Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

New York Times: Ο Ζελένσκι ήρθε στην Αθήνα για να ζητήσει αεροπλάνα F-16 αλλά πήρε εκπαίδευση

New York Times: Ο Ζελένσκι ήρθε στην Αθήνα για να ζητήσει αεροπλάνα F-16 αλλά πήρε εκπαίδευση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Εφημερίδα New York Times, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ουκρανία, Ρωσία,

Οι διπλωματικοί κυματισμοί της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία διαδραματίστηκαν τη Δευτέρα από τη Μέση Ανατολή έως τη Βαλτική και τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς οι ηγέτες προσπαθούσαν να εδραιώσουν νέες συμμαχίες σε έναν ανακατεμένο κόσμο.

Στον τέταρτο σταθμό μιας περιοδείας με στόχο την εξασφάλιση περισσότερων όπλων για την απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στην Αθήνα για συναντήσεις με τους ηγέτες της Ελλάδας και άλλων βαλκανικών χωρών για να συζητήσουν κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια και την καλύτερη ενσωμάτωσή τους με την Ευρώπη.

«Σας ευχαριστούμε για την ετοιμότητά σας να μας βοηθήσετε να αγωνιστούμε για την ελευθερία μας», είπε ο κ. Ζελένσκι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών.

Καθώς ο κ. Ζελένσκι κατευθυνόταν προς την Αθήνα μετά την εξασφάλιση δεσμεύσεων για μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία, μια ιρανική στρατιωτική αντιπροσωπεία επισκεπτόταν τη Ρωσία, δείγμα του πόσο βαθιές έχουν γίνει οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης από την έναρξη του πολέμου.

Η δυναμική του Ιράν στην παραγωγή ντρόουν και πυραύλων και οι εχθρικές σχέσεις του με τη Δύση το έχουν καταστήσει ελκυστικό εταίρο για τη Ρωσία.

Αυτό ήταν αναμφισβήτητο τη Δευτέρα, όταν τον επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων του Ιράν, αντιστράτηγο Κιουμάρς Χαϊδαρί, υποδέχθηκε στη Μόσχα ο Ρώσος ομόλογός του στρατηγός Όλεγκ Σαλιούκοφ.

Οι δύο άνδρες παρευρέθηκαν σε τελετή κατάθεσης στεφάνων στον τάφο του άγνωστου στρατιώτη έξω από το τείχος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Το Ιράν θεωρείται από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως μία από τις βασικές χώρες στη Μέση Ανατολή.

»Είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας», δήλωσε ο στρατηγός Σαλιούκοφ σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Χαϊδαρί είπε ότι οι χερσαίες δυνάμεις της Τεχεράνης είναι έτοιμες να αυξήσουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA.

Απομονωμένη από μεγάλο μέρος της Δύσης από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα εργάζεται επίσης για να προαναγγείλει τους δεσμούς της με έθνη που απέφυγαν να την καταγγείλουν ή έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον πιο μετρημένη γλώσσα.

Την Τρίτη, το Κρεμλίνο προσπάθησε να κερδίσει έδαφος όταν η ομάδα των εθνών που είναι γνωστή ως BRICS -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική- πραγματοποίησα μια συνάντηση στη Νότια Αφρική.

Η ομάδα αντιπροσωπεύει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα τέταρτο της οικονομίας της.

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προχωρά, η σύγκρουση αποσταθεροποιεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας για πολλές από τις φτωχότερες χώρες που τα μέλη των BRICS ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν.

Στην Αθήνα τη Δευτέρα, με τις ρωσικές εχθροπραξίες να διακόπτουν τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας σε πεινασμένα έθνη, ο κ. Ζελένσκι ζήτησε επίσης από την Ελλάδα βοήθεια για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι τα ελληνικά πλοία μεταφέρουν ήδη πάνω από το 50% εκατό των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Όταν έφτασε στην Ελλάδα, ο κ. Ζελένσκι είχε ανακοινώσει δεσμεύσεις για δεκάδες αεροσκάφη F-16 και το ίδιο αναμενόταν να ζητήσει και από την Αθήνα.

Αλλά αργά τη Δευτέρα, δεν ήταν σαφές σε τι, αν κάτι, είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία και η Ελλάδα.

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι ο ίδιος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν «ορισμένες προτεραιότητες με στόχο να σταματήσει αυτή η τρομερή εισβολή» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόταση να εκπαιδεύσει η Ελλάδα Ουκρανούς πιλότους να πετούν μαχητικά αεροσκάφη F-16.

«Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Ελλάδας για την προετοιμασία των πιλότων μας για τα F-16», είπε σε κοινή τηλεοπτική εμφάνιση με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Ζελένσκι, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ευχαρίστησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε τις ρωσικές απόπειρες για «αναδιαμόρφωση των συνόρων» και είπε ότι οι θηριωδίες που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία πρέπει να τιμωρηθούν.

«Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα τα εγκλήματα πολέμου, τα οποία πρέπει να τιμωρηθούν από τη Διεθνή Δικαιοσύνη», είπε.

Πηγή: New York Times

Σχετικά άρθρα