Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φάμελλος: Η ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ απόδειξη της ανεπάρκειας της κυβέρνησης στις ανάγκες του ΕΣΥ

Φάμελλος: Η ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ απόδειξη της ανεπάρκειας της κυβέρνησης στις ανάγκες του ΕΣΥ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ΕΚΑΒ | Eθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος,

«Πέρασε» στη Βουλή με στήριξη μόνο των βουλευτών της ΝΔ το νομοσχέδιο για τα μεικτά πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ενώ το καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο αφορά την κύρωση ΠΝΠ για την ενίσχυση μέχρι 31 Αυγούστου του ΕΚΑΒ, με μεικτά πληρώματα και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ΟΤΑ, την παράταση μέχρι 31 Σεπτεμβρίου 2023, των διοικήσεων των νοσοκομείων και διατάξεις για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού.

Σ. Φάμελλος: Η ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ αποδεικνύει περίτρανα την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στις ανάγκες του ΕΣΥ

«Η ΠΝΠ προβλέπει την προσωρινή στελέχωση του ΕΚΑΒ με στρατιωτικούς και πυροσβέστες. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό τις ημέρες που περνάμε, ζητώντας δάνεια προσωπικού της Πυροσβεστικής στο ΕΚΑΒ;», «αυτή είναι η Ελλάδα 2.0 του μέγα μεταρρυθμιστή κ. Μητσοτάκη;», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή.

Ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο και τις ΠΝΠ η κυβέρνηση αντιπολιτεύεται τον εαυτό της, «μας λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της και πρέπει να κάνουμε ΠΝΠ να για να αποκαταστήσουμε κενά. Για να στελεχώσει λέει άμεσα, με τη fast track διαδικασία της ΠΝΠ το ΕΚΑΒ. Ενώ μπορούσε να αξιοποιήσει πόρους και διαχειριστικά εργαλεία στο επίπεδο της δημόσιας υγείας δεν το έκανε».

Είπε ότι στην Επιτροπή οι περισσότεροι φορείς αντέδρασαν για την ΠΝΠ που αφορά το ΕΚΑΒ και πως «η απόφαση να καλυφθούν οι ελλείψεις με τη συγκρότηση μικτών πληρωμάτων, με συμμετοχή προσωπικού από την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις, με κριτήριο την κατοχή άδειας οδήγησης κατηγορίας Β’ και βασικές γνώσεις παροχής Α’ βοηθειών, αντί να προχωρήσετε άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών».

Σχολίασε ότι πρόκειται για τον ορισμό της «προχειρότητας και της ανευθυνότητας» και πως «η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού λειτουργίας του εγχειρήματος δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητά του», ενώ «ταυτόχρονα, αποδομείται η σημασία της εκπαίδευσης και της σχετικής ‘Αδειας Ασκήσεως επαγγέλματος του διασώστη».

Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει με ποιο σκεπτικό προκρίθηκε η λύση διάθεσης προσωπικού, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και ενώ η χώρα καταστρέφεται από τις πυρκαγιές. Υποστήριξε ότι «υπάρχει υποστελέχωση, απαξίωση, υποβάθμιση στην παροχή αυτής της φροντίδας υγείας και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της υγείας». Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που εκπαιδεύτηκε κατά 6 ώρες να αναλαμβάνει τέτοιο σοβαρό ρόλο και πως το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, του πυροσβεστικού σώματος και των στελεχών των ΟΤΑ είναι ανήσυχο γιατί καλείται να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.

Υπογράμμισε ότι «προφανώς και είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων του εθνικού συστήματος υγείας», αλλά αυτό δεν γίνεται έτσι και δεν γίνεται με ΠΝΠ «ειδικά όταν μιλάμε για μία κυβέρνηση που ολοκλήρωσε 4ετία». Σημείωσε ότι «η επιλογή ΠΝΠ αποδεικνύει περίτρανα την ανεπάρκεια της να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του ΕΣΥ».

Είπε ότι στον αντίποδα και παρά τη δυσκολία της μνημονιακής περιόδου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε το ΕΚΑΒ (312 προσλήψεις μονίμων και 150 επικουρικών, χρηματοδότηση ΕΚΑΒ μέσω ΕΟΠΥΥ με 13 εκατ. ευρώ τον χρόνο, επιπλέον 330 ασθενοφόρα), ενώ σήμερα «λείπουν 700 διασώστες». Σχολίασε ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου θα μπορούσε να είναι “ κάνε ό,τι μπορείς για να μην κάνεις προσλήψεις στην υγεία”» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κλείνει το μάτι στους ιδιώτες.

Υπογράμμισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ισότιμα -«είναι υποχρέωση της Πολιτείας, δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να αντικαταστήσει την ευθύνη της Πολιτείας».

Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με νέο Χάρτη Υγείας, χωρίς κλείσιμο δομών, αλλά με συνέργειες, 15.000 προσλήψεις, μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών -εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά,- και των εργαζομένων, υγειονομικό ισοδύναμο, αύξηση των δαπανών στο 7,5% όπως γίνεται στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε στο άρθρο του νομοσχεδίου για τις παρατάσεις απασχόλησης και το άρθρο για δυνατότητα σύναψης συμβάσεων προμήθειας για τα μονοκλωνικά «με κατά παρέκκλιση διαδικασίες, δηλαδή με κίνδυνο διαφθοράς».

