Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άγγελος Συρίγος: «Κοντά σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο εάν εμπλακεί το Ιράν»

Άγγελος Συρίγος: «Κοντά σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο εάν εμπλακεί το Ιράν»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Συρίγος, Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Χεζμπολάχ,

Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ισραήλ ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής (20/10) κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «είμαστε στα πρόθυμα Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου εάν εμπλακεί το Ιράν».

Εστιάζοντας στις συνεχείς δηλώσεις από τον ισραηλινό στρατό για μεγάλη εισβολή στη Γάζα ο Άγγελος Συρίγος έκανε λόγο για άσκηση ψυχολογική επιχείρησης και δημιουργία κλίματος.

Μιλώντας δε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο εκτίμησε ότι «έχουν ασκηθεί αφόρητες πιέσεις στο Ισραήλ για να αποφύγει να κάνει ενέργειες οι οποίες θα προκαλέσουν μαζικούς θανάτους αμάχων».

Αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης και στο «δικαίωμα αυτοάμυνας των ισραηλινών» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι η όποια αντίδραση των Ισραηλινών «πρέπει να γίνει με τους όρους του ανθρωπιστικού δικαίου».

«Δεν μπορείς να βάζεις ως στόχο νοσοκομεία»

«Δεν μπορείς να βάζεις ως στόχο νοσοκομεία. Δεν μπορείς να βάζεις ως στόχο σημεία στα οποία οι άμαχοι θα είναι πολλαπλάσιοι των ανθρώπων που είναι εκεί.

»Δεν μπορείς να κάνεις παρατεταμένους αποκλεισμούς περιοχών. Όλα εξαρτώνται από τον χρόνο.

»Ναι στο δικαίωμα της αυτοάμυνας, απόλυτος σεβασμός όμως στο ανθρωπιστικό δίκαιο» επεσήμανε ο Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας για τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι η δεύτερη από τις πιο πυκνοτοικημένες περιοχές του κόσμου μετά το Χονγκ Κονγκ, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων τόνισε «ότι οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή γιατί όποιος μπει μέσα πρέπει να πηγαίνει στοχευμένα και όχι με πιθανότητα να δημιουργήσει πολλούς άμαχους νεκρούς».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η Χαμάς θέλει τον ισραηλινό στρατό να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας όπου η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δυσμενής για τον επιτιθέμενο.

Σχολιάζοντας το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου και την αναφορά σε Χαμάς και Πούτιν δήλωσε ότι έγινε για να περάσει το μήνυμα ο Τζο Μπάιντεν ότι θα συνεχίσει τη βοήθεια και προς το Ισραήλ και την Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Αμερική από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι αυτό (σ.σ. το πρόβλημα) μπορεί να διαχυθεί στην περιοχή και το ενδεχόμενο να μπει η Χεζμπολάχ στον πόλεμο» τόνισε.

Η Χεζμπολάχ, όπως είπε, «περιμένει να δει ποια είναι η έκταση της χερσαίας επιχείρησης.

»Αν μπουν τα τεθωρακισμένα περικυκλώνουν την πόλη και ομάδες στρατιωτών μπαίνουν μέσα για να χτυπήσουν συγκεκριμένους στόχους».

Και όπως τόνισε εάν μπει στον πόλεμο η Χεζμπολάχ μπορεί να μπει και η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη με τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στο Ιράν που σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής του ο πόλεμος θα πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

«Κοντά σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο εάν εμπλακεί το Ιράν»

«Αυτή τη στιγμή το Ιράν επηρεάζει άμεσα τρεις περιοχές εκτός από τη Χεζμπολάχ.

»Επηρεάζει το Ιράκ το οποίο ελέγχει ουσιαστικά, επηρεάζει τη συριακή κυβέρνηση και επηρεάζει και τους αντάρτες της Υεμένης.

»Επομένως, μιλάμε για συνολική ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

»Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί, βλέποντας όλα αυτά, έσπευσαν να στείλουν κατευθείαν δύο αεροπλανοφόρα τους.

»Και έσπευσαν, επίσης, να στείλουν και τον υπουργό Εξωτερικών τους να κάνει περιοδεία σε όλα τα κράτη» δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος.

Αναλύοντας τις επιπτώσεις από μια γενίκευση της σύρραξης δήλωσε πως «επηρεάζεται η παγκόσμια αλυσίδα πετρελαίου και το Ιράν είναι μια χώρα η οποία έχει ισχυρότατα όπλα.

»Μπορεί να μην είναι τελευταίας τεχνολογίας, άλλα είναι απολύτως καταστροφικά και ισχυρά όπλα.

»Θα αναφλεγεί όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής» προσθέτοντας ότι εάν συμβεί αυτό «πλησιάζει κοντά στην ιστορία ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Δηλαδή, το Ιράν δεν προμηθεύει αυτή τη στιγμή πετρέλαιο τη Δύση, αλλά προμηθεύει με πετρέλαιο την Κίνα και τη Ρωσία.

»Εάν κοπεί η τροφοδοσία της Κίνας από το πετρέλαιο του Ιράν, αυτό θα προκαλέσει παρέμβαση της Κίνας».

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και η σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς δεν είναι ένα θέμα τοπικό.

»Από τη δεκαετία του ’90 και μετά το Παλαιστινιακό έχει πάψει να είναι μόνο ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα.

»Έχει πάρει διαστάσεις σύγκρουσης του εξτρεμιστικού Ισλάμ με τη Δύση.

»Η διεθνής τρομοκρατία θα τιναχθεί στα ύψη» είπε κλείνοντας.

Σχετικά άρθρα