Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ναζιστές του Κασιδιάρη αναζητούν υποψηφίους – Η μη κοινή κάθοδος της δημοκρατικής παράταξης φέρνει τους ναζί ψηλά στην Αθήνα

Οι ναζιστές του Κασιδιάρη αναζητούν υποψηφίους – Η μη κοινή κάθοδος της δημοκρατικής παράταξης φέρνει τους ναζί ψηλά στην Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Αττική, Αυτοδιοικητικές Εκλογές, Δήμος Αθηναίων, Δήμος Αθήνας, Εκλογές, Έλληνες Γ.Τ.Π., Ηλίας Κασιδιάρης, Κόμμα Σπαρτιάτες, Ναζί, Νεοναζί, Χρυσή Αυγή,

Σε ένα ιδιότυπο «κυνήγι κεφαλών» επιδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που θα αποτελέσουν τα πρόθυμα όργανα του καταδικασθέντος νεοναζί στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, με το βάρος τους να πέφτει ιδίως σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, σε κανάλι στο Telegram όπου συγχρωτίζονται υποστηρικτές του βραχύβιου μορφώματος «Ελληνες», που ίδρυσε ο άλλοτε φανατικός χρυσαυγίτης, αλλά τέθηκε εκτός της εκλογικής κούρσας του Μαΐου από τον Αρειο Πάγο, και σε λογαριασμούς Twitter/Χ που πρόσκεινται στο Νο 3 της συμμορίας Μιχαλολιάκου, διακινούνται αριθμοί κινητών τηλεφώνων με τους οποίους καλούνται να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς φαίνεται πως το στελεχικό δυναμικό του «κόμματος» δεν επαρκεί για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

«Ανακοίνωση: Όποιος/α ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη “Μακεδονία Μπροστά” με επικεφαλής τον Δήμο Κυριλίδη να επικοινωνήσει στο 69(…)», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μία από τις αγγελίες που βλέπουν όσοι συμμετέχουν – αποκλειστικά κατόπιν πρόσκλησης από άλλο μέλος – σε ένα από τα ακροδεξιά γκρουπ του ελληνικού Telegram.

«Οσοι/ όσες ενδιαφέρονται για υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές με τον Ηλία ας στείλουν προσωπικό μήνυμα σε εμένα ή στην (…)», αναφέρεται σε άλλη αγγελία.

Τα ακροδεξιά σχήματα που φέρουν το… trademark Κασιδιάρη και ζυμώνονται σε κλειστά γκρουπ και ομάδες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, μάλιστα, έχουν σημαντικά κενά στην εκπροσώπηση γυναικών.

Αυτό μαρτυρούν οι σχετικές εκκλήσεις που ζητούν «μεγαλύτερη συμμετοχή από το γυναικείο φύλο» για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του φυλακισμένου νεοναζιστή για τη δημαρχία της πρωτεύουσας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ικανός αριθμός «χρήσιμων ηλιθίων» φαίνεται να έχει συγκεντρωθεί μόνο στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Καλούν σε μεταδημότευση

Ταυτόχρονα, εκκλήσεις γίνονται και για μαζικές μεταδημοτεύσεις, τόσο υποψηφίων, όσο και απλών ψηφοφόρων, προκειμένου να υποστηριχθεί η εν λόγω υποψηφιότητα στον Δήμο Αθηναίων.

«Δεν είναι απαραίτητο να είσαι δημότης Αθηναίων μπορείς να είσαι υποψήφιος μαζί μας σε όποιο δήμο και αν ανήκεις με μία απλή διαδικασία στο ΚΕΠ της περιοχής σου», αναφέρει σε μήνυμά του ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού – από όπου διεξάγει ανεμπόδιστος και με συχνές παρεμβάσεις σε διαδικτυακές πλατφόρμες ακόμα έναν προεκλογικό αγώνα.

Οι στοχευμένες μεταδημοτεύσεις προκαλούν προβληματισμό για την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Αλλωστε, φαίνεται να μην είναι η πρώτη φορά που οι εκάστοτε βασικοί εκφραστές της ακροδεξιάς καταφεύγουν σε αντίστοιχες πρακτικές.

«Στις βουλευτικές εκλογές του 2009, η Χρυσή Αυγή είχε λάβει λιγότερο από 0,3% στην Α’ Αθήνας.

»Στις δημοτικές του 2010, το ποσοστό αυτό δεκαπλασιάστηκε.

»Εικάζω πως αυτό έγινε με μαζικές μεταδημοτεύσεις», επισημαίνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Στις εκλογές του Ιουνίου, οι «Σπαρτιάτες» έλαβαν 4,22% στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας, ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που συγκέντρωσαν ανά την επικράτεια.

Ωστόσο, στη Δυτική Αττική κατέγραψαν το υψηλότερό τους ποσοστό με 7,61%.

Πολύ υψηλά ποσοστά κατέγραψαν επίσης σε Λακωνία (7,48%), Δράμα (6%), Μεσσηνία (5,96%), Ημαθία (5,8%), Δωδεκάνησα (5,8%), Κορινθία (5,64%), Β’ Πειραιώς (5,6%), Πιερία (5,56%), Χαλκιδική (5,55%) και Κιλκίς (5,5%).

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη, λοιπόν, αν λίγο πριν από τις εκλογές διαπιστωθεί συντονισμένη μεταδημότευση (προς την Αθήνα) από αυτές τις περιοχές ή και παροχή στήριξης σε μέχρι σήμερα άγνωστους τοπικούς υποψηφίους.

«Οποιος και αν είναι ο υποψήφιος του μορφώματος σε κάθε περιφέρεια, στο μυαλό των ψηφοφόρων είναι ο Κασιδιάρης και μόνο», υπογραμμίζει ο Γιώργος Σαμαράς, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο King’s College του Λονδίνου.

«Ο Κασιδιάρης έχει γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την κάθοδό του στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη της Χρυσής Αυγής», λέει ο Γιώργος Σαμαράς και προειδοποιεί:

«Τώρα χρησιμοποιεί το πολιτικό μομέντουμ που του δίνει η επαναφορά μετά την πτώση του.

»Πηγαίνει με μια λογική “ό,τι κάτσει, ό,τι βγει” και φοβάμαι ότι μπορεί να πάρει ποσοστό ακόμα και κοντά στο 20% στην Αθήνα.

»Σε συνδυασμό με τη μη κοινή κάθοδο της Κεντροαριστεράς, το σενάριο β’ γύρου μεταξύ του Μπακογιάννη και ενός καταδικασμένου νεοναζί δεν είναι απίθανο».

Υπενθυμίζεται πως έχει κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ακόμα δύο φορές: Το 2014, όταν έλαβε 16,2% και το 2019, όταν έλαβε 10,5%.

Η προϊστορία του στο δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας, όπως και οι απαράδεκτες παρεμβάσεις του στη Βουλή, εμπνέουν εύλογα ανησυχία.

Ο Γιώργος Καμίνης που βρέθηκε απέναντι του σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θυμάται:

«Η ιεραρχική δομή της παράταξης ήταν πολύ εμφανής εξαρχής.

»Ο Κασιδιάρης ξεκινούσε κάθε φορά με μακροσκελείς μονολόγους, τους οποίους βιντεοσκοπούσε, έδινε την παράστασή του και έφευγε.

»Ανεξάρτητα από τη δύναμη που μπορεί να έχουν στο δημοτικό συμβούλιο, δεν πρέπει να υπάρχει διάλογος με τα στελέχη τους».

«Αν στη Βουλή η παρουσία της Χρυσής Αυγής ήταν άθλια και χυδαία, στο δημοτικό συμβούλιο ήταν 10 φορές χειρότερη», συμφωνεί ο καθηγητής του King’s.

«Πολλές φορές, ήταν εκεί αποκλειστικά για να δώσουν σόου».

Οσον αφορά τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει ο δημοκρατικός κόσμος για να αντισταθεί στη νέα έξαρση της Ακροδεξιάς, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων είναι σαφής:

«Η κίνηση για απαγόρευση της καθόδου του Κασιδιάρη τώρα είναι λανθασμένη – είναι πολύ αργά και θα δοθεί η εικόνα ότι είμαστε πολιτικά και ιδεολογικά αφοπλισμένοι.

»Η αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς θέλει σχέδιο, όχι απαγορεύσεις.

»Πρέπει να δοθεί έμφαση στις γειτονιές της Αθήνας, η δουλειά της δημοτικής Αρχής να μην περιορίζεται στα έργα εξωραϊσμού του ιστορικού κέντρου».

Οπως σπεύδει να εξηγήσει ο ίδιος, άλλωστε, πέρα από τα ειδικά εκλογικά τμήματα στους καταλόγους των οποίων ήταν εγγεγραμμένοι αστυνομικοί, «η υποψηφιότητα Κασιδιάρη είχε λάβει ιδιαίτερη στήριξη σε λαϊκές συνοικίες».

Στήριξη και στους δολοφόνους του Κατσουρή

Τέλος, έτερη πηγή ανησυχίας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί και η νέα έξαρση οπαδικής βίας.

Αλλωστε, είναι γνωστό πως οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που κατέβηκαν στην Αθήνα με δολοφονικές διαθέσεις έχουν άμεσες σχέσεις με την Ακροδεξιά.

Ακροδεξιοί υπάρχουν, βεβαίως, και στις τάξεις των συνδέσμων ελληνικών ομάδων.

Μάλιστα, συμμετέχοντες στα ίδια κλειστά γκρουπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούνται τα σχήματα που έχουν τη στήριξη Κασιδιάρη εκφράζουν την υποστήριξή τους στους συλληφθέντες «Bad Blue Boys» του Ζάγκρεμπ.

«Πρόκειται, κατά μία έννοια, για μια απόπειρα επίδειξης δύναμης της Ακροδεξιάς στην Αθήνα.

»Οι νεοναζί συσπειρώνονται και μέσω του ποδοσφαίρου», καταλήγει ο Γιώργος Σαμαράς.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα