Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Boυλή: Υπερψηφίστηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη – Καταψήφισε μόνο το ΠΑΣΟΚ

Boυλή: Υπερψηφίστηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη – Καταψήφισε μόνο το ΠΑΣΟΚ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Εκτροχιασμός Τρένου, Εξεταστική Επιτροπή, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Τέμπη,

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.Η πρόταση συγκέντρωσε 266 ψήφους, ενώ την καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Επί 298 ψηφισάντων, 266 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν «όχι».

Η εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από 31 μέλη, με εκπροσώπηση κατ΄αναλογία της δύναμής τους, όλων των κομμάτων, καθώς και των ανεξαρτήτων βουλευτών. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εργασιών της επιτροπής και η υποβολή του σχετικού πορίσματος, ορίστηκε σε ένα μήνα από τη συγκρότηση της επιτροπής, με δικαίωμα παράτασης, εφόσον ζητηθεί από την ίδια επιτροπή.

Η εξεταστική επιτροπή εξετάζει κυρίως θέματα πολιτικών ευθυνών.

Στη συζήτηση στη Βουλή κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι επί της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην υπόθεση των Τεμπών την οποία υπερψήφισε η Ν.Δ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα δέχτηκε βολές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς προτείνει να εξεταστούν οι παραλείψεις από το 1997 έως σήμερα.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της ”Ποινικής Ευθύνης Υπουργών” για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής και την προκαταρκτική διερεύνηση των π. Υπουργών κ.κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστου Σπίρτζη».

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνουν:

«Όπως, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών», ως ισχύουν, συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη διερεύνηση πιθανής εκ μέρους του τέλεσης των εγκλημάτων της κακουργηματικής απιστίας κατ’ άρθρο 390 ΠΚ και της παράβασης καθήκοντος κατ’ άρθρο 259 ΠΚ».

«Την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τους Υπουργούς της περιόδου 2012 -2014 κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) αναφορικά με τις σκανδαλωδώς ελλιπέστατες μελέτες δημοπράτησης του έργου ανάταξης σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, που οδήγησαν αναγκαστικά στην ελλιπή Σύμβαση 717/2014 και χορήγησαν το δικαίωμα στον Ανάδοχο να μην εκτελεί τη Σύμβαση, λόγω ελλείψεων στο φυσικό αντικείμενο, αλλά και στην αύξηση του ανταλλάγματος κατά 13 εκ ευρώ, αφού έπρεπε να συμπληρωθεί το φυσικό αντικείμενο με νέα Συμπληρωματική Σύμβαση και εν τέλει στην τεράστια καθυστέρηση ολοκλήρωσης της Σύμβασης.

»Οι ενέργειες σύνταξης μελετών με ελλιπές φυσικό αντικείμενο, προσέδωσαν στον Ανάδοχο τη δυνατότητα να αρνηθεί την ολοκλήρωση του έργου και την εκ των πραγμάτων υποχρέωση της ΕΡΓΟΣΕ να οδηγηθεί σε Συμπληρωματική Σύμβαση με αύξηση του οικονομικού ανταλλάγματος κατά 13 εκ. ευρώ, με ισόποση ζημία Ελλ Δημοσίου και Ε.Ε.»

«Στο πλαίσιο της καθολικής διερεύνησης της Συμβάσεως 717/2014 και της απάντησης στον Ελληνικό λαό όλων των πτυχών της Σύμβασης, δίχως να αφήνονται σκιές ή υπόνοιες ζητούμε την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τον Υπουργό της περιόδου 2015-2019 κ. Χρήστο Σπίρτζη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως και ο ίδιος άλλωστε έχει ζητήσει, παρόλο που από τα αναφερθέντα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής αναφορικά περί πιθανής τέλεσης παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του πρώην Υπουργού, δεν εξειδικεύεται και δεν περιγράφονται τα στοιχεία αυτής.

»Ούτε προκύπτει από τη δικογραφία παράβαση συγκεκριμένων υπηρεσιακών καθηκόντων, πολλώ δε μάλλον όταν η Σύμβαση 717/2014 ήταν φύσει ανεκτέλεστη λόγω των σκανδαλωδών ελλείψεων του φυσικού αντικειμένου της Σύμβασης και όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δια του Υπουργού της κ. Καραμανλή παρέλειψε να ενεργοποιηθεί η Συμπληρωματική Σύμβαση από το 2019, ως όφειλε, παρά το ότι η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ κάλεσε τον Απρίλιο 2019, επί ποινή έκπτωσης, τον Ανάδοχο και ο τελευταίος προσκόμισε όλες τις εγκεκριμένες μελέτες και παρά το ότι η Συμπληρωματική Σύμβαση είχε εγκριθεί από το ΕλΣυν και ήταν έτοιμη προς υπογραφή».

Σ. Φάμελλος για Τέμπη: Καμία απαλλαγή από ευθύνες πολιτικών προσώπων – Ψηφίζουμε την πρόταση του ΚΚΕ, παρά τις αμφιβολίες

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «έχουμε ευθύνη να μην αφήσουμε κανένα αναπάντητο ερώτημα», σημειώνοντας πως από όλα όσα έχουν αναδειχθεί στη δημόσια συζήτηση και την διαδικασία της προανάκρισης «το έγκλημα των Τεμπών έχει συνδεθεί με σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες».

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης του αιτήματος του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί τέτοιο δυστύχημα, να αποδοθούν οι ευθύνες, ότι θα βρουν δικαιοσύνη οι συγγενείς, «και αυτή η ευθύνη βαραίνει τη Βουλή αλλά και την ελληνική δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα».

Ζήτησε να δεσμευτούν όλοι, ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό, ότι κανείς και καμία δεν θα υποκλιθεί σε κομματικές προτεραιότητες, ελιγμούς, μεθοδεύσεις. «Να μην επιτρέψουμε καμία αμνήστευση και καμία απαλλαγή από ευθύνες πολιτικών προσώπων που μπορεί να στηριχτεί σε νομοτεχνικές παγίδες…» σημείωσε.

Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι «θα ψηφίσουμε την Εξεταστική του ΚΚΕ, παρ’ όλες τις αμφιβολίες, τις ανησυχίες, τον ελλιπή προσδιορισμό του πεδίου έρευνας, τους κινδύνους που η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να βάλει στην Εξεταστική Επιτροπή».

Παράλληλα όμως ρώτησε όλα τα υπόλοιπα κόμματα αν είναι διατεθειμένα να ψηφίσουν ομόφωνα για τις πολιτικές ευθύνες για το «έγκλημα των Τεμπών», ψηφίζοντας δηλαδή τα δυο αιτήματα που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ: αφενός για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης «για το δυστύχημα, το έγκλημα, υπερβαίνοντας κάθε κίνδυνο αποσβεστικής προθεσμίας» και, αφετέρου, «για την ποινική δικογραφία για τη σύμβαση 717 με απαράβατο όρο τη συμπερίληψη της περιόδου διαμόρφωσης της σύμβασης και την ενσωμάτωση των ευθυνών».

Σχετικά άρθρα