Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αδιέξοδο για το μεταναστευτικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Μπλόκο Ουγγαρίας και Πολωνίας

Αδιέξοδο για το μεταναστευτικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Μπλόκο Ουγγαρίας και Πολωνίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Ουγγαρία, Πολωνία, Πρόσφυγες, Σύνοδος Κορυφής,

Δίχως συμπεράσματα για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας μπλόκαραν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία που επετεύχθη στις αρχές Ιουνίου στο Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία (και όχι με ομοφωνία), για τη μεταρρύθμιση του Ασύλου και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία απέτρεψαν μια κοινή θέση για τη μεταναστευτική πολιτική, όπως είχαν δηλώσει στη «Ναυτεμπορική» Ευρωπαίοι διπλωμάτες, νωρίς το πρωί.

«Η μεν Πολωνία ζήτησε κάθε χώρα να αποφασίζει μόνη της το πώς θα στηρίξει τις χώρες με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μεταναστών.

»Η Ουγγαρία από την πλευρά της αντιτάχθηκε σε κάθε μεταρρύθμιση» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Κ. Μητσοτάκης: Επίμονη άρνηση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας

Σε δηλώσεις του και αναφερόμενος στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «είχαμε μία μακρά και δύσκολη συζήτηση για τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λόγω της επίμονης άρνησης δύο χωρών, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, να συνταχθούν με το κείμενο που είχε ετοιμαστεί».

Έκανε παράλληλα μία διάκριση μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής διάστασης του ζητήματος.

Όπως είπε, ως προς την εξωτερική διάσταση και την προστασία των εξωτερικών συνόρων υπάρχει καθολική συμφωνία όλων των κρατών.

«Υπήρξε μία συμφωνία σε επίπεδο υπουργών που αφορά το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και αυτή η συμφωνία ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία και η Πολωνία και η Ουγγαρία στην ουσία μετέφεραν αυτή τους τη διαφωνία και σήμερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα