Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σγουρός και Δούρου σε νέα αντιπαράθεση

Σγουρός και Δούρου σε νέα αντιπαράθεση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Σγουρός, Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου, ΣΥΡΙΖΑ,

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής πραγματοποιήθηκε με εντάσεις ανάμεσα στον κ.Σγουρό και την Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής. Στο επίκεντρο του Συμβουλίου βρέθηκαν οι πλημμύρες της 24ης Οκτωβρίου.

Οι αντιπεριφερειάρχες Σπύρος Τζόκας (Δυτικός Τομέας), Πέτρος Φιλίππου (Ανατολική Αττική), Γιάννης Βασιλείου (Δυτικής Αττικής), Γιώργος Γαβρίλης (Πειραιά) και η Γιάννα Τσούπρα (Περιφερειακή Σύμβουλος υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία) ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίσθηκαν το πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός κατηγόρησε την ηγεσία της Περιφέρειας για πολιτική ανεπάρκεια και επιχειρησιακή ανικανότητα.

«Δεν μεριμνήσατε να είστε επιχειρησιακά έτοιμοι εκ των προτέρων. Δεν συγκαλέσατε τα Περιφερειακά όργανα. Είστε πολιτικά ανεπαρκείς και επιχειρησιακά ανίκανοι. Πιαστήκατε κυριολεκτικά στον ύπνο» είπε.

Ο Γ.Σγουρός υπενθύμισε ότι για μια εικοσαετία και μέχρι το 2000 την αποκλειστική αρμοδιότητα σε θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική είχε η ΕΥΔΑΠ και ότι τα επόμενα χρόνια η αρμοδιότητα καταμερίστηκε σε όλους τους βαθμούς διοίκησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπονηθεί ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός. Σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες περιήλθαν στην Περιφέρεια με τον Καλλικράτη μόλις τον Οκτώβριο του 2011, με την κεντρική διοίκηση να κρατά πάντα τον κεντρικό συντονιστικό και αποφασιστικό ρόλο.

Αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική κακοποίηση που έχει υποστεί επί δεκαετίες η Αττική, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να εντοπισθούν περισσότερα από 70 μεταξύ των 700 ρεμάτων που υπήρχαν. Στην Αττική η δασική βλάστηση από το 40% το 1995 έχει φτάσει σήμερα στο 4%.

Ο κ. Σγουρός κατέθεσε στον Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση που περιλαμβάνει μελέτες και έργα για την Αντιπλημμυρική Προστασία της Αττικής την περίοδο 2014-2020. Η πρόταση, που εκπονήθηκε κατά το διάστημα της θητείας του, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2014 από τις τεχνικές υπηρεσίες.

Παίρνοντας το λόγο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σημείωσε ότι «εδώ και δέκα ημέρες ασχολούμαστε με τις μελέτες της προηγούμενης περιφερειακής αρχής για να δούμε πώς θα τις επικαιροποιήσουμε». Απευθυνόμενη στον κ. Σγουρό, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «εργαζόμαστε πάνω στον τρόπο που προσπαθήσατε να χαρτογραφήσετε τα ρέματα», διότι γι’ αυτές τις μελέτες έχει δοθεί δημόσιο χρήμα που δεν θα αφήσει η Περιφερειακή Αρχή αναξιοποίητο.

Τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν ενδιαφέρεται να παίξει με «επικοινωνιακές εντυπώσεις» και κατέληξε: «Εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να σουραφέρνουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα και να κάνουμε κριτική στην απερχόμενη περιφερειακή αρχή. Διότι ήμασταν στις πλημμύρες. Δεν μας ήταν δύσκολο να πούμε τι έγινε στο προηγούμενο διάστημα. Αλλά ήταν επιλογή μας, αντί να παίζουμε με Δελτία Τύπου και διαρροές, να προσπαθούμε να συντονίσουμε μακριά από τις κάμερες την Πυροσβεστική και τα ‘λαμόγια’ της Περιφέρειας που πρέπει να επαναξιολογηθούν».

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε στην «αγόγγυστη» προσπάθεια των ανθρώπων της Περιφέρειας και κατέληξε ότι το σύνθημα της Περιφερειακής Αρχής είναι «δουλειά, προσφορά, διαφάνεια» και -όπως είπε- «στο τέλος θα δούμε ποιος θα κερδίσει».

Σχετικά άρθρα