Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ξεσκεπάζουν το επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη με τα κονδύλια για τις πλημμύρες

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ξεσκεπάζουν το επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη με τα κονδύλια για τις πλημμύρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Χαρίτσης, ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, Θεσσαλία, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ΠΑΣΟΚ, Πλημμύρες, Πλημμυροπαθείς, Ρομπέρτα Μετσόλα, ΣΥΡΙΖΑ,

Τα κονδύλια για να καλυψει μέρος από τις καταστροφικές ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία που προσδοκά να λάβει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ουσιαστικά κεφάλαια που έμειναν αδιάθετα γιατί το «επιτελικό» κράτος Μητσοτάκη δεν είχε φροντίσει να τα αξιοποιήσει.

Τώρα, ο πρωθυπουργός ζητάει αυτά τα αναξιοποίητα από την κυβέρνηση του κονδύλια να μπορούν να διατεθούν για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών και για έργα στις περιοχές που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές.

Ουσιαστικά το είπε ο ίδιος, ενώ και ακολούθως κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν πως στα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι και κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που «δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς».

Κοινώς μια ομολογία αποτυχίας απορρόφησης των κονδυλίων της Ε.Ε.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της χρηματοδότησης των πακέτων ανακούφισης των πληγέντων έχει προκαλέσει έντονη κριτική απ’ την αντιπολίτευση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, επισήμανε ότι πρόκειται για πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 που κινδύνευαν να χαθούν λόγω μη αξιοποίησής τους από την κυβέρνηση ΝΔ, σχολιάζοντας ότι «για μια ακόμα φορά ο κύριος Μητσοτάκης επενδύει στη δημιουργία εντυπώσεων».

Αναλυτικά, με διαδοχικές αναρτήσεις του στο X (πρώην Twitter), σχολιάζει:

«Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους αξιωματούχους και οι δηλώσεις για 2,25 δισ. ευρώ από την ΕΕ δεν αφορούν νέους πόρους.

»Αφορούν την αξιοποίηση κονδυλίων που η χώρα είχε στη διάθεση της και το επιτελικό κράτος δεν μπόρεσε να τα αξιοποιήσει.

»Πρόκειται για πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 που κινδύνευαν να χαθούν λόγω μη αξιοποίησής τους από την κυβέρνηση ΝΔ και για ανακατεύθυνση πόρων στα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, νέο ΕΣΠΑ, ΚΑΠ).

»Για μια ακόμα φορά ο κύριος Μητσοτάκης επενδύει στη δημιουργία εντυπώσεων.

»Λογικό αφού έχει αποτύχει παταγωδώς στο σχεδιασμό και υλοποίηση δημοσίων υποδομών και έργων πρόληψης της καταστροφής».

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκθέτει την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Όπως επισημαίνει: «Τις προηγούμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου διακινούσε σενάρια ακόμα και για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία.

»Όπως αποδείχθηκε σήμερα, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που πέτυχε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα ευρωπαϊκά χρήματα που δικαιούνταν η χώρα μας έτσι κι αλλιώς.

»Μάλιστα ένα μέρος αυτών προέρχεται από το Ταμείο Συνοχής για την περίοδο 2014-2020, κονδύλια που η “επιτελική” κυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας, παρά την παράταση τριών ετών, δεν αξιοποίησε και θα χάνονταν στο τέλος του χρόνου.

»Η νέα χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης, στο οποίο ούτως ή άλλως έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη μέλη όταν πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

»Όσο, δε, για τους πόρους που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για τα αντιπλημμυρικά έργα που αφαίρεσε από το αναθεωρημένο σχέδιο που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες».

Πέντε «εργαλεία» για αποζημιώσεις συνολικού ύψους 2,25 δισ. ευρώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη σήμερα στο Στρασβούργο, προκειμένου να ζητήσει υποστήριξη για τις πλημμύρες και συναντήθηκε πρώτα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και έπειτα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε το αναμενόμενο μήνυμα ότι «η Κομισιόν θα είναι γρήγορη και ευέλικτη και θα κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους της ΕΕ για να στηρίξει την Ελλάδα μετα τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel». Όμως έγινε απ’ όλους κατανοητό πως θα απαιτηθεί χρόνος για την εκταμίευση των κονδυλίων.

Όπως ανέφερε η κ. ντερ Λάιεν:

-θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής

-θα διοχετευτούν κεφάλαια από το ευρωπαικό ταμείο υποστήριξης

-θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την κοινή αγροτική πολιτική που θα εξεταστεί με τα χρήματα να κατευθύνονται στην αποκατάσταση των δασών και των αγροτικών υποδομών

-θα διατεθούν πόροι από το ταμείο ανάκαμψης

-θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα next generaition 2.

Σχετικά άρθρα