Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χατζηδάκης-Στουρνάρας: Αφήνουν τους πολίτες στα «νύχια» τραπεζών και κερδοσκόπων

Χατζηδάκης-Στουρνάρας: Αφήνουν τους πολίτες στα «νύχια» τραπεζών και κερδοσκόπων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Γιάννης Στουρνάρας, Δάνεια, Επιτόκια, Κωστής Χατζηδάκης, Μισθοί, Πληθωρισμός, Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζες, Υπουργείο Οικονομικών,

Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασαν ο νέος υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή τους, στο υπουργείο.

Ειδικότερα για το ζήτημα της τεράστιας «ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, εκφράστηκε ότι πάγια θέση τής ΤτΕ είναι ότι τέτοια θέματα αντιμετωπίζονται με περισσότερο ανταγωνισμό και όχι με διοικητικά μέτρα.

Με απλά λόγια υπουργός και διοικητής θα αφήσουν τις τράπεζες ανεξέλεγκτες να αυξάνουν υπέρογκα τα επιτόκια των δανείων που χορηγούν και ταυτόχρονα να κρατούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια των καταθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων.

Το ίδιο προκύπτει ότι θα πράξουν και με τους κερδοσκόπους της αγοράς, καθώς όπως ανέφεραν δεν μπορούν να παρέμβουν ούτε στις περιπτώσεις του λεγόμενου «πληθωρισμού της απληστίας» που θεωρούν ότι θα αντιμετωπιστεί με περισσότερο ανταγωνισμό!

Να σημειωθεί εδώ ότι η Ελλάδα υποφέρει από τον λεγόμενο «πληθωρισμό της απληστίας» περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς οι μεγάλοι όμιλοι και εταιρείες και όχι μόνο πέρασαν το σύνολο του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών στις τιμές των προϊόντων τους αλλά, επιπλέον, αρκετές από αυτές βρήκαν την ευκαιρία μέσα στην αναμπουμπούλα να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Και από αυτές τις εταιρείες περιμένουν Χατζηδάκης και Στουρνάρας να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά!

Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης των μισθών που έχει υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και διατυπώθηκαν φόβοι ότι μια αύξηση τους θα μπορούσε να προκαλέσει νέες πληθωριστικές πιέσεις, που για τους … υποψιασμένους ακούγεται ως δικαιολογία για να «ψαλιδιστούν» οι αυξήσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Γενικά, διαπιστώθηκε στη συνάντηση ότι κοινός τόπος είναι η τεράστια σημασία της άσκησης συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής.

Άλλωστε, ο υπουργός είναι υπέρμαχος αυτής της πολιτικής, έχοντας αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι στην αντίθετη περίπτωση θα κάνουμε τους πολιτικούς «Άγιους Βασίληδες» για 2- 3 μήνες και δεν πάμε πουθενά.

Σχετικά άρθρα