Κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και του απερχόμενου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στρέφονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης και Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή τις δηλώσεις που είχαν κάνει πριν από τον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών, από τις οποίες, όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπατήθηκαν οι εκλογείς.
Με αναφορά που κατέθεσαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητούν από τις εισαγγελικές Αρχές να ερευνήσουν εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων κατά συναυτουργία και κάθε άλλο συναφές αδίκημα.
Όπως τονίζουν στην αναφορά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «το χρονικό διάστημα από την 8η Οκτωβρίου 2023 έως και τη λήξη της προβλεπόμενης εκλογικής περιόδου εν όψει της διεξαγωγής του β γύρου των εκλογών την 15η Οκτωβρίου 2023 έλαβαν χώρα πράξεις και γεγονότα τα οποία πολιτικώς κρίνονται απολύτως καταδικαστέα, συγχρόνως δε χρήζουν και ποινικής αξιολόγησης καθώς κατευθύνουν τη βούληση του εκλογικού σώματος προς την επιλογή ενός συνδυασμού ή και προσώπου νοθεύοντας τη διαμόρφωση της ελεύθερης έκφρασης του λαϊκού φρονήματος και κατά συνέπεια νοθεύοντας το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα».
Κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη στις 11 Οκτωβρίου, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε πει ότι:
«Δεδομένων των εκλογών της Κυριακής το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε», αλλά και στη δήλωση του Κώστα Αγοραστού, ο οποίος είχε πει την ίδια ημέρα μεταξύ άλλων ότι «στο έργο αυτό πρέπει να υπάρξει συνέχεια, να μην γίνει καμία διακοπή».
Όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα ήταν απολύτως συνδεδεμένη με τον επηρεασμό του αποτελέσματος των εκλογών υπέρ του κ. Αγοραστού.
»Έκανε κατάχρηση και εκμεταλλεύτηκε την θεσμική του ιδιότητα ως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να πλανηθεί ο μέσος πολίτης και ο εκλογέας.
»Πέραν της ηθικής και πολιτικής εκτροπής προχώρησε και σε προκλητική παραπλάνηση του εκλογικού σώματος μεταφέροντας ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες.
»Σκόπευαν στην πρόκληση διλήμματος και στον ηθικό εξαναγκασμό των εκλογέων ώστε να επιλέξουν τον Αγοραστό».