Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσακαλώτος της ήττας λέει ότι η «αριστερά» δεν «αποκεφαλίζει» – Ο Ανδρέας το 1975 «αποκεφάλισε» τα βαρίδια

Ο Τσακαλώτος της ήττας λέει ότι η «αριστερά» δεν «αποκεφαλίζει» – Ο Ανδρέας το 1975 «αποκεφάλισε» τα βαρίδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ΣΥΡΙΖΑ,

Θέση για την παραπομπή τριών αριστεριστών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας έλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι η κουλτούρα της Αριστεράς δεν περιλαμβάνεται ο αποκεφαλισμός. Ισχυρισμός βεβαίως εντελώς ανιστόρητος, εκτός εάν ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί αποκλειστικά «αριστερά» τη μικρή του παρέα.

«Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως» ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Τσακαλώτος.

«Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή.

»Ίδωμεν» πρόσθεσε στην ανάρτησή του, ο ηγέτης της ήττας.

Υπενθυμίζεται ότι με ανάρτησή του αργά το βράδυ της Δευτέρας από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε πως παραπέμπει προς διαγραφή τους Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη, «που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα».

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ..

»Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο.

»Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μας στερήσουν την επόμενη» διαμήνυσε ο κ. Κασσελάκης μέσω social media.

Οι παραπάνω παραπομπές έρχονται να προστεθούν σε αυτή τη Στέφανου Τζουμάκα και βαθαίνουν ακόμη περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα στην ηγεσία και σε κοινωνικά περιθωριακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Στέλιου Κούλογλου ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του κόμματος.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου διέγραψε τη Δημοκρατική Άμυνα

Εσωκομματική κρίση είχε ξεσπάσει το 1975 στο νεαρό ΠΑΣΟΚ, με την παραίτηση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής του.

Συγκεκριμένα, είχαν παραιτηθεί 45 μέλη της Κ.Ε. που προέρχονταν από τη Δημοκρατική Άμυνα, οργάνωση που συγκροτήθηκε λίγους μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας από κεντρογενείς προσωπικότητες του ευρύτερου ακαδημαϊκού χώρου και της διανόησης

Ο Ανδρέας Παπανδρέου με συνοπτικές διαδικασίες προχώρησε στη διαγραφή τους και συγκρότησε νέα Κεντρική Επιτροπή και νέο Εκτελεστικό Γραφείο.

Δημοσίευμα της εποχής έγραψε:

«Διενέξεις στην “κορυφή της ηγεσίας” του ΠΑΣΟΚ εξεδηλώθησαν χθες.

»Το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος με ανακοίνωσή του κατηγορεί μια ομάδα στελεχών που προέρχονται από την “Δημοκρατική Άμυνα” ότι συνεχίζουν μυστικά να φέρωνται σαν ομάδα, προσπαθώντας κάθε φορά ωργανωμένα να επιβάλουν τις απόψεις τους σε ολόκληρο το κίνημα. […] Τα μέλη που υπαινίσσεται το Ε. Γραφείο στην ανακοίνωσή του ότι αποτελούν “ομάδα” και διαχωρίζει το ΠΑΣΟΚ τη θέση του με αυτούς, είναι οι εξής ένδεκα:

»Β. Φίλιας, Αστερής Στάγκος, Ν. Κωνσταντόπουλος. Στ. Νέστωρ, Χρ. Παπαθανασίου, Π. Ευθυμίου, Λαοκράτης Βάσσης, Γ. Ζυγογιάννης, Σ. Καβουνίδης, Χαρ. Ντόλκας και Ι. Τούντας».

Μέλη της Δημοκρατικής Άμυνας ήταν σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής των επομένων δεκαετιών. Γνωστά παραδείγματα είναι ο Κώστας Σημίτης, μετέπειτα πρωθυπουργός, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετέπειτα πρόεδρος του Συνασπισμού και ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, μετέπειτα υπουργός αλλά και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Το ΠΑΣΟΚ της νίκης

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Σύμφωνα με την ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, σκοπός της δράσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να επιφέρει στη χώρα: εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατική διαδικασία.

