Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

11 Σεπτεμβρίου: Η Ελευθερία Επικρατεί – Ο ρόλος των Ελεύθερων Ανθρώπων και των Ελευθεροτεκτόνων του ΑΑΣΤ ενάντια στην Τρομοκρατία

11 Σεπτεμβρίου: Η Ελευθερία Επικρατεί – Ο ρόλος των Ελεύθερων Ανθρώπων και των Ελευθεροτεκτόνων του ΑΑΣΤ ενάντια στην Τρομοκρατία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 11η Σεπτεμβρίου 2001, Ελευθεροτεκτονισμός, Εμμανουήλ Γερακιός, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ),

Με μακροσκελές κείμενο υπό τον τίτλο «11 Σεπτεμβρίου: Η Ελευθερία Επικρατεί – Ο ρόλος των Ελεύθερων Ανθρώπων και των Ελευθεροτεκτόνων του ΑΑΣΤ ενάντια στην Τρομοκρατία», που δημοσιεύτηκε στη σελίδα στο Facebook του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη δια την Ελλάδα, Εμμανουήλ Γερακιού, διαμηνύεται κι αποσαφηνίζεται ότι, ο Σκωτικός Τύπος, δηλαδή οι ανώτεροι βαθμοί (4-33) του Ελευθεροτεκτονισμού, τάσσεται κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, επειδή, όπως εξηγεί, η τρομοκρατία κι ο εξτρεμισμός είναι «μια επίθεση στην ελευθερία – μια προσπάθεια να σπείρει τον φόβο, να περικόψει τις ελευθερίες και να καταστείλει τις φωνές».

Ο Σκωτικός Τύπος δηλώνει ότι, «οι αξίες μας καθιστούν φυσικούς συμμάχους στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό» και υπενθυμίζει ότι, «Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, είμαστε στο προσκήνιο πολλών μαχών για την ελευθερία.

»Από τον περίοπτο ρόλο μας στις Αμερικανικές και Γαλλικές Επαναστάσεις μέχρι την μάχη ενάντια στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ου αιώνα, τα Τεκτονικά αρχέγονα συχνά συμβαδίζουν με την υπόθεση της ελευθερίας».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο:

«Στο παγκόσμιο ημερολόγιο, υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες που συνηχούν με τη συλλογική μνήμη λόγω των σημαντικών γεγονότων που σηματοδοτούν.

»Η 11η Σεπτεμβρίου ξεχωρίζει ως φάρος ελπίδας, υπενθυμίζοντάς μας το ατέλειωτο πνεύμα της ελευθερίας που ενώνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

»Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό για την κοινότητα των Ελευθεροτεκτόνων του ΑΑΣΤ, οι οποίοι πάντα υπερασπίζονται τα ιδανικά της ελευθερίας, της αδελφότητας και της ισότητας.

»Σε αυτήν την ημερομηνία, αφιερώνουμε ένα λεπτό για να αναλογιστούμε τη δύναμη του ελεύθερου κόσμου, τις αξίες που μας ενώνουν και την ατελείωτη μάχη ενάντια στο σκοτεινό φάντασμα της τρομοκρατίας.

»Ένα Ενωμένο Μέτωπο Ελεύθερων Ανθρώπων

«Η ελευθερία, σε όλες τις πτυχές της, αντιπροσωπεύει την κεντρική επιθυμία της ανθρωπότητας.

»Κάθε πολιτισμός, θρησκεία και έθνος έχει τις ιστορίες του για τη μάχη για την ελευθερία ενάντια στους καταπιεστές.

»Η τρομοκρατία, στην ουσία της, είναι μια επίθεση στην ελευθερία – μια προσπάθεια να σπείρει τον φόβο, να περικόψει τις ελευθερίες και να καταστείλει τις φωνές.

»Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ξανά και ξανά ότι όταν οι ελεύθεροι άνθρωποι ενώνονται, σχηματίζουν μια φοβερή δύναμη που η τρομοκρατία δεν μπορεί να σπάσει.

»Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 υπηρετούν ως μια σκοτεινή υπενθύμιση των μέτρων που θα φτάσουν οι εξτρεμιστές για να απειλήσουν την ελευθερία. Αλλά οι επόμενες εξελίξεις έδειξαν την ανθεκτικότητα των ελεύθερων κοινωνιών.

»Παρά τον σοκ, τον πόνο και τον θυμό, προέκυψε μια παγκόσμια συναίνεση ενάντια στον εξτρεμισμό.

»Η 11η Σεπτεμβρίου, ως πρόδρομος αυτής της σκοτεινής ημέρας, μας υπενθυμίζει να γιορτάζουμε τις νίκες της ελευθερίας και το ατέλειωτο πνεύμα της ενότητας.

Ο Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης δια την Ελλάδα, Εμμανουήλ Γερακιός, με τον Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη του μητρικού Υπάτου Συμβουλίου του Σκωτικού Τύπου, της Νότιας Δικαιοδοσίας των ΗΠΑ, James D Cole, στα τέλη Αυγούστου στην Ουάσιγκτον.

»Ελευθεροτέκτονες του ΑΑΣΤ: Φάρος της Ελευθερίας και της Αδελφότητας

»Οι Ελευθεροτέκτονες του ΑΑΣΤ έχουμε μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από αιώνες πριν.

»Κεντρικό στα δόγματά μας είναι τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας.

»Αυτές οι αξίες μας καθιστούν φυσικούς συμμάχους στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό.

»Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, είμαστε στο προσκήνιο πολλών μαχών για την ελευθερία.

»Από τον περίοπτο ρόλο μας στις Αμερικανικές και Γαλλικές Επαναστάσεις μέχρι την μάχη ενάντια στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ου αιώνα, τα Τεκτονικά αρχέγονα συχνά συμβαδίζουν με την υπόθεση της ελευθερίας.

»Οι Ελευθεροτέκτονες του ΑΑΣΤ, προωθούμε την κατανόηση, τον διάλογο και την ειρήνη.

»Τα Εργαστήρια μας έχουν υπηρετήσει ως τόποι όπου άνδρες διαφορετικών προελεύσεων, θρησκειών και φυλών ενώνονται στην αδελφότητα.

»Αυτή η πολυμορφία και ενότητα αντιτίθεται άμεσα στις διχαστικές και μισητές ιδεολογίες των τρομοκρατών.

»Μελλοντικές Προκλήσεις και ο Δρόμος προς τα Εμπρός

»Η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι σύνθετη και συνεχής.

»Καθώς ο κόσμος εξελίσσεται, το ίδιο κάνουν και οι μέθοδοι και οι στρατηγικές των ανθρώπων που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ελευθερία.

»Η μάχη απαιτεί συνεχή εγρήγορση, συνεργασία και ανθεκτικότητα από τα ελεύθερα έθνη και οργανισμούς.

»Σε αυτήν την πάλη, οι αξίες που υποστηρίζονται από τους Ελευθεροτέκτονες του ΑΑΣΤ -αδελφότητα, ελευθερία και ισότητα είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

»Με την υποστήριξη αυτών των ιδανικών και την προαγωγή ενός πνεύματος ενότητας και κατανόησης, μπορούμε να ελπίζουμε να χτίσουμε έναν κόσμο όπου η τρομοκρατία δεν θα βρίσκει καταφύγιο.

«Συμπερασματικά, η 11η Σεπτεμβρίου υποδηλώνει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

»Θυμόμαστε τις κοινές μας αξίες και τις θυσίες που έγιναν για να τις διατηρήσουμε, μπορούμε και θα υπερνικήσουμε τις προκλήσεις του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

»Η κληρονομιά μας, σε συνδυασμό με το ενωμένο μέτωπο των ελεύθερων εθνών, λάμπει ως φάρος ελπίδας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Μεγάλη Στοά και Ύπατο Συμβούλιο δεν είναι το ίδιο

Ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος του Ελευθεροτεκτονισμού, γνωστός απλά και ως Σκωτικός Τύπος, είναι μια ενιαία πνευματικά και εννοιολογικά σειρά 33 προοδευτικών βαθμών, οργανωμένων σε δύο διακριτές σειρές:

Τον Συμβολικό Τεκτονισμό (1°- 3°) που συνήθως έχει διακριτή δομή και υπάγεται στη διοίκηση της οικείας Μεγάλης Στοάς.

Τον Φιλοσοφικό Τεκτονισμό (4°- 33°), διοικούμενο από το Ύπατο Συμβούλιο (υπό την προεδρία του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη), που συνιστά και «φύλακα» (δηλαδή τον πνευματικό καθοδηγητή και «προστάτη») του Τύπου.

Ο Φιλοσοφικός Τεκτονισμός είναι μία από τις δύο κύριες εξελίξεις του Συμβολικού Τεκτονισμού (1°- 3°) που ένας Διδάσκαλος Τέκτων μπορεί να ακολουθήσει για εμβάθυνση στις αρχές και έννοιες του Ελευθεροτεκτονισμού.

Η άλλη κύρια εξέλιξη είναι ο Τύπος της Υόρκης, που καθιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα υπό την ονομασία Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος το 1868, αφού η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας με απόφαση του Μεγάλου Διδασκάλου παραχώρησε σχετική άδεια στις 16 Φεβρουαρίου 1867 στο μέχρι τότε Διευθυντήριο, που διοικούσε από το 1864 τον υφιστάμενο Ελληνικό Τεκτονισμό (με πρώτες καταγεγραμμένες στοές στις πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Χαλκίδα, Πάτρα, Σύρο, Λαμία και Άργος).

Το Ύπατο Συμβούλιο του 33° του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το έτος 1872, υπό του Δημητρίου Ροδοκανάκη που ανυψώθηκε στον 33° βαθμό από το Ύπατο Συμβούλιο της Σκωτίας, με εξουσιοδότηση για την ίδρυση Υπάτου Συμβουλίου στην Ελλάδα.

Το 1936, η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος μετονομάσθηκε σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, και εδρεύει μέχρι σήμερα στην Αθήνα, επί της οδού Αχαρνών 19 και Σουρμελή, ενώ ο Σκωτικός Τύπος ήταν ο μόνος ενεργός Τεκτονικός Τύπος στην Ελλάδα μέχρι και το 1980.

Το Ύπατο Συμβούλιο για την Ελλάδα δέχεται μέλη, τέκτονες διδασκάλους, από τις δύο κανονικές μεγάλες στοές, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΜΣτΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΕΜΣτΕ).

Που μπορείτε να βρείτε τον Σκωτικό Τύπο

Το ελληνικό Ύπατο Συμβούλιο υπό τον Εμ. Γερακιό αποτελεί το νόμιμο και κανονικό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τεκτονικές παραδόσεις και δεκάδες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Αρείου Πάγου.

Ως νόμιμο και κανονικό Ύπατο Συμβούλιο διατηρεί αγαστές σχέσεις τόσο με το μητρικό των ΗΠΑ όσο και με το γαλλικό, που είναι το δεύτερο στον κόσμο και το πρώτο στην Ευρώπη.

Η συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ελλάδα, ο άξονας Ουάσιγκτον, Παρίσι, Αθήνα, είναι κι εδώ ισχυρός.

Το Ύπατο Συμβούλιο έχει την έδρα του στην οδό Σουρμελή 2 στην Αθήνα, ακριβώς δίπλα στο Μέγαρο της Μεγάλης Στοάς, γνωστό κι ως «Αχαρνών» και τα μέλη του συνεδριάζουν στο κτίριο που βρίσκεται απέναντι από τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας, στη διεύθυνση Αβέρωφ 30 και Αχαρνών.

Το Ύπατο Συμβούλιο δέχεται μέλη από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές της χώρας μας, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΜΣΤΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΕΜΣΤΕ).

Για να «ακολουθήσει» κάποιος τον Σκωτικό Τύπο πρέπει να φέρει τους τρεις πρώτους βαθμούς του ελευθεροτεκτονισμού, που τους αποκτά μέσα από τη συμμετοχή σε κάποια από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές.

Η σελίδα του Σκωτικού Τύπου στο Facebook είναι αυτή: srherald.gr

Σχετικά άρθρα