Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Σε στρατιωτικά νοσοκομεία οι τραυματίες – Ένας πιο βαριά

Λιβύη: Σε στρατιωτικά νοσοκομεία οι τραυματίες – Ένας πιο βαριά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Κυρηναϊκή, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λιβύη, Νίκος Δένδιας, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Συγκλονίζει τη χώρα μας η ανείπωτη τραγωδία στη Λιβύη με πέντε Έλληνες νεκρούς μετά τη σφοδρή σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής με ανθρωπιστική βοήθεια, τα 16 εκ των οποίων ήταν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ νωρίς το πρωί μεταφέρθηκαν με C130 στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο οι τραυματίες μεταξύ των οποίων ένας σε σοβαρή κατάσταση.

Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών έχουν μεταφερθεί 10 από τους 13 συνολικά τραυματίες της ελληνικής αποστολής.

Οι υπόλοιποι τρεις βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους δέκα τραυματίες είναι πιο βαριά από τους υπόλοιπους, καθώς έχει υποστεί κατάγματα στη μέση.

Όλοι θα υποβληθούν σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί και να αποτυπωθεί πλήρως η κατάσταση της υγείας τους.

Θα διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς χρειάζονται περαιτέρω νοσηλεία και ποιοι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών βρέθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να επισκεφθεί από κοντά τους τραυματίες και να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους.

«Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής.

»Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. Όλη η χώρα πενθεί.

»Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας.

»Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό» σχολίασε ο Νίκος Δένδιας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έθεσε ερωτήματα για την ασφάλεια της αποστολής στη Λιβύη:

«Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς».

Για κενά ενημέρωσης κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ: «Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα, τις αιτίες και τις συνθήκες του συμβάντος, καθώς και για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη μετακίνηση της αποστολής σε μια περιοχή που βρίσκεται εδώ και πάνω από 12 χρόνια στο “μάτι του κυκλώνα” των ΝΑΤΟϊκών επεμβάσεων και των εμφυλίων».

«Θα διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στο Λιβύη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όσο για τις συγκεχυμένες πληροφορίες τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, ανέφερε:

«Αυτό που μας λέει το υπουργείο Άμυνας είναι ότι αυτή ήταν η ενημέρωση αρχικά από το κράτος της Λιβύης, δεν υπήρχε δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί».

Σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΕΘΑ η αρχική πληροφόρηση βασίστηκε στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα. Όταν δε έγινε γνωστό ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, πρώτο μέλημα ήταν η ενημέρωση των οικογενειών.

Σχετικά άρθρα