Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Παγίδα για τους δανειολήπτες η προκαταβολή 10% στους servicers

ΣΥΡΙΖΑ: Παγίδα για τους δανειολήπτες η προκαταβολή 10% στους servicers
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δάνεια, Κόκκινα Δάνεια, Νίκος Παππάς, Πλειστηριασμοί Ακινήτων, Πλειστηριασμός Πρώτης Κατοικίας, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Σε ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, αφού τονίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «παρέλειψε» να ενσωματώσει μέρη της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2021/2127 επισημαίνεται ότι η υποχρέωση προκαταβολής του 10% δεν συναντάται στο ανωτέρω κείμενο.

Πρόκειται για την Οδηγία 2021/2127 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021, για τους Διαχειριστές Πιστώσεων και τους Αγοραστές Πιστώσεων.

Η προθεσμία συμμόρφωσης των κρατών-μελών λήγει την 29η Δεκεμβρίου 2023 και η εφαρμογή των μέτρων ξεκινά την 30ή Δεκεμβρίου 2023.

Με τη νομοθέτηση υποχρέωσης των δανειοληπτών να προκαταβάλουν το 10% της οφειλής τους για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους servicers και τα funds επιβαρύνονται οι δανειολήπτες και για αυτό οι 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Στο κείμενο της ερώτησης, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του κόμματος, αφού τονίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «παρέλειψε» να ενσωματώσει μέρη της Οδηγίας 2021/2127, που σχετίζονται με την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, επισημαίνουν ότι η υποχρέωση προκαταβολής του 10% δεν συναντάται στο ανωτέρω κείμενο.

Οι ερωτήσεις προς τον Κωστή Χατζηδάκη:

1. «Με βάση ποιο άρθρο της ως άνω Οδηγίας νομοθετήθηκε στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας η υποχρέωση των δανειοληπτών να προκαταβάλουν, άνευ ετέρου, το 10% του αναπόσβεστου κεφαλαίου της οφειλής για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους με τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) ή Διαχειριστές Πιστώσεων («servicers») ή ακόμα με συνεργαζόμενα με αυτές νομικά ή φυσικά πρόσωπα (Πάροχοι Πιστωτικών Υπηρεσιών);».

2. «Συνιστά παραβίαση του δικαιώματος προστασίας του καταναλωτή – δανειολήπτη το γεγονός ότι αυτή η προκαταβολή του 10% υπερβαίνει την εισοδηματική ικανότητα του δανειολήπτη να ανταποκριθεί σε αυτήν;».

3. «Πως ορίζεται η σχέση μεταξύ των Εποπτευόμενων Διαχειριστών Πιστώσεων («servicers») και των Μη Εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος Παρόχων Πιστωτικών Υπηρεσιών, ειδικότερα όταν πλήττονται τα δικαιώματα του καταναλωτή – δανειολήπτη;».

4. «Ποια μέριμνα έχει αναληφθεί ή πρόκειται να αναληφθεί από την Πολιτεία για την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των Μη Εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος Παρόχων Πιστωτικών Υπηρεσιών, που συνιστά κραυγαλέα περίπτωση «σκιώδους τραπεζικής» (shadow banking);».

Σχετικά άρθρα