Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση Prorata: Υποχωρεί κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ – 7 στους 10 δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση Prorata: Υποχωρεί κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ – 7 στους 10 δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Δημοσκοπήσεις, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Υποχωρεί και άλλο δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έρευνα πολιτικών στάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς της Prorata, ενώ 7 στους 10 ερωτώμενους δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ανανδεικνύουν ως μείζον πρόβλημα την ακρίβεια.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η εκλογική επιρροή της ΝΔ καταγράφεται στο 34%, του ΠΑΣΟΚ στο 12%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ στο 10,5%, της Ελληνικής Λύσης στο 4%, της Πλεύσης Ελευθερίας στο 3,5%, της Νίκης και των Σπαρτιατών στο 2,5%, του ΜεΡΑ25 στο 2%, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ανέρχεται στο 15,5%.

Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει θετικές κρίσεις από το 33% της κοινής γνώμης, ενώ έπονται ο Δ. Κουτσούμπας (23%), ο Ν. Ανδρουλάκης (18%), η Ζ. Κωνσταντοπούλου (15%), ο Κ. Βελόπουλος (13%), ο Σ. Κασσελάκης (11%), ο Δ. Νατσιός (4%) και ο Β. Στίγκας (3%).

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κ. Μητσοτάκης με 39% αλλά και ο «κανένας» επίσης με 39%. Σ. Κασσελάκης, Ν. Ανδρουλάκης και Δ. Κουτσούμπας συγκεντρώνουν ποσοστά χαμηλότερα του 6% στον σχετικό δείκτη.

Αρνητική αξιολόγηση της οικονομίας

Την ίδια στιγμή, το 69% αξιολογεί με αρνητικό πρόσημο τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και μόλις το 30% θετικά, ενώ ως σημαντικότερη κατά την τρέχουσα περίοδο πρόκληση ιεραρχείται η ακρίβεια και μετά τα ζητήματα που αφορούν την υγεία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Συμπληρωματικά το συναίσθημα το οποίο κυριαρχεί στους κόλπους της κοινωνίας σε σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις είναι η απογοήτευση.

Εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ως προς τις εξελίξεις που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι από την κατάσταση που επικρατεί θα ωφεληθεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ (35%) και η ΝΔ (33%), την ίδια στιγμή που το 24% εκτιμάει ότι οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών θα ωφελήσουν τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το 69% ότι θα τον ζημιώσουν.

42% θέλει νέο κόμμα στην Αριστερά

Παράλληλα, το 42% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αριστερού κοινοβουλευτικού κόμματος, άποψη που συμμερίζεται και το 44% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Ιούνιο του 2023.

Τέλος, το 11% της κοινής γνώμης θεωρεί απόλυτα (4%) ή αρκετά (7%) πιθανό ότι θα ψήφιζε στις επόμενες εκλογές ένα κόμμα που θα δημιουργούνταν από στελέχη που αποχωρούν αυτή την περίοδο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικά άρθρα