Όσον αφορά στο άρθρο για παράταση που αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ που έχουν συμπληρώσει το 67 έτος και αντί να αποχωρήσουν τους δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν, σημείωσε ότι είναι η τρίτη παράταση που δίνεται και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι παρατάσεις δεν είναι λύση, αλλά χρειάζεται μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών και τακτοποίηση των συμβασιούχων.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του ΥΠΕΣ, είπε ότι η κυβέρνηση αλλάζει έναν δικό της νόμο τον 4804/2021 την τελευταία στιγμή. «Υπάρχουν διατάξεις πιθανά που βελτιώνουν ρυθμίσεις, όμως η φιλοσοφία δεν αλλάζει. Αγωνία της αυτοδιοίκησης σήμερα, είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να την κάνει το μακρύ αλλά φτωχό χέρι του κράτους», είπε. «Θέλουμε αυτοδοίκηση όχι ετεροδιοίκηση», σημείωσε, εκφράζοντας την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση της αυτονομίας των δημοτικών κοινοτήτων -«ζητάμε ισχυρές κοινότητες με αρμοδιότητες και πόρους»-, αλλά και με την εκλογή «δημάρχων μειοψηφίας». «Γιατί σας φοβίζει να βγαίνει με 51%;», είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι θέλει μια αυτοδιοίκηση που θα κάνει μόνο αναπαραγωγή των συστημάτων εξουσίας, «να επωάζει γαλάζια παιδιά και ρουσφέτι».

Επιπλέον αναφέρθηκε στη «νυχτερινή τροπολογία» για το Μάτι. «Είχατε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδίου σε ένα χρόνο και φέρνετε τέταρτη φορά τροπολογία για την παράταση για το πυρόπληκτο Μάτι μέχρι τις 31 Μαΐου 2024», είπε, σχολιάζοντας πως αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία. Υποστήριξε ότι «η ελαστικοποίηση κάθε έννοιας “ καταληκτικής ημερομηνίας” εκθέτει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων: «Από τη μία μεριά το “ δήθεν μεταρρυθμιστικό” του κ. Μητσοτάκη, που στην πραγματικότητα είναι νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο που οδηγεί σε πολύ μεγάλη αποτυχία». Πρόσθεσε ότι τα βασικά συστατικά του είναι ο ατομικισμός, που οδηγεί και στην ατομική ευθύνη. «Παντού βρίσκετε μια δικαιολογία» είπε. Τόνισε ότι το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στις κοινωνικές δυνάμεις, στη συλλογικότητα, στην αυτοδιοίκηση, κατανοεί τις τεράστιες προκλήσεις του μέλλοντος και αναδεικνύει την ανάγκη και το ρόλο μιας ισχυρής Πολιτείας που προφανώς δεν θα έχει πυροσβέστες ή στρατιώτες στα ασθενοφόρα».

«Να γίνει συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές»

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την ομιλία του με το ζήτημα των πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το πρωί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, θέτοντας τα εξής θέματα: Πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Προετοιμασία πολιτικής προστασίας και επιχειρησιακά σχέδια που θα έπρεπε να είναι έτοιμα. Στελέχωση και στήριξη πυροσβεστικής. Διαθεσιμότητα μέσων και εξοπλισμού. Μηχανισμοί αλληλεγγύης και στήριξη συντονισμός εθελοντών. Αποκατάσταση περιβάλλοντος, περιουσίας και αποζημιώσεις.

Επανέλαβε ότι απαιτείται συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για την ανθεκτικότητα της χώρας «και απαιτείται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης μια απάντηση». «Δεν πρέπει η Βουλή να τιμήσει την αγωνία της κοινωνίας;», σημείωσε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν ισχύει ότι αρνήθηκε την προσφορά βοήθειας από την τσεχική πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο περιστατικό στα Πατήσια, όπου επιχειρήθηκε έξωση μονογονεϊκής οικογένειας για χρέος 800 ευρώ, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο κάποιος άνθρωπος να χάνει το σπίτι του, να πετιέται στον δρόμο, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο μικρό χρέος. Είναι ο ορισμός της βαρβαρότητας και πρέπει να σταματήσει».

«Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται» για την υπόθεση των υποκλοπών

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «κόλαφο» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τις σημερινές αποκαλύψεις του Inside Story κατά το οποίο, όπως είπε, «η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποκάλυψε πως στα δεκάδες άτομα που έλαβαν μολυσμένα SMS με Predator την περίοδο 2020-2021 περιλαμβάνονται οι κκ Δένδιας, Γεραπετρίτης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Χρυσοχοΐδης, Πλεύρης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Πατέλης, ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης και πολλά άλλα πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις». Είπε ότι όσοι έχουν λάβει τέτοιο sms, έχουν λάβει επιστολή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το SMS παγίδευσής τους.

Έχουμε στη χώρα μας ένα κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας και εθνικής ασφαλείας. Τόνισε ότι «δεν μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης να κρύβεται, ούτε οι υπουργοί, αλλιώς γίνονται συνένοχοι στην επιχείρηση συγκάλυψης». Υπογράμμισε ότι οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, και η Δικαιοσύνη «οφείλει άμεσα να κάνει τη δουλειά της, να αξιοποιήσει τα στοιχεία που έχει λάβει από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, να ζητήσει από την ΕΥΠ στοιχεία αν τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν κι από την ΕΥΠ».

Σχετικά άρθρα