Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΥΠΕΘΑ-Απολογισμός ΓΔΠΕΑΔΣ: Θωράκιση, Εθνική Ανθεκτικότητα, Αμυντική Διπλωματία

ΥΠΕΘΑ-Απολογισμός ΓΔΠΕΑΔΣ: Θωράκιση, Εθνική Ανθεκτικότητα, Αμυντική Διπλωματία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), Κώστας Μπαλωμένος, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Έναν ογκωδέστατο απολογισμό έργου εξέδωσε για τα έτη 2019-2023 της η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με επικεφαλής τον δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο.

Υπό το δελφικό ρητό της διεύθυνσης ΓΝΩΘΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ, η έκδοση αποτελεί απολογισμό του έργου της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), για την περίοδο Οκτώβριος 2019 έως Ιούνιος 2023.

Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ, δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, στο εισαγωγικό του σημείωμα, η περίοδος Οκτωβρίου 2019 – Ιούνιου 2023 ήταν «μία περίοδος που σφραγίστηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 και τις επιπτώσεις της στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, τις τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα (εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία, περιφερειακές συγκρούσεις, ενεργειακοί ανταγωνισμοί, φτώχεια, συνέπειες κλιματικής αλλαγής, τρομοκρατία, διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, εργαλειοποίηση μεταναστευτικού, υβριδικές απειλές κ.λπ.), καθώς και την αύξηση της επιθετικότητας της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.

»Λαμβάνοντας υπόψη», συνεχίζει ο δρ. Μπαλωμένος, «τις προκλήσεις και απειλές ασφαλείας στο σημερινό ασταθές και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή ως Πυλώνας Σταθερότητας και Ασφάλειας.

»Υπό το πρίσμα αυτό, με αίσθημα ευθύνης, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, τόσο ο ίδιος όσο και οι εξαιρετικοί συνεργάτες μου, προχωρήσαμε στην εκπόνηση συγκεκριμένων θεσμικών θέσεων και πολιτικών, καθώς και στην υλοποίηση στοχευμένων δράσεων που διασφαλίζουν και προάγουν τα εθνικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα, στηρίζουν την Κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.

»Η έκδοση αυτή αποτελεί απολογισμό του έργου της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), για την περίοδο Οκτώβριος 2019 έως Ιούνιος 2023.

»Υπό το πρίσμα αυτό, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων με σταθερή προσήλωση στην επίτευξη των Στόχων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου, μέσα από δέσμες στοχευμένων παρεμβάσεων κατόρθωσε να αναδείξει και να ενισχύσει το αποτύπωμα της εθνικής αμυντικής πολιτικής.

»Επιπλέον, συνέβαλε και θα συνεχίσει να συμβάλει στην θωράκιση του εθνικού αμυντικού μας συστήματος, στην απόκτηση εθνικής ανθεκτικότητας, αλλά και στην διεύρυνση της αμυντικής μας διπλωματίας.

»Με απόλυτη αφοσίωση στην υλοποίηση των στόχων της Εθνικής Αμυντικής Πολιτικής και των Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, η Γενική Διεύθυνση θα συνεχίσει σε αγαστή συνεργασία με τις υπόλοιπες Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τα Γενικά Επιτελεία, αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία, την προσπάθειά της, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το οικοδόμημα της Εθνικής Άμυνας και την διασφάλιση των εθνικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο πολυσέλιδος απολογισμός έχει αναρτηθεί σε μορφή PDF σε δύο μέρη στους ακόλουθους συνδέσμους:

ΜΕΡΟΣ Α΄

ΜΕΡΟΣ Β΄

Σχετικά άρθρα