Οι κερδισμένοι των διπλών εκλογών είναι η Ολιγαρχία-Διαπλοκή και η ηγεσία της ΝΔ. Αυτό το πολιτικό-οικονομικό σύμπλεγμα που ελέγχει τράπεζες, επενδύσεις, αθλητικές ομάδες, μέσα μαζικής ενημέρωσης, κατόρθωσε με τα μέσα που διαθέτει και αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντιπολίτευσης να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα της χώρας από δικομματικό σε σύστημα ενός «δεσπόζοντος κόμματος». Ταυτόχρονα, ανασυγκρότησε τον ακροδεξιό βραχίονά του που θα τον αξιοποιήσει «κατάλληλα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά και συνεχίζει:
Στην σημερινή Ελλάδα της παρακμής και της συνεχούς υποχώρησης της διεθνής θέσης της, το σύστημα αυτό επιλέγει την παράδοση εθνικών δικαιωμάτων, το κτύπημα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου προκειμένου να διασφαλίσει τα προνόμιά του.
Το κυρίαρχο σύστημα φοβήθηκε την προηγούμενη δεκαετία ότι θα έχανε τα προνόμιά του.
Ότι θα του αποδίδονταν οι πραγματικές ευθύνες που είχε και έχει για την κατάσταση της χώρας.
Κατάφερε, όμως, με τις εκλογές του 2019 και του 2023 να επανακάμψει.
