Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς φτάσαμε στο Ελλάδα-Ινδία συμμαχία – Νίκος Δένδιας ο «χτίστης» αυτής της ιστορικής συμμαχίας

Πώς φτάσαμε στο Ελλάδα-Ινδία συμμαχία – Νίκος Δένδιας ο «χτίστης» αυτής της ιστορικής συμμαχίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ινδία ή Μπάρατ, Ναρέντρα Μόντι, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η Ινδία είναι ένας αρχαίος πολιτισμός, μια δημοκρατία και η πολυπληθέστερη χώρα στην οικουμένη με 1.387.284.855 κατοίκους (εκτίμηση 2023). Έχει χαρακτηριστεί υποήπειρος. Σήμερα η Ινδία είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που η φτώχεια παραμένει έντονο κοινωνικό φαινόμενο.

Οι σχέσεις της με τους Έλληνες χάνονται στην προϊστορία. Πρώτος Έλληνας βασιλιάς που την «κατέκτησε» θεωρείται ο Διόνυσος σε μυθική εποχή. Μια εκστρατεία που περιγράφεται στα «Διονυσιακά», ένα επικό ποίημα του Νόννου του Πανοπολίτη. Ο δεύτερος Έλληνας βασιλιάς που έφτασε μέχρι τον Ινδό ποταμό ήταν ο Αλέξανδρος. Με την ίδρυση του Ελληνικού βασιλείου της Βακτριανής -ελληνοϊνδικό βασίλειο- αναπτύχθηκε εκεί κι ο Ελληνοβουδισμός, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πολιτισμική πρόσμιξη στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού και του βουδισμού, η οποία ξεκίνησε τον 4ο αιώνα π.Χ. με την έναρξη της ελληνιστικής περιόδου, και συνεχίστηκε ως τον 5ο αιώνα. Ωστόσο, ο Ινδουϊσμός, η παραδοσιακή και μέχρι σήμερα η κυρίαρχη ινδική κοσμοθεωρία, έχει πολλά κοινά στοιχεία με την κοσμοθεωρία του Ελληνισμού.

Αντιπαράθεση με την Τουρκία και τον ισλαμισμό

Στα μέσα Φεβρουαρίου 2020 η Ινδία ήρθε σε ξαφνική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Αιτία ήταν οι αμετροεπείς κι αλαζονικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κασμίρ, που αμφισβήτησε ευθέως την ινδική κυριαρχία σε αυτό.

Ένα πλέγμα ισχύος από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό

Τον Οκτώβριο του 2020 ο δημοσιογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής Σεθ Φράντζμαν, σε άρθρο του στο NewsWeek, υποστήριξε ότι το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρη μιας αναδυόμενης συμμαχίας των ΗΠΑ με την Ινδία και την Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία ενός πλέγματος ισχύος από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό.

Ήταν εμφανές σε εκείνο το άρθρο ότι προωθούνταν μία συμμαχία αρχαίων εθνών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δημιουργία ενός πλέγματος ισχύος από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό με άξονα Ελλάδα, Ισραήλ, Εμιράτα και Ινδία.

Πολύ σύντομα, αστραπιαία θα έλεγε κανείς, ο Νίκος Δένδιας, ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, στις 29 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ, την οποία χαιρέτησε ένθερμα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και οι συζητήσεις εστιάσθηκαν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Νότια Ασία.

Ο Νίκος Δένδιας όχι μόνο αντιλήφθηκε αμέσως το σχέδιο στον μεγάλο χάρτη αλλά βάλθηκε και να το υλοποιήσει δίχως καθυστέρηση. Και βεβαίως οι Ινδοί ανταποκρίθηκαν.

Η Ελλάδα, που με επιτυχία είχε λειτουργήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή ως συγκολλητική ουσία μεταξύ αραβικών κρατών και Ισραήλ, τώρα αναλάμβανε τον επόμενο ιστορικό της ρόλο να γίνει η συγκολλητική ουσία μεταξύ Δύσης, Αράβων, Ισραήλ και Ινδίας.

Οι Ινδοί φίλοι μας με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν και μάλιστα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ, σε απαντητική επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή της Ινδίας ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2021-22, τόνιζε ότι η Ινδία θεωρεί την Ελλάδα ως «στρατηγικό εταίρο» με την οποία τη συνδέει «μακρόχρονη φιλία».

Τον Ιούνιο του 2021, ο Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ ήρθε στην Αθήνα να συναντήσει τον Νίκο Δένδια.

«H πρώτη ανταλλαγή επισκέψεων υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών εδώ και 18 χρόνια, που διανοίγει νέες προοπτικές για την εμπέδωση και αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας», έγραψε τότε ο Νίκος Δένδιας στο Facebook, με τους γνωρίζοντες να τονίζουν ότι Ελλάδα και Ινδία άρχισαν να οικοδομούν μία ισχυρή συμμαχία των αρχαίων πολιτισμών που ξεκινά από τη Μεσόγειο και καταλήγει στη μεγάλη χώρα Ινδία. Αυτό έγινε σαφέστατο και στις κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών.

Στις αρχές Ιουλίου 2021 Ελλάδα και Ινδία προχώρησαν σε κοινές ναυτικές ασκήσεις ως απάντηση στις ασκήσεις Τουρκίας-Πακιστάν.

Τον Οκτώβριο του 2021 ο Σεθ Φράντζμαν επανήλθε με σχόλια του στο Twitter όπου τόνιζε πως ήταν «Σημαντικό να δούμε την πρόοδο (του συμμαχικού άξονα) Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ-ΗΑΕ-Ινδίας κ.λπ.». Και πράγματι, λίγο μετά, τον Νοέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Τζαϊσχανκάρ, συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ στο Ντουμπάι.

Τεράστια εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς την Ελλάδα από τον πρωθυπουργό της Ινδίας – Ο ρόλος Δένδια

Τον Δεκέμβριο του 2021 το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Η χώρα μας, υπό τη διπλωματική ηγεσία του Νίκου Δένδια, υλοποιούσε σταθερά και αποφασιστικά το «πλέγμα ισχύος» που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο έως τις Ινδίες, περιλαμβάνοντας σε αυτή την ενιαία συμμαχική ζώνη συνανάπτυξης και συνεργασίας και τη Μέση Ανατολή με τους Ισραηλινούς και Άραβες συμμάχους μας.

Η Ελλάδα και σε αυτό το οικοδόμημα αποτελεί τη «συγκολλητική ουσία» μεταξύ των αρχαίων εθνών (Ancient Nations Alliance – ANA).

Οι Έλληνες και ο πολιτισμός μας αναγνωρίζονται ως η μόνη φίλια ιστορικά δύναμη σε όλη αυτή την απέραντη έκταση όπου ρίζωσε και μεγαλούργησε ο Ελληνιστικός κόσμος και η ανάμνησή του παραμένει ακόμα ζωντανή στις μνήμες των λαών.

Είναι η «ήπια ισχύς» αλλά και το «δαιμόνιο» των Ελλήνων που ξεπερνά έθνη, γλώσσες και θρησκείες και ενώνει τους ανθρώπους στον μεγάλο χάρτη.

«Αυτή η “αψίδα συμμαχιών” από την Ελλάδα έως την Ινδία, περιλαμβάνει εκτός από τη γεωστρατηγική και οικονομική συνεργασία, την προώθηση κοινών συμφερόντων (και) σε θέματα ασφαλείας, τη σταθεροποίηση της περιοχής από τις απειλές της εξτρεμιστικής τρομοκρατίας», έγραφε από τους πρώτους ο Σεθ Φράντζμαν τον Νοέμβριο του 2020.

Και βεβαίως εξαιρετικά ενθουσιασμένοι με αυτόν τον μεγάλο χάρτη που δημιουργείται είναι οι Αμερικανοί, οι οποίοι κατανοούν απολύτως και προάγουν τον ελληνικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των «ελληνικών συνόρων της καρδιάς».

Είναι ο δυτικός πολιτισμός, που μόνο ως τέκνο του ελληνικού πολιτισμού, μπορεί να «στεριώσει» και να υλοποιήσει κάτι τόσο σπουδαίο.

Για αυτό και οι Έλληνες μπήκαμε μπροστά και επιστρέφουμε σε χώρες που μας αγαπούν αλλά περισσότερο μας σέβονται και μας αναγνωρίζουν.

Ο Νίκος Δένδιας εργαζόταν προσηλωμένα για την υλοποίηση του σχεδίου.

Τον Ιούνιο του 2021 δέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, στην Αθήνα και με νόημα διαμήνυσε πως «Ελλάδα και Ινδία βλέπουμε με παρόμοιο τρόπο τον κόσμο».

Μπορεί οι περισσότεροι να μην αντιλήφθηκαν τη βαρύτητα αυτής της δήλωσης, ίσως να την «άκουσαν» ως μία ακόμα διπλωματική αβρότητα, αλλά το μήνυμά της είχε -και έχει- μία βαθύτατη ανάγνωση, κατανοητή σε εκείνους που αντιλαμβάνονται τον κόσμο όχι μόνο μέσα από τα φαινόμενα και τις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις αλλά και από τις βαθιές ιστορικές ρίζες μεταξύ των λαών.

Οι γνωρίζοντες λοιπόν παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή πώς «προχωρούσε» αυτό το θέμα. Το οποίο επίσης έχουν ένθερμα αγκαλιάσει Ισραηλινοί και Άραβες.

Ωστόσο, μεγάλη εντύπωση -και παράλληλα τρανή απόδειξη- έκανε διεθνώς η ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, με παιδιά από την Ελλάδα να του τραγουδούν το εθνικό Άσμα της Ινδίας.

Και για να μην προσπερνάμε με μικροκοσμική «ευκολία» γεγονότα και μεγέθη, η Ινδία είναι μία χώρα 1,4 δισ. ανθρώπων.

Μία δύναμη που προοδεύει ταχέως, δίχως της κινεζικές επιδείξεις ισχύος.

Βεβαίως οι Ινδοί είναι και ιστορικά πιο σεμνοί από τους γείτονές τους Κινέζους.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναδημοσίευσε στον λογαριασμό του, πολύ υπερήφανος και χαρούμενος, το tweet του Ινδού ηγέτη.

«Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού της Ινδίας @narendramodi με Έλληνες μαθητές από τον Πύργο Ηλείας να τραγουδούν το Εθνικό Άσμα [Vande Mataram] της Ινδίας», έγραψε.

«Αυτή η ερμηνεία του Vande Mataram από μαθητές στην Ελλάδα θα σας κάνει πολύ χαρούμενους και περήφανους», σχολίασε ο Ινδός πρωθυπουργός και η Ινδική Πρεσβεία στην Αθήνα έγραψε:

«Το σημερινό Mann Ki Baat του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι παρουσίασε μια υπέροχη ερμηνεία του Vande Mataram από μαθητές Β’ Δημοτικού & Α’ Λυκείου Ηλίας στον Πύργο, Ελλάδα».

Το Mann Ki Baat είναι ένα ινδικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μέσω του οποίου απευθύνεται στον λαό της Ινδίας.

Δεν είναι δηλαδή μόνο το Tweet του Ινδού ηγέτη. Είναι ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι άκουσαν στους ραδιοφωνικούς τους δέκτες τα Ελληνόπουλα να τραγουδούν το ινδικό Εθνικό Άσμα.

Ο Ναρέντρα Μόντι ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στα ελληνόπουλα και στην ερμηνεία τους.

Έλληνες και Ινδοί αλληλεπιδρούμε από μυθικές εποχές. Από την εκστρατεία του Διονύσου στην Ινδία, αιώνες πριν τον Μ. Αλέξανδρο.

Οι πολιτισμοί μας είναι δύο μεγάλα φώτα και τώρα λάμπουμε μαζί.

Έλληνες και Ινδοί ενώνουμε ξανά τις θάλασσές μας και τις επιθυμίες μας για ένα λαμπρό ειρηνικό μέλλον.

Μάρτιος 2022: Ο Νίκος Δένδιας στην Ινδία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ινδία την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022.

Η επίσκεψη έγινε σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, στην Αθήνα, στις 26 Ιουνίου 2021.

Κατά την παραμονή του στο Νέο Δελχί, ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο της Ινδίας και Πρόεδρο της Άνω Βουλής, M. Venkaiah Naidu. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον ομόλογό του.

Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, όπως την κοινή προσήλωση των δύο χωρών στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη διμερή και πολυμερή συνεργασία , καθώς και τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή, τον Ινδο – Ειρηνικό, την Ανατολική Μεσόγειο και λοιπά θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε και διάλεξη στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Jawaharlal Nehru (JNU).

Τον Μάιο του 2022, υλοποιώντας στρατηγική Δένδια, το Ινστιτούτο Βενετίας ανέλαβε δράση για την ανάπτυξη των ελληνο-ινδικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, το Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, το ΑΠΘ, το ινδικό πανεπιστήμιο JNU και το Ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο Γυναικών συνέπραξαν στην ανάπτυξη των ελληνο-ινδικών σχέσεων και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας (το μοναδικό που λειτουργεί με την μορφή ΝΠΔΔ εκτός Ελλάδας), σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το ινδικό πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU), οριστικοποίησαν τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα που συνυπέγραψε στις 22 Μαρτίου στο Νέο Δελχί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που προάγει την πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας την περίοδο 2022-2026.

Λίγο μετά πραγματοποιήθηκε η I2U2, δηλαδή η πρώτη Σύνοδος Κορυφής για την ομάδα ΗΠΑ, Ισραήλ, Εμιράτων (ΗΑΕ) και Ινδίας.

Ο Νίκος Δένδιας είπε στους Ινδούς για στρατηγική σχέση

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Νίκος Δένδιας είχε εγκάρδια συνάντηση με τον ομόλογό του της Ινδίας, δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Εκεί ο Νίκος Δένδιας είπε ότι, «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι μια σχέση που προσβλέπουμε να μετατραπεί σε στρατηγική σχέση».

Τον Οκτώβριο του 2022 ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την Ινδία για τις τουρκικές προκλήσεις στη Λιβύη.

Και, τον Ιανουάριο του 2023, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών διοργανώθηκε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο Ωδείο Αθηνών εκδήλωση για την Ελληνο-Ινδική Φιλία, προς τιμήν της υφυπουργού Εξωτερικών και Πολιτισμού της Ινδίας κας Meenakshi Lekhi, η οποία βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη της Ινδής υφυπουργού επιβεβαιώνει το στρατηγικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, κάτι που συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Γιατί είναι ιστορική η επίσκεψη Μόντι

Κάπως έτσι φτάσαμε τον Ιούλιο του 2023 στην ιστορική επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα.

Μία επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε ιστορική όχι μόνο επειδή ήταν η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα μετά από 40 χρόνια, αλλά επειδή επισημοποίησε την «στρατηγική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών.

Στις κοινές του δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός της Ινδίας είπε:

«Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν μία σχέση, μια φιλία, φυσιολογική.

»Είναι φυσιολογικό να υπάρχει φιλική σχέση ανάμεσα στους δύο αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, ανάμεσα σε αυτές τις δύο πανάρχαιες ιδεολογίες.

»Σε αυτές τις δύο χώρες που έχουν πανάρχαιες σχέσεις εμπορικές και πολιτιστικές.

»Η βάση των σχέσεών μας είναι δυνατή και πανάρχαια, στηρίζεται στην επιστήμη, τη φιλοσοφία, το εμπόριο και τον πολιτισμό.

»Υπάρχει μια εξαιρετική συνέργεια μεταξύ μας σε θέματα γεωπολιτικά, διεθνή αλλά και περιφερειακά.

(…)

»Σήμερα αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας σε στρατηγική σχέση.

»Ενισχύοντας τη συνεργασία μας στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, των υποδομών, της αγροτικής παραγωγής, της παιδείας, των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως και την προώθηση των δεξιοτήτων.

»Στο τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις αλλά και τις αμυντικές μας βιομηχανίες.

»Σήμερα συζητήσαμε την αμοιβαία συνεργασία στους τομείς αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην κυβερνοασφάλεια».

Δύο αρχαίες ιδεολογίες σύμμαχες και φίλες

Ελλην-ισμός.

Ινδου-ϊσμός.

Η κατάληξη -ισμός δηλώνει ένα σύστημα ιδεών, ιδεολογία.

Ο Ελληνισμός είναι ιδεολογία. Το ίδιο κι ο Ινδουϊσμός.

Για άγνωστους λόγους ο Ελληνισμός πήρε και τη σημασία της ομογένειας κατά τα νεώτερα χρόνια. Δεν σημαίνει ομογένεια. Σημαίνει ιδεολογία, η κοσμοθεωρία των Ελλήνων, η ιδεολογία του Ορθού Λόγου.

Για αυτό κι ο Μόντι δήλωσε:

«Είναι φυσιολογικό να υπάρχει φιλική σχέση ανάμεσα στους δύο αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, ανάμεσα σε αυτές τις δύο πανάρχαιες ιδεολογίες».

Σχετικά άρθρα