Οι καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, το μεταναστευτικό αλλά και η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα βρέθηκαν στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, από το Βερολίνο.
Αντίθετα, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, αφιερώθηκε ελάχιστον χρόνος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει εισέλθει-όπως είπε- σε μια νέα εποχή.
«Η πατρίδα μου γράφει ήδη ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της», είπε χαρακτηριστικά, με τον Γερμανό καγκελάριο να σημειώνει επίσης ότι η ελληνική οικονομία «βρίσκεται σε εξαιρετική πορεία».
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία, ενώ συμφώνησαν στη σημασία της ταχείας ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
Αναλυτικότερα, ξεκινώντας την τοποθετησή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον κ. Σολτς επιβεβαιώνει τους διαχρονικούς δεσμούς Ελλάδας και Γερμανίας [ένα εκατομμύριο Έλληνες νεκροί στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μάλλον… παρένθεση] αλλά και τις εξαιρετικές τους σχέσεις, που ισχυροποιούνται μέσα από τις διακυμάνσεις των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.
«Είμαστε συνοδοιπόροι στον δρόμο της ενύσχυσης της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες [όπως τα μνημόνια που μας διέλυσαν;] και στόχους για ένα καλύτερο μέλλον.
«Συνολική εθνική πρόοδος σε εξέλιξη» η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Όπως είπε, τα νέα σήμερα από την Ελλάδα είναι πολύ πιο αισιόδοξα από ό,τι ήταν κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Γερμανία, το 2020, τις παραμονές του ξεσπάσματος της πανδημίας.
«Η πατρίδα μου γράφει ήδη ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της», είπε χαρακτηριστικά.
«Από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης [σαν δεν ντρέπεσαι Μητσοτάκη], διαθέτει σήμερα μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη, διατηρεί δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα τουριστικά έσοδα και την «ψήφο» των Γερμανών τουριστών [δουλίτσες] στη χώρα μας, την συρρίκνωση του χρέους και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σηματοδοτεί μία συνολική εθνική πρόοδο σε εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως «κλειδιά» για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελούν δύο στοιχεία: ο ακλόνητος προσανατολισμός στις μεταρρυθμίσεις και η πολιτική σταθερότητα.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι γερμανικές επιχειρήσεις σε αυτό το νέο κεφάλαιο της Ελλάδας.
Όπως είπε, πρωτεύουν μεταξύ των ξέων επενδυτών στην Ελλάδα, και μάλιστα σε δυναμικούς τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα αεροδρόμια και η ψηφιακή και πράσινη τεχνολογία [δουλίτσες].
«Εξίσου ευνοϊκό είναι και το περιβάλλον στο διμερές εμπόριο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος βασικός προμηθευτής ενώ ταυτόχρονα ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης των ελληνικών προϊόντων.
Ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία θα είναι η επόμενη τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ [τόσο φέουδο η Ελλάδα;], στην οποία προσκάλεσε τον Όλαφ Σολτς.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης λόγο για κοινό βηματισμό στην πράσινη μετάβαση [βλακείες], ενώ χαρακτήρισε «ζωντανή γέφυρα» την ελληνική κοινότητα που ζει στη Γερμανία.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του Πράσινου Ενεργειακού Διαδρόμου [πάλι «πράσινα»] και τις συζητήσεις για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα επιμένει πως απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστραφών και του μεταναστευτικού προβλήματος.
«Μιλάμε για προκλήσεις που η συγκυρία τις καθιστά προτεραιότητες για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.
Ναι, θα σώσουν τον πλανήτη ο Μητσοτάκης κι ο Σολτς.
«Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό σχέδιο με διπλή κατεύθυνση» στο μεταναστευτικό
«Με την κρίση στη Μέση Ανατολή να εξελίσσεται, είναι πολύ πιθανόν κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν νέες ισχυρές πιέσεις στα σύνορά τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ζητώντας εντονότερη και πολύπλευρη αρωγή από την Ευρώπη.
«Το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ κρατών- μελών», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας πως έχει συζητήσει με τον Όλαφ Σολτς πώς θα επιλύσουν πραγματικά, υπαρκτά προβλήματα δευτερογενών ροών που χρήζουν κοινής προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.
«Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό σχέδιο με διπλή κατεύθυνση, αφενος την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων και αφετέρου τη διαχείριση των νόμιμων ροών».
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μητσοτάκης, για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή διεύρυνση.
«Αναφερθήκαμε στα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας…
»Η προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο και ο σεβασμός στο κράτος δικαίου παραμένουν ακρογωνιαίοι λίθοι της ενταξιακής διαδικασίας».
Σε ό,τι αφορά το μεσανατολικό, Ελλάδα και Γερμανία υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά πως αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές, ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Και οι δύο χώρες διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και εκφράζουμε την εντεινόμενη ανησυχία μας για το δράμα στη Γάζα και την διαμορφούμενη ανθρωπιστική κρίση».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι κοινός στόχος Ελλάδας και Γερμανίας είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ, όπως είπε, μετέφερε στον Γερμανό καγκελάριο πως στόχος της Ελλάδας είναι να επανέλθουν σε «πιο ήρεμα νερά» οι σχέσεις με την Τουρκία.
«Διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά θα τον υποδεχθούμε στην Αθήνα»
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να πείσει ο κ. Σολτς τον Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και καταδικάζουμε τις πράξεις της.
«Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα [να δεχθείς Κούλη και κάνα οπαδό του Χίτλερ, το ίδιο είναι], για να επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα βήμα πρόοδου [μπούρδες] στην ελληνοτουρκική προσέγγιση που έχει ξεκινήσει ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες και έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια σημαντικά θετικά αποτελέσματα.
»Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και κυρίως το δίκαιο της θάλασσας [ούτε καταλαβαίνει τι λέει] και αυτό θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου».
Σε άλλη ερώτηση για τον Τούρκο πρόεδρο και το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Αθήνα επιθυμεί την συνεργασία σε αυτό το πεδίο.
«Η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατ. πρόσφυγες, η ΕΕ έχει στηρίξει σημαντικά οικονομικά την Τουρκία και πιστεύω οτι τον τελευταίο καιρό έχουμε κάνει βήματα σε διμερές επίπεδο ώστε να εντατοκοποιήσουμε τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για να περιορίσουμε, στο βαθμό που είναι εφικτό, τις βάρκες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια».
Σκοπός μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να μην φεύγουν οι βάρκες από την Τουρκία και να μην τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
«Δεν πρέπει οι διακινητές να καθορίζουν ποιος μπαίνει στην ΕΕ.
»Αυτή είναι δουλειά της ίδιας της Ευρώπης και για να πετύχει αυτη της την αποστολή πρέπει να συνεργάζεται με τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα», τόνισε.
«Αυτή τη συνεργασία, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, θέλουμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία. Έχουμε κάνει κάποια βήματα προόδου, αλλά εχουμε ακόμα πολλή δουλειά», πρόσθεσε, σημειώνοντας την σημασία που αποδίδει στην διατήρηση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά συνορα της ΕΕ.
Τόνισε μάλιστα ότι ανάμεσα στις υποδομές που πρέπει να χρηματοδοτούνται από την ΕΕ εντάσσονται και φυσικά χερσαία εμπόδια, όπως ο φράχτης που κατασκευάζεται στον Έβρο.
«Ο φράχτης αυτός έχει σκοπό να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, και γι αυτό πρέπει να απολαμβάνει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης [σιγά τα πολλά λεφτά]», όπως είπε.
«Όταν χορηγούμε άσυλο, η πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα»
Απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και την εφαρμογή της συμφωνίας του Δουβλίνου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει επιταχυνθεί σημαντικά η διαδικασία ασύλου και έχουν ενταθεί οι διαδικασίες φύλαξης των εξωτερικών συνόρων που έχει μειώσει σημαντικά τις ροές στο Αιγαίο.
«Θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε αυτή την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι την Ελλάδα απασχολεί το θέμα των δευτερογενών ροών.
«Όταν χορηγούμε άσυλο, η πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα, εξάλλου έχουμε ανάγκες εργατικού δυναμικού και θα θέλαμε οι άνθρωποι αυτοί να επιλέξουν να κάνουν την Ελλάδα μόνιμο τόπο παραμονής τους», πρόσθεσε.
«Σε αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με τον καγκελάριο για να δούμε τα ζητήματα δευτερογενών ροών που δημιουργούν πρόβλημα στη Γερμανία».
«Συζητήσαμε ελάχιστα για την οικονομία»
Απαντώντας σε ερώτηση για την ελληνική οικονομία και το πώς η πορεία της είχε επηρεάσει τις σχέσεις με την Γερμανία στο παρελθόν, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις συζητήσεις τους οι δύο άνδρες συζήτησαν ελάχιστα για την οικονομία.
«Κι αυτό αποτελεί σίγουρα σημαντική πρόοδο», είπε εξηγώντας πως η οικονομία καταλάμβανε σημαντική θέση στις συζητήσεις κατά τα χρόνια της κρίσης.
«Αυτά είναι πίσω μας πια», δήληωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό να αλλάξει το αφήγημα των ελληνογερμανικών σχέσεων, «να αφήσουμε πίσω μας μια περίοδο έντασης, προκαταλήψεων, καχυποψίας και να το δούμε μέσα από ένα πρίσμα δύο χωρών, διαφορετικού μεγέθους και δυνατοτήτων, που πατάνε γερά στα πόδια τους και μπορουν να συνεργαστούν».
Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο κ. Μητσοτάκης είποε ότι αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης «να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μειώσουμε την επιβάρυνση στα νοικοκυριά, κυρίως από τις τιμές των τροφίμων».
Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι έχουμε δει τα χειρότερα.
Πάντως, διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, με όσα μέσα διαθέτουμε, κυρίως τους ασθενέστερους πολίτες σε ένα περιβάλλον, το οποιο αντικειμενικά εξακολουθεί να είναι δύσκολο».
Σολτς: Σε εξαιρετική πορεία η ελληνική οικονομία – Να βρούμε κοινές λύσεις στο μεταναστευτικό
Η ελληνική οικονομία «βρίσκεται σε εξαιρετική πορεία» τόνισε [δεν κοιτάς Γερμαναρά τη δική σου που καταρρέει;] από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ενώ αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις εξέφρασε τη βούληση του «να συνεργαστούμε πιο στενά στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας [να αγοράζουμε ανεμόμυλους από τη Ζίμενς] και της προστασίας του κλίματος».
«Ο κατάλογος των διμερών μας έργων είναι μακρύς και χαίρομαι που σημειώσαμε περαιτέρω πρόοδο» είπε ο κ. Σολτς αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πως ένα σημαντικό σημείο της διμερούς συνεργασίας έχει να κάνει με το ζητημα της μετανάστευσης.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και οι παράτυπες αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά φέτος, αλλά και η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.
»Αυτό καθιστά το γεγονός ότι θα πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ανέφερε.
Όπως είπε, «συμφωνήσαμε στη σημασία της ταχείας ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και συζητήσαμε δυνατότητες μείωσης των δευτερογενών μετακινήσεων».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβίωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό ο καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας για όλες τις πλευρές και πρόσθεσε πως η Ε.Ε. διαβουλεύεται επ’ αυτού.
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τους πολίτες του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου»
Εστιάζοντας στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζητήθηκε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο κ. Σολτς υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τους πολίτες του στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Σημείωσε ακόμη τη σημασία να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις ώστε οι κάτοικοι της Γάζας να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων» από τη Χαμάς, η οποία – όπως είπε κρατάει αιχμάλωτους ακόμη και γυναίκες και παιδιά, σε σκοτεινές σήραγγες.
Όπως υπογράμμισε, η λύση των δυο κρατών είναι σημαντική και μπορεί να προσφέρει την προοπτική ειρήνης.
«Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς»
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Χαμάς ο κ. Σολτς είπε πως «για εμάς η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που κρατάει σε ομηρία ανθρώπους».
Χαρακτήρισε «ωμή πράξη βαρβαρότητας» τις επιθέσεις της Χαμάς και θύμισε πως το Βερολίνο εχει απαγορεύσει της δραστηριότητες της οργάνωσης.
Αισιόδοξος για τις επικείμενες συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας
Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και αν το Βερολίνο διαδραματίζει «ρόλο μεσάζοντος» ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης στη Γερμανία του Τούρκου προέδρου ο κ. Σολτς απάντησε:
«Χαιρόμαστε για τις καλές σχέσεις γειτονίας της Ελλάδας και της Τουρκίας που είναι δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να βοηθήσου.
»Βεβαίως στο τέλος της ημέρας είναι οι δύο χώρες που θα πρέπει να το πετύχουν αυτό».
Δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί «με ενδιαφέρον πόσο καλές ήταν οι επαφές μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα».
«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις επόμενες συνομιλίες που προγραμματίζουν η Αθήνα και η Άγκυρα» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της Ε.Ε. και τα Δυτικά Βαλκάνια είπε πως η Γερμανία είναι πάντα «στην πλευρά της ένταξης αυτών των κρατών».
Στήριξη στο Κίεβο για όσο χρειαστεί
Στη συνάντηση συζητήθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον κ. Σολτς να τονίζει πως Γερμανία και Ελλάδα θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο απέναντι στη ρωσική επίθεση για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.