Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζάκρη: «Η μοναδική μετωπική σύγκρουση στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου, με 57 νεκρούς, έγινε επί ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Τζάκρη: «Η μοναδική μετωπική σύγκρουση στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου, με 57 νεκρούς, έγινε επί ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Βουλή των Ελλήνων, Δημήτρης Μάντζος, Εκτροχιασμός Τρένου, Εξεταστική Επιτροπή, Θανάσης Παφίλης, Θεοδώρα Τζάκρη, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ΟΣΕ - Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τέμπη, Τρένο,

«Η μοναδική μετωπική σύγκρουση στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου, με 57 νεκρούς, έγινε επί ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο», επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη, στην εισηγητική ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα: «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

Σύμφωνα με την η κ. Τζάκρη, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν αντιτίθεται» στην παρούσα πρόταση» του ΚΚΕ, ωστόσο καταθέτει πρόταση «για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη βάση του εγγράφου της ευρωπαϊκής εισαγγελικής Αρχής, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται προς εξέταση για τυχόν τέλεση κακουργηματικής απιστίας και παράβαση καθήκοντος ο υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέως, ενώ και, παρά το γεγονός ότι από τη δικογραφία δεν προκύπτει τίποτα το συγκεκριμένο για υποτιθέμενη παράβαση καθήκοντος του Χρήστου Σπίρτζη, εμείς λέμε “όλα στο φως”.

»Επιπλέον, επειδή το πρόβλημα με τη σύμβαση 717 του 2014 ξεκινά από τις σκανδαλωδώς προβληματικές μελέτες που δημοπρατήθηκαν το 2013, ζητούμε τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και των υπουργών της περιόδου εκείνης επειδή οι ελλείψεις αυτών προσδιορίζουν και την προβληματική εκτέλεση της σύμβασης 717».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως «θα καταθέσουμε πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ύπαρξη πιθανόν ποινικών ευθυνών του τέως υπουργού και των αρμόδιων υφυπουργών Υποδομών και Μεταφορών για το έγκλημα των Τεμπών».

Η κ. Τζάκρη διερωτήθηκε γιατί δυστυχήματα «δε γινόταν τόσα χρόνια ακόμα και με μονή γραμμή;» κι έσπευσε να απαντήσει:

«Διότι μπορεί να ήταν μόνη γραμμή, αλλά λειτουργούσαν συστήματα ασφαλείας που διορθώνονται τα λάθη, που σε ένα εκτεταμένο σύστημα συμβαίνουν».

Σημείωσε επίσης ότι «οι λόγοι που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών δεν ήταν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, αλλά ήταν η πολιτική εγκατάλειψης του ΟΣΕ, του κρατικού διαχειριστή υποδομής, και η δραματική υποστελέχωση του, αφού έμεινε με μόλις 700 εργαζόμενους, αποτέλεσμα της ιδεολογίας της ΝΔ που απαξιώνει συστηματικά κάθε δημόσια υποδομή, στην υγεία, την παιδεία, τις υποδομές, και σε τόσους άλλους τομείς, για να τις παραδώσει βορά τα ιδιωτικά συμφέροντα που εξυπηρετεί και στους μεγαλόσχημους φίλους της».

Η κ. Τζάκρη έκανε λόγο για «διάλυση του τριπλού συστήματος ασφαλείας που λειτουργούσε επί ΣΥΡΙΖΑ, πελατειακή λογική, ρουσφέτια του μοιραίου υπουργού», αλλά και «πολλαπλή ανικανότητα της ΝΔ που διέλυσε το σύστημα ασφαλείας, το οποίο βρήκε εν λειτουργία στο σιδηρόδρομο, και ανικανότητα ολοκλήρωσης της υπάρχουσας σύμβασης ασφαλείας της τηλεδιοίκησης».

Επισήμανε, τέλος, «ότι ήταν ιδιαίτερα προσβλητικός ο χαρακτηρισμός από τον πρωθυπουργό του εγκλήματος ως “θυσίας”».

Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ

Με κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ για το ποιος δίνει «σανίδα σωτηρίας» στη Ν.Δ. ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών.

Δ. Μάντζος: Η Ν.Δ. πιάνεται από τη σανίδα σωτηρίας που της παρέχει το ΚΚΕ

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, με το σκεπτικό ότι αυτή επισπεύδεται επειδή η Ν.Δ. πιάνεται από τη «σανίδα σωτηρίας που της παρέχει το ΚΚΕ» και γιατί υπήρξε προαναγγελία για αίτημα από το ΠΑΣΟΚ σύστασης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.

«Η Ν.Δ. προκειμένου να μην υπάρξει ποινική διερεύνηση προτιμά να συμφωνήσει σε μια πρόταση που θα αναζητήσει πολιτικές ευθύνες» και «πρόκειται για καταφανή μεθόδευση, με σκοπό τη συγκάλυψη που προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και τη συλλογική συνείδηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ που επισήμανε ότι υπάρχει «ώριμη δικογραφία του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, που δεν μπορεί να μείνει στο συρτάρι».

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μάντζος ζήτησε ενιαία συζήτηση.

Θ. Παφίλης: Ποιοι μιλάτε για σανίδα σωτηρίας; Εσείς κυβερνήσατε με τη Ν.Δ.

«Φαίνεται ότι τα fake news τα ισραηλίτικα τα υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ και μέσα στη Βουλή. Είστε αδιάβαστος.

»Μας λέτε ότι δεν υιοθετούμε ποινικές ευθύνες; Διαβάστε την πρότασή μας», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ο ίδιος αντέτεινε ότι ο κ. Μάντζος, είπε όσα «τερατώδη» είπε, για να συγκαλυφθούν και οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ.

«Ποιοι μιλάτε για σανίδα σωτηρίας; Εσείς κυβερνήσατε με τη Ν.Δ.

»Ψηφίσατε το 80% των νόμων της ΝΔ. Τρία μνημόνια. Εσείς δεν είστε σανίδα σωτηρίας. Είστε υπερωκεάνιο», σχολίασε και πρόσθεσε:

«Εμείς υλοποιούμε το αίτημα του κόσμου. Αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, των νεκρών θα γίνουμε η φωνή».

Σχετικά άρθρα