Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσακαλώτος κρατά την έδρα με ρήση του Ινδουισμού – Ό,τι να ‘ναι

Ο Τσακαλώτος κρατά την έδρα με ρήση του Ινδουισμού – Ό,τι να ‘ναι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, με την οποία δηλώνει ότι αποχωρεί από την ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμένοντας βουλευτής.

Η επιστολή του, δεν θα αναγνωστεί στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς η αποπομπή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προηγηθεί με την επιστολή του Σωκράτη Φάμελλου προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επιστολή του επικαλείται μια ρήση από το Μπαγκαβάτ Γκίτα, ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του Ινδουϊσμού.

Αναλυτικά η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

»Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

»Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad-Gita είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

»Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

»Με εκτίμηση,

»Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Μόνο έκπληξη δεν αποτελεί που ο Τσακαλώτος μελετά ινδουϊστικά κείμενα.

Έκπληξη θα ήταν εάν κατάφερνε να μελετήσει τους Έλληνες φιλοσόφους, που τα έχουν πει καλύτερα αλλά -δυστυχώς για τον Τσακαλώτο- είναι Έλληνες.

«Κάνοντας αυτά που έχεις να κάνεις, μη κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι», έλεγε για παράδειγμα ο Μένανδρος.

Αλλά περισσότερο ο Αριστοφάνης δίδασκε: «Βρώμικη φωνή, κακή ανατροφή, είσαι χυδαίος, τα έχεις όλα όσα χρειάζονται για να ασχοληθείς με την πολιτική».

Τι διαβάζει ο Τσακαλώτος

Η Μπαγκαβάτ Γκίτα, ή Μπαγκαβαντγκίτα αποτελεί μέρος του μεγάλου ινδικού έπους Μαχαμπαράτα, που όμως πολύ συχνά αποδίδεται ως ανεξάρτητο έργο και μεταφέρει τη διδασκαλία των Ουπανισάντ (Ουπανισάδες) που αποτελούν το τελευταίο τμήμα των Βέντα (Βεδών).

Φέρεται δε να συντάχτηκε περί τον 5ο αιώνα π.Χ. στη σανσκριτική γλώσσα από τον Βυάσα τον αποκαλούμενο «Όμηρο της Ινδίας», ή «Ινδό Όμηρο».

Είναι γραμμένη με ποιητικό μέτρο αποτελούμενη από 700 στίχους που συγκροτούν 18 κεφάλαια, ή λόγους.

Ο Μαχάτμα Γκάντι που την μελετούσε καθημερινά και αντλούσε έμπνευση ως προς τις έννοιες της εγκράτειας, της δικαιοσύνης, αλλά και του καθήκοντος.

Σχετικά άρθρα