Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευκαιρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις βλέπει ο Φιντάν, όχι και για το Κυπριακό

Ευκαιρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις βλέπει ο Φιντάν, όχι και για το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία, Χακάν Φιντάν,

Στην οικοδόμηση του θετικού κλίματος με την Ελλάδα δείχνει να επενδύει σταθερά η Τουρκία, τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ένα κλίμα που η τουρκική διπλωματία δείχνει ότι θέλει μεν συνομιλίες με την Αθήνα κρατά ωστόσο διαφορετική στάση στο Κυπριακό, που παραπέμπει σε αδιέξοδο.

Αυτό επιβεβαίωσαν και οι δηλώσεις του κουρδικής καταγωγής «γενίτσαρου» υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος προσερχόμενος στην 14η Σύνοδο Τούρκων Πρέσβεων που πραγματοποιείται στην Άγκυρα έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στο Κυπριακό.

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής μας σε μια θετική ατζέντα.

»Πιστεύουμε ότι η σημερινή θετική ατμόσφαιρα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στα επίμαχα ζητήματα με τη γειτονική μας Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιντάν.

Είμαστε ειλικρινείς

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ως Τουρκία «είμαστε ειλικρινείς ως προς αυτό.

»Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα επιδείξει την ίδια ειλικρίνεια» θέλοντας να δώσει με αυτό τον τρόπο τη δική του απάντηση στην καχυποψία, που εξακολουθεί να υπάρχει στην Αθήνα και δεν δείχνει να υποχωρεί με την ταχύτητα που ίσως θα ήθελε η Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ελλάδα και Τουρκία θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα επανεκκίνησης του διαλόγου.

Ο οδικός χάρτης

Στον οδικό χάρτη των κινήσεων που τέθηκε από τον πρωθυπουργό και τον τούρκο πρόεδρο, περιλαμβάνονται ο πολιτικός διάλογος, η θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Με τον διπλωματικό προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα να είναι εξαιρετικά πυκνός για την Αθήνα.

Οι δύο ΥΠΕΞ, Γεραπετρίτης και Φιντάν έχουν οριστεί ως οι υπεύθυνοι για την εξέλιξη των βημάτων αυτών και της προσέγγισης των δύο πλευρών, με στόχο να κρατήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς και να διαχειριστούν το διάλογο.

Ακόμα και αν η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι το Κυπριακό επηρεάζει τόσο τις ευρωτουρκικές όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού χωρίς λύση δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας ή Τουρκίας – ΕΕ, η Τουρκία έχει άλλη θέση.

Άλλο η Κύπρος

Αναφερόμενος στην Κύπρο ο Χακάν Φιντάν διεμήνυσε ότι η στάση της Άγκυρας όσον αφορά το Κυπριακό «την εθνική [σ.σ. ποια;] μας υπόθεση, είναι ξεκάθαρη».

Επανέλαβε ότι «η κύρια πολιτική μας είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων».

Θέση η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από Αθήνα και Λευκωσία, καθώς παραπέμπει σε λύση δύο κρατών και διχοτόμηση.

Με τον κουρδικής καταγωγής «γενίτσαρο» ΥΠΕΞ της Τουρκίας να διαμηνύει ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με ευαισθησία τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη αναμένεται συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του τουρκοκύπριου αποσχιστή και κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τις ελπίδες ωστόσο για σπάσιμο του αδιεξόδου όσο η Τουρκία και τα κατεχόμενα επιμένουν στις εν λόγω θέσεις να είναι ελάχιστες.

Σχετικά άρθρα