Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητο να εμφανίζεται η καταστροφή ως κανο​νικότητα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητο να εμφανίζεται η καταστροφή ως κανο​νικότητα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διονύσης Καλαματιανός, Προοδευτική Συμμαχία, Πυρκαγιά, ΣΥΡΙΖΑ, Φωτιά,

«Η κυβέρνηση δεν παίρνει μαθήματα από το παρελθόν, ούτε βάζει σε προτεραιότητα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «στο Κόκκινο Πάτρας» ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός.

«Για μια ακόμα φορά οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για καύσωνα, για ανέμους που θα ξεκινούσαν από την Κυριακή και για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε συγκεκριμένα σημεία.

»Η κυβέρνηση, όμως, απέτυχε ξανά να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να έχουμε και πάλι καταστροφές σε σπίτια, σε περιουσίες και στο φυσικό περιβάλλον.

»Βεβαίως, η κλιματική κρίση είναι παρούσα, το ζήτημα, όμως, είναι τι κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε».

Όπως ανέφερε ο Ηλείος Βουλευτής, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ευθύνες για την έλλειψη πρόληψης, ειδικότερα για την έλλειψη επαρκών επιχειρησιακών μέσων και υποδομών, σύγχρονου εξοπλισμού και καθαρισμού της βιομάζας και προετοιμασίας του επιχειρησιακού συντονισμού.

Παράλληλα, σημείωσε πως αν και ο Πρωθυπουργός μίλησε για αποζημιώσεις, υπάρχει η κακή πρόσφατη εμπειρία από τις πυρκαγιές του 2021 στην Ηλεία, στην Αττική και στην Εύβοια.

«Δυστυχώς, δεν έχουν αποκατασταθεί όσοι έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Οι αποζημιώσεις είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις ζημιές και το οικονομικό κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πληττόμενοι συμπολίτες μας, ενώ υπάρχουν και οι χρονοβόρες διαδικασίες.

»Επομένως, πριν μιλήσει κάποιος για αποζημιώσεις, θα πρέπει να δώσει έμφαση στα ζητήματα της πρόληψης, της προετοιμασίας, της επιχειρησιακής ετοιμότητας, του σχεδιασμού και της ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος.

»Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, υπάρχουν τεράστια κενά στο Σώμα, περίπου 3.600 κενές οργανικές θέσεις.

»Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πυροσβέστες -μόνιμοι, εθελοντές και πενταετούς θητείας- δίνουν σκληρή μάχη κάθε φορά με τις φλόγες, χρειάζεται, όμως, μια διαφορετική προσέγγιση, ένας άλλος σχεδιασμός που, δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν υλοποιεί.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας.

»Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις προτάσεις επιστημόνων και ειδικών για το πως πρέπει να διαρθρώνεται η Υπηρεσία, με ποια επιχειρησιακά σχέδια και μέσα.

»Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αποδεκτή η πρότασή μας.

»Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υπερηφανεύεται πως δόθηκαν 25 εκατ. ευρώ στους δήμους για καθαρισμούς και για να γίνουν αντιπυρικές ζώνες.

»Είναι να απορεί κανείς πως αυτό το ποσό μπορεί να θεωρηθεί επαρκές για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης και προετοιμασίας.

»Επαναλαμβάνω, χρειάζεται διαφορετικός σχεδιασμός και αλλαγή προτεραιοτήτων για να έχουμε αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη χώρα μας».

Σχετικά με την κοινοβουλευτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τις διεργασίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε ότι όλα εξελίσσονται συντεταγμένα.

«Είχαμε μια πολύ εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική παρουσία στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή και προχωράμε στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τον δέοντα τρόπο ως αξιωματική αντιπολίτευση.

»Ταυτόχρονα, προχωράμε και τις διαδικασίες για την εκλογή νέου ή νέας Προέδρου, για την πολιτική κατεύθυνση, για τον στρατηγικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

»Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι υπάρχουν αξιόλογα στελέχη που έχουν εμπειρία, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, που συνδυάζουν ωριμότητα και νεότητα.

»Θέλουμε να έχουμε ένα κόμμα σύγχρονο, λειτουργικό, ψηφιακό, που να μπορεί να εμπνεύσει και να συγκινήσει τους πολίτες.

»Ένα κόμμα αποτελεσματικό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, ένα κόμμα που θα είναι δικτυωμένο στα συνδικάτα, στους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, στην αυτοδιοίκηση και στη νεολαία.

»Ταυτόχρονα, ασκούμε αποτελεσματική και ωφέλιμη για την κοινωνία αξιωματική αντιπολίτευση, διαμορφώνουμε τη δική μας πρόταση διεξόδου από τα αδιέξοδα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. και με τη δράση μας και εντός και εκτός Κοινοβουλίου, πάντα με δημοκρατικό τρόπο, προστατεύουμε τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, που αμφισβητούνται τόσο εντός κοινοβουλίου από τις ακροδεξιές δυνάμεις, αλλά και εκτός.

»Εκφράζουμε, λοιπόν, μία συνολική πρόταση, τόσο κοινοβουλευτική όσο και κομματική που πιστεύουμε ότι οδηγεί σε ένα νέο όραμα, σε ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε δείξει αντανακλαστικά, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ένα κόμμα μεγάλο και ισχυρό, που έχει στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα για απεύθυνση από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο θα επιβεβαιωθεί στις προσεχείς συνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες για να συμμετάσχουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όχι σαν απλοί επισκέπτες, αλλά ενεργά, για να συνεργαστούμε και να συνδιαμορφώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφική προοδευτική παράταξη».

Σχετικά άρθρα