταία – 40η ανάμεσα στις 40 χώρες με ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα μεγαλύτερο από $20.000

· 37η ανάμεσα στις 41 χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (βλ. γράφημα πιο κάτω).

· 51η ανάμεσα σε 64 χώρες στη γνώση

· 47η ανάμεσα σε 64 χώρες στην τεχνολογία

· 57η ανάμεσα σε 64 χώρες στην ετοιμότητα για το μέλλον

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάταξη της χώρας μας στην κατηγορία «ετοιμότητα για το μέλλον».

Ο συγκεκριμένος δείκτης αναφέρεται στην ολική ετοιμότητα για μελλοντικές παρεμβάσεις και στη μακροπρόθεσμη ψηφιακή στρατηγική της χώρας.

Η καταβαράθρωση σε αυτό το επίπεδο σημαίνει απλά ότι το ψηφιακό μέλλον της χώρας προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Δεν είναι όμως μόνο το IMD που παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση της χώρας μας.

Η πρόσφατη έκθεση του Ανεξάρτητου Μηχανισμού Αξιολόγησης (IRM) της Open Government Partnership (OGP) για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2022-2024 αποκαλύπτει επίμονη υστέρηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην εκπλήρωση των θεμελιωδών προϋποθέσεων εφαρμογής της ανοικτής διακυβέρνησης και υλοποίησης δράσεων λογοδοσίας και διαφάνειας καθώς μόλις το 15% των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο αξιολογήθηκαν ότι έχουν την δυνατότητα να παράξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, αν ποτέ υλοποιηθούν.

Ενώ είναι ενδεικτικό του βαθμού που η Κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει το δημοκρατική εμβάθυνση το γεγονός ότι η χώρα μας έχει τεθεί από τον Μηχανισμό σε καθεστώς διαδικαστικής επιτήρησης από το 2021.

Η χώρα μας πρέπει να έχει ξεκάθαρη και αποτελεσματική εθνική ψηφιακή στρατηγική ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που είναι συνυφασμένες με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες, όπως τις αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις της τεχνολογίας και τις κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες που προκύπτουν από αυτήν.

Μια ψηφιακή στρατηγική που θα συνοδεύεται από ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα και θα περιλαμβάνει απλοποίηση διαδικασιών αντί για ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας.

Η πρότασή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει στον πυρήνα της την δίκαιη ψηφιακή μετάβαση, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, την ενίσχυση της ολοκληρωμένης ψηφιακής διακυβέρνησης, των δεξιοτήτων των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων καθώς και την προώθηση της συνδεσιμότητας και ευρυζωνικότητας και την μείωση του κόστους στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Με γρήγορες νίκες, διαφάνεια, αποδοτικότητα, λογοδοσία και συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού.

Το Σχέδιο «Ψηφιακή Ελλάδα» του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει τη διάσταση της ψηφιακής διακυβέρνησης και αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους πολίτες, στελέχη φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα με στόχο την ψηφιακή κοινωνία στο προσκήνιο!

Σχετικά άρθρα