Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκτεταμένες συσκέψεις Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ για την Τουρκία – Τι συζητήθηκε

Εκτεταμένες συσκέψεις Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ για την Τουρκία – Τι συζητήθηκε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Γεραπετρίτης, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Δύο εκτεταμένες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας –σε εντατικούς ρυθμούς- της επίσκεψης του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις συσκέψεις της τελευταίας εβδομάδας, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, συμμετείχαν υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρώτη σύσκεψη είχε ως θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η δεύτερη σύσκεψη αφορούσε τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», τη συνεργασία δηλαδή των δύο χωρών σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι υποδομές και μεταφορές.

Στην Τουρκία στις 5 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται στις 5 Σεπτεμβρίου την Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιείται λίγο πριν την Γενική Συνέλευση του OHE, όπου αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Συνέλευση του OHE θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

ΥΠΕΞ: Αντιπαραγωγικές οι εχθροπαθείς δηλώσεις

Αν και ελληνοτουρκικές σχέσεις διάνυαν ένα ήσυχο διάστημα τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτό διαταράχθηκε από την ένταση που προκλήθηκε στην Πύλα με το επεισόδιο μεταξύ Τουρκοκυπρίων και μελών της δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, αλλά και από δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Τετάρτη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη».

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι «εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο».

Σχετικά άρθρα