Ειδικότερα, με αφορμή την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το ΠΑ.ΣΟ.Κ έθεσε με την ιδρυτική του διακήρυξη τα ζητήματα της απεξάρτησης της χώρας από την αμερικανική επιρροή, την τιμωρία των πρωταιτίων της Χούντας, τη σοσιαλιστική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και την υπεράσπιση των «μη προνομιούχων» πολιτών.

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Μιχάλης Σπουρδαλάκης κατέταξε τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε τρεις κατηγορίες.

Η τυπολογία του είναι σε γενικές γραμμές, αλλά όχι οικουμενικά, αποδεκτή.

Οι αριστεροί σοσιαλιστές. Αυτή την ομάδα αποτελούσαν μέλη του Π.Α.Κ., νεολαίοι που πρωταγωνίστησαν στον αντιχουντικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πρώην μέλη του Ε.Α.Μ. και του Ε.Λ.Α.Σ. και γενικότερα οι μεγάλες ριζοσπαστικοποιημένες μάζες που συγκροτούσαν την κομματική βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η πιο καθαρά σοσιαλιστική ομάδα μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποκαλούταν «η Αριστερά της Αριστεράς». Πίστευαν γενικά στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, στην εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων, στο τέλος της εξάρτησης της χώρας από τις Η.Π.Α., στην παραδειγματική τιμωρία των χουντικών και σε μία εξωστρεφή εξωτερική πολιτική

Οι εκσυγχρονιστές ή μεταρρυθμιστές σοσιαλδημοκράτες. Στελέχη όπως ο Κώστας Σημίτης. Ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι, ανήκαν στα μεσαία και ανώτερα στρώματα. Πίστευαν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και σε μία γενικά μετριοπαθή και σοσιαλδημοκρατική πολιτική.

Οι «παλαιοκομματικοί» ή παλιοί βενιζελικοί και παλιοί φιλελεύθεροι. Στελέχη όπως ο Μένιος Κουτσόγιωργας. Κεντρογενείς με σημεία αναφοράς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Νικόλαο Πλαστήρα και τον Γεώργιο Παπανδρέου. Φανατικά αντιδεξιοί αλλά και αντικομμουνιστές, είχαν μεγάλες ικανότητες στην απόκτηση και διατήρηση της εξουσίας. Γίνονταν συνεχώς στόχος κριτικής για λαϊκισμό (από τους εκσυγχρονιστές) και για πολιτικαντισμό (από τους αριστερούς), όμως χωρίς αυτούς πολύ δύσκολα θα έφτανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία.

Όταν ο Ανδρέας διέγραψε τα «βαρίδια» για να νικήσει ο λαός

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμμετείχε για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του 1974, αποσπώντας ποσοστό 13,58%, που μεταφράστηκε στην ανάδειξη 12 βουλευτών.

Την εκλογική επιτυχία ακολούθησε μία τάση εσωστρέφειας και εκκαθαρίσεως των αντιφρονούντων στοιχείων.

Την άνοιξη του 1975 διαγράφτηκε από το κόμμα μία ομάδα τροτσκιστών, η οποία ίδρυσε αργότερα την τροτσκιστική οργάνωση Ξεκίνημα, ενώ ακολούθησε και η διαγραφή των περισσότερων στελεχών που προέρχονταν από τη Δημοκρατική Άμυνα. Μεταξύ αυτών ήταν και οι Νίκος Κωνσταντόπουλος και Σάκης Καράγιωργας, οι οποίοι ίδρυσαν μετέπειτα τη Σοσιαλιστική Πορεία.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1977 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διπλασίασε το ποσοστό του και εξέλεξε 93 βουλευτές, καταλαμβάνοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τον Οκτώβριο του 1981 το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετά από μία φορτισμένη προεκλογική περίοδο, με το σύνθημα «Αλλαγή» και «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48% και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 172 βουλευτές, σχηματίζοντας την πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κέρδισε και τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την ίδια ημέρα, με 40,12% και δέκα ευρωβουλευτές.

Σχετικά άρθρα