Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σπίρτζης παραιτήθηκε από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: «Ο λίγο πατριωτισμός μπορεί να υποδεικνύει ενδοτισμό»

Ο Σπίρτζης παραιτήθηκε από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: «Ο λίγο πατριωτισμός μπορεί να υποδεικνύει ενδοτισμό»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης,

Παραιτήθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης την Κυριακή 16 Ιουλίου από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία, όπως είχε προαναγγείλει μετά την αποχώρηση Τσίπρα, όταν συνεδρίασε για πρώτη φορά Κυριακή 2 Ιουλίου η Γραμματεία.

Στην ομιλία του προειδοποίησε μεταξύ άλλων πως «οι διαδικασίες του διαρκούς συνεδρίου, στις 26 Αυγούστου και η εκλογή σε λίγες ημέρες Προέδρου, απευθύνεται στο εναπομείναν εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι στην κοινωνία, όχι στα 170.000 μέλη. Και θα είναι η πρώτη ήττα μας».

Παραμένει πάντως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ τη θέση του στην Πολιτική Γραμματεία λαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Τζουμάκας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του

Οι διαδικασίες που άνοιξαν, θα έπρεπε να απευθύνονται στην κοινωνία.

Θα έπρεπε οι διαφορετικές απόψεις, να γίνουν πρώτο θέμα στον προβληματισμό και τη συζήτηση του δημοκρατικού κόσμου.

Θα έπρεπε οι απόψεις για την ανάλυση των αιτιών της στρατηγικής ήττας του προοδευτικού κόσμου, η λήψη αποφάσεων με βάση την κοινωνική πραγματικότητα και η σύνταξη ενός ελπιδοφόρου οραματικού σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης, με ξεκάθαρες προτάσεις, να διατυπωθούν από όλους αλλά κυρίως από τους υποψήφιους προέδρους, με στόχο να προσελκύσουμε τους πολίτες που απείχαν, τους πολίτες που δεν μας ψήφισαν, τα 170.000 μέλη που ψήφισαν τον Αλέξη, τα μέλη μας που μετά την απομάκρυνση του Αλέξη, παραιτούνται, απομακρύνονται και απενεργοποιούνται.

Οι διαδικασίες του διαρκούς συνεδρίου, στις 26 Αυγούστου και η εκλογή σε λίγες ημέρες Προέδρου, απευθύνεται στο εναπομείναν εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι στην κοινωνία, όχι στα 170.000 μέλη. Και θα είναι η πρώτη ήττα μας.

➢ Οι πολιτικές προτείνονται και εφαρμόζονται από τα πρόσωπα που τις πιστεύουν, που το δείχνει η ως σήμερα πορεία και στάση τους. Από αυτά τα πρόσωπα μπορούν και να εφαρμοστούν. Δεν είναι άλλο θέμα οι πολιτικές και άλλο τα πρόσωπα.

Εκτός κι αν ανεχτούμε άλλα να λέει κάποιος και άλλα να υλοποιεί. Αυτό όμως οδηγεί σε πλήρη αποτυχία.

➢ Κατά την διάρκεια της τετραετίας, στείλαμε ένα θολό μήνυμα για τις πολιτικές μας θέσεις και την πολιτική μας κατεύθυνση, μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών μας, που διαφοροποιούνταν από τις θέσεις του κόμματος.

Αν είναι αιτία το θολό ιδεολογικό στίγμα, που ακούστηκε και πρέπει να γίνει καθαρό, δηλαδή να έχουμε ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα και τοποθέτηση, τότε πρέπει να δούμε σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση από όσες περιέχονται στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα περιοριστούμε και επομένως αν περιλαμβάνονται όλοι ή δεν περιλαμβάνονται. Θα είναι όμως ξεκάθαρο.

➢ Αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι να αποφασίζουμε ομόφωνα στο Συνέδριο για το μεγάλο ιδεολογικό και πολιτικό εύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, από τις δυνάμεις του δημοκρατικού κέντρου, της σοσιαλοδημοκρατίας, του σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής αριστεράς, της δημοκρατικής αριστεράς, της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά να υπάρχει πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ της πλειοψηφίας του κόμματος και των πραγματικών οργάνων απόφασης, δηλαδή του πολιτικού κέντρου, το εκτελεστικού, του Γραφείου τύπου του κόμματος, που συγκροτούνταν με κοπτάτσια, στη βάση ισότιμων εκπροσωπήσεων.

Δεν μπορεί να υπάρχει πλήρη αναντιστοιχία της πλειοψηφίας του κόμματος με τον κομματικό μηχανισμό, με τα κομματικά Μέσα Ενημέρωσης.

Δεν μπορούν να αναπτύσσονται πολιτικά στεγανά, που δεν επιτρέπουν ακόμη και τη συμμετοχή του Γραμματέα και του Αναπληρωτή Γραμματέα, στις καθημερινές συσκέψεις.

➢ Αυτή την δύσκολη στιγμή, οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και με νηφαλιότητα.

Με αναζήτηση μιας πολιτικής συμφωνίας, που θα αντικαταστήσει την εμπιστοσύνη που είχαμε στον Αλέξη.

Που θα λειτουργήσει ως ο νέος συνδετικός ιστός μεταξύ μας.

➢ Δυστυχώς τα γεγονότα της βραδιάς των εκλογών, δεν καταδικάστηκαν.

Δεν διαψεύστηκαν πρωτοσέλιδα για σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ, ούτε ζητήθηκε συγγνώμη, για όσα καταγγέλθηκαν στα όργανα.

Ούτε όμως ακούστηκε έστω και μία φωνή αποδοκιμασίας, μια λέξη αποδοκιμασίας από τις εγγύτερες πολιτικά ομάδες.

➢ Συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι τιμή μου και είναι τιμή μας, που ήμασταν στο ΠΑΣΟΚ.

Που μείναμε σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας, που φύγαμε από το χώρο που μεγαλώσαμε πολιτικά όταν ο χώρος απομακρύνθηκε από τις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούσε και από τις ιδεολογικές και πολιτικές του αφετηρίες.

Είναι τιμή μας, που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Αλέξη για να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ένα κόμμα διακυβέρνησης.

Είναι τιμή μας που συνεχίσαμε να είμαστε σε ένα κόμμα, που ήταν αφιλόξενο, που δεν ήθελε την διεύρυνση, που ήθελε να υπάρχει αναντιστοιχία στο εκκλησίασμα του κόμματος και στο ιερό του.

➢ Η στρατηγική ήττα αλλά και η μετακίνηση του πολιτικού δίπολου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ της δεξιάς και της ακροδεξιάς, πρέπει να μας ωθήσει σε μεγάλες τομές για το κόμμα μας αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για να μην γίνει στην Ελλάδα αλλά και να μην συνεχιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με μεγάλη δημοκρατική παράδοση, αυτή η επικίνδυνη για τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συντηρητική κατεύθυνση.

Γι αυτό προτείνω να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την συνεργασία και την ένωση του Ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς, με το κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και αν δεν αποδώσουν αυτές οι πρωτοβουλίες να ενταχθούμε στο PES.

➢ Πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι θέσεις μας για τα εθνικά θέματα. Ειπώθηκε ότι ο πολύς Πατριωτισμός κρύβει εθνικισμό. Συμφωνώ.

Όμως ο λίγο πατριωτισμός μπορεί να υποδεικνύει ενδοτισμό, εθνικές απώλειες, ακόμη και τραγωδίες.

Γι αυτό και οι υποψήφιοι πρόεδροι, πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στα εθνικά θέματα.

Πρέπει να συνεχίσουμε να ζητάμε καλές σχέσεις και συνεργασία με την Τουρκία και πρέπει χωρίς καμία έκπτωση να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, χωρίς καμία αλλαγή, τις εθνικές κόκκινες γραμμές: την διαφωνία μας στην συνεκμετάλευση του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τη στήριξη της εθνικής γραμμής της προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης με μοναδικό θέμα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Την διατήρηση του δικαιώματος μας για επέκταση στα 12 μίλια και την εφαρμογή του, σε συγκεκριμένες περιοχές.

➢ Η ΝΔ προεκλογικά εκμεταλλεύτηκε το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ακούστηκε η άποψη απογραφής της μειονότητας.

Είναι εθνικά καταστροφική πρόταση κατά τη γνώμη μου και βοηθά σχεδιασμούς που υπάρχουν για πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή, είτε τα σχέδια αυτόνομης περιοχής είτε σχέδια διεκδικήσεων της Τουρκίας.

➢ Στο όραμα μας για τη χώρα, δεν μπορεί να μην βρίσκεται στο επίκεντρο, η ανάπτυξη παραγωγικών δομών, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αν δεν παράγουμε δεν θα μπορούμε ποτέ να βασιστούμε στα δικά μας πόδια.

Αν δεν παράγουμε η όποια ανάπτυξη θα είναι πάντα άδικη, εύθραυστη και λυσιτελής.

Κι εδώ οφείλουμε να δώσουμε συγκεκριμένες και ξεκάθαρες θέσεις.

Για τον πρωτογενή τομέα, για τους βιοτέχνες, για τη βιομηχανία, για την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.

Για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που οφείλουμε να στηρίξουμε αλλά και για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες είναι εθνικός πλούτος.

Οφείλουμε να συνεργαστούμε, να τους ωθήσουμε σε επενδύσεις παραγωγικών δραστηριοτήτων, να στηρίξουμε την εξωστρέφεια τους.

Και ταυτόχρονα να βάλουμε τις γραμμές μεταξύ πολιτικής και οικονομικού συστήματος, σε κρίσιμα ζητήματα όπως η αισχροκέρδεια, η διαφάνεια, ο υγιής ανταγωνισμός.

➢ Οφείλουμε να διατυπώσουμε ξεκάθαρες θέσεις για τη φορολόγηση και το ασφαλιστικό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η αναδιανομή του πλούτου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει μόνο μέσα από τη φορολόγηση.

Γίνεται μέσα από το κοινωνικό κράτος, από τις κοινωνικές παροχές, από κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Από τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, από το κόστος ζωής.

Γίνεται μέσα από τις αυξήσεις των μισθών και των αμοιβών των αυτοαπασχολούμενων.

Κυρίως όμως γίνεται μέσα από την ανάπτυξη.

➢ Οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα για τις εναρμονισμένες πρακτικές στο τραπεζικό σύστημα.

Για το πώς θα υποχρεωθούν να στηρίξουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Για το πώς δεν θα προχωρούν σε αδικαιολόγητες χρεώσεις.

Για το πώς θα περιορίσουν τις ληστρικές αυξήσεις των δόσεων των δανείων.

Να πάρουμε θέση δηλαδή μεταξύ της αντίθεσης των υγειών παραγωγικών δυνάμεων και των τραπεζών.

➢ Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από εμάς, λόγω του μνημονίου και όχι μόνο, πλήγωσαν μεγάλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

Οι μηχανικοί για κάθε 100 ευρώ έπρεπε να δίνουν σε φορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές τα 81.

Ενώ ευνοήθηκαν τα πολύ μεγάλα εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.

Αντί να θυμίζουμε συνεχώς τα 37 δισ. που αφήσαμε να ζητήσουμε συγγνώμη, από αυτούς τους ανθρώπους.

➢ Οι διαδικασίες που προτείνονται αφορούν όσους έχουν την αγωνία να τελειώνουμε γρήγορα. Να μην απευθυνθούμε στην κοινωνία.

Ως μηχανικός δεν συμμετείχα ποτέ σε στημένους διαγωνισμούς

Ως πρόεδρος του ΤΕΕ, κατήγγειλα τις αδιαφανείς διαδικασίες και πρότεινα λύσεις

Ως υπουργός του Αλέξη Τσίπρα, θεσμοθέτησα, υλοποίησα ηλεκτρονικά συστήματα, πλατφόρμες για να μην μπορούν να στηθούν διαγωνισμοί και διαδικασίες αποτελεσματικής παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων.

Γι αυτό και δεν θα μετέχω σε διαδικασίες, εκλογής Προέδρου, με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα, χωρίς να απευθυνθούμε στην κοινωνία. Χωρίς να βρούμε την πολιτική συνεκτική ουσία, μετά την αποχώρηση του Αλέξη, περιμένοντας τις πολιτικές διαδικασίες του κόμματος μας.

➢ Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι τα μέλη μας, οι ψηφοφόροι μας, όσοι έδωσαν τη μάχη στη βάση, θα περίμεναν από εμάς, να παραιτηθούν τα όργανα που εξέλεξε, η ΚΕ.

Δεν φταίει μόνο ο Αλέξης, προφανώς.

Ποιος και τι φταίει θα τα συζητήσουμε αν και όποτε γίνει το συνέδριο.

Όμως δεν αισθάνεται κανείς άλλος ότι φταίει, ανεξάρτητα αν μετείχε στα πραγματικά όργανα αποφάσεων, αν ήταν για χρόνια στο γραφείο Τύπου, αν επηρέαζε αρνητικά λαθεμένες αποφάσεις, όπως της απλής αναλογικής, αν συνέβαλε να μην γίνουν οι αλλαγές στο κόμμα μας, αν διαφοροποιούνταν δημόσια και δημιουργούσε την εικόνα που πληρώσαμε;

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης ανέλαβε τις δικές του ευθύνες.

Θα ήταν καλό να αναλάβουν με γενναιότητα όλοι το μερίδιο της δικής τους ευθύνης.

➢ Όποιος μετείχε σε κορυφαίο όργανο, ακόμη κι αν δεν αισθάνεται ότι έχει συμβάλει στην ήττα, ακόμη και αν οι περισσότεροι, ποτέ δεν ερωτήθηκαν ή δεν συμμετείχαν σε κρίσιμες αποφάσεις των πραγματικών οργάνων οφείλει να παραιτηθεί, για λόγους ευθιξίας, μετά από το αποτέλεσμα που είχαμε.

Να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ένα κόμμα αξιωματούχων, ούτε ένα κόμμα εσωτερικών διευθετήσεων κομματικών θέσεων και άλλων τινών.

Για το λόγο αυτό όπως ήδη έχω δηλώσει δημόσια παραιτούμαι από την ΠΓ, στο όργανο που μας εξέλεξε. Την Κ.Ε.

➢ Προτείνω την διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με προσυνεδριακές διαδικασίες συζήτησης την ανάλυση των αιτιών της στρατηγικής ήττας του προοδευτικού κόσμου, των πολιτικών προτάσεων των υποψηφίων Προέδρων αλλά και κάθε συντρόφου ή συντρόφισσας, την πιθανή αλλαγή καταστατικών προβλέψεων, όπως της ταυτότητας του κόμματος μας, την σύνταξη ενός ελπιδοφόρου οραματικού σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης, με ξεκάθαρες προτάσεις και στη συνέχεια εκλογή Προέδρου.

➢ Εφόσον εγκριθεί η πρόταση μου προτείνω την άμεση εκλογή νέων οργάνων από την Κ.Ε.

➢ Μετά από ένα ωραίο ταξίδι, που δημιούργησε, ο Αλέξης, και την συνεύρεση μας, σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τον λαό, σε στιγμές περηφάνειας για την παράταξη, σε στιγμές συγκλίσεων αλλά και συγκρούσεων, έφτασε η στιγμή, να αποδείξουμε όλοι ποιοι είμαστε και σε ποιο ύψος μπορούμε να σταθούμε.

Σχετικά άρθρα