Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν προεκλογικά ότι στη νέα τετραετία του θα ρίξει το βάρος στην ενίσχυση της δημόσιας Υγείας.
Προς το παρόν, όχι μόνο δεν πραγματοποιείται αυτή η υπόσχεση, άλλα το ΕΣΥ ακολουθεί την ίδια τάση αποσύνθεσης και διάλυσης που είχε τα τελευταία τριάμισι χρόνια.
Η μία μετά την άλλη έρχονται οι παραιτήσεις πολύπειρων γιατρών του ΕΣΥ, λόγω της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στην Υγεία με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Υπερπολύτιμοι επιστήμονες με εμπειρία δεκαετιών που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα στην υπηρεσία του ασθενούς, δεν αντέχουν άλλο τις τριτοκοσμικές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί το ΕΣΥ και αναγκάζονται να παραιτηθούν για να διαφυλάξουν την ψυχική και σωματική υγεία τους.
Oι διαρκείς μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για την κάλυψη κενών, τα εξαντλητικά ωράρια, οι συνεχείς εφημερίες και τα υποστελεχωμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε μονάδες υγείας της περιφέρειας οδηγούν τους γιατρούς σε ντόμινο παραιτήσεων.
Οι εφημερίες – ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της επαρχίας – λειτουργούν συνεχώς με συνθέσεις έκτακτης ανάγκης για τους γιατρούς, που καλούνται να καλύψουν τα κενά ασκώντας ακόμα και καθήκοντα συναδέλφων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, από τους εννέα χειρουργούς του νοσοκομείου Χανίων οι τέσσερις υπέβαλαν παραίτηση.
Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου παθολόγοι απέστειλαν εξώδικο στην υγειονομική περιφέρεια και απειλούν με παραίτηση, ενώ στο νοσοκομείο Σερρών αυτή την περίοδο βρίσκονται στα πρόθυρα της παραίτησης τρεις παθολόγοι.
Επιπλέον, στο νοσοκομείο Σπάρτης τρεις ειδικευμένοι παθολόγοι παραιτήθηκαν λόγω εργασιακής εξάντλησης, υποστελέχωσης αλλά και υπερεφημέρευσης.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, έχουμε να κάνουμε με μια «επιδημία» παραιτήσεων που φέρει καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες.
Ο ρυθμός «αδειάσματος» του ΕΣΥ προκαλεί σοκ με τους αριθμούς του: Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει σημειωθεί ρεκόρ αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, που φτάνουν τις 10.000 εργαζόμενους (!), ενώ η ομοσπονδία υπολογίζει ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων μόνο για το 2023 θα φτάσει τις 5.000!
Όσον αφορά τους γιατρούς συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, κάθε χρόνο αποχωρούν από το ΕΣΥ περίπου 700 έως 750 γιατροί, οι μισοί λόγω συνταξιοδότησης και οι υπόλοιποι λόγω παραίτησης
Και η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει, αφού όσο περισσότερο υποστελεχωμένο μένει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται οι εναπομείναντες γιατροί, και τόσο αυξάνεται η καταπόνηση και η δυσαρέσκεια. Και δυστυχώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι που να μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσλαμβάνει τους γιατρούς που απαιτούνται για να καλυφθούν οι τεράστιες «τρύπες» του ΕΣΥ, όχι μόνο δεν φροντίζει να δημιουργήσει ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον για τους γιατρούς, άλλα με την τραγική πολιτική που ακολουθεί καταφέρνει να διώχνει και τους λιγοστούς που έχουν απομείνει…
Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, σχετικά με τις αθρόες παραιτήσεις γιατρών:
«Η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών – μέλη της ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, εδώ και πάνω από ένα έτος έχουμε πολλές φορές επισημάνει την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, λόγω αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση και λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης.
»Δυστυχώς όχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο από τους κυβερνώντες αλλά οι επικίνδυνες και έκνομες εντολές για ετεροαπασχόληση και διαρκείς μετακινήσεις συνεχίζονται αντί να καλύπτονται οι τραγικές ελλείψεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
»Το αποτέλεσμα είναι πως η καταιγίδα παραιτήσεων όχι απλά κλιμακώνεται αλλά πλέον εξελίσσεται σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας και επίσης σε λειτουργική κατάρρευση τμημάτων νοσοκομείων στις πιο μεγάλες πόλεις.
»Ενδεικτικά τις τελευταίες μόνο μέρες:
»Στο νοσοκομείο Σπάρτης το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο με έγγραφό του 3/8/23 αναφέρει 3 (τρεις) παραιτήσεις ειδικευμένων Παθολόγων με αιτία την εργασιακή εξάντληση λόγω υποστελέχωσης και υπερεφημέρευσης.
»Το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει επίσης στο ίδιο έγγραφο πως εμβαλωματικές “λύσεις” με εφημερία τομέα δεν είναι ασφαλείς για τους ασθενείς και διαχέουν το πρόβλημα σε όλο το νοσοκομείο.
»Στο νοσοκομείο Χανίων επίσης έγινε γνωστό στις 5/8/23 πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους 4 (τέσσερεις) ειδικευμένοι Χειρουργοί αναφέροντας πως η ιατρική υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με δεδομένη την τεράστια υπερφόρτωση του νοσοκομείου ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, καθιστά δυσχερέστατη ως αδύνατη την λειτουργία των τμημάτων Γενικής Χειρουργικής.
»Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου έχουν προειδοποιήσει πως προτίθενται άμεσα να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους 2 (δυο) ειδικευμένοι γιατροί (Παθολόγος και Αιματολόγος) γιατί εκτός όλων των άλλων το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ αναγκάζει γιατρούς από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου να εφημερεύουν και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου η Παθολογική κλινική είναι υπό διάλυση επίσης λόγω παραιτήσεων.
»Μάλιστα πρόσφατα για το θέμα αυτό έχουν γίνει επίσημα αναφορά προς την εισαγγελία (από την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Ρεθύμνου) και εξώδικο (από την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου).
»Η κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα.
»Είχε έγκαιρα προειδοποιηθεί αλλά αντί για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού συνέχισε τον εξαναγκασμό γιατρών σε ετεροαπασχόληση – διαρκείς μετακινήσεις – εφημερία υπερεξόντωση με αναμενόμενο αποτέλεσμα περισσότερες παραιτήσεις, δηλαδή μοιραίο φαύλο κύκλο λειτουργικής κατάρρευσης.
»Από την άλλη πλευρά η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, όλοι οι υγειονομικοί θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μαζί με τον υπόλοιπο λαό – τους χρήστες υγείας – τους κατοίκους, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης.
»Αποδεικνύεται στην πράξη πως είναι μονόδρομος για την διατήρηση του στοιχειώδους αγαθού της δωρεάν δημόσιας περίθαλψης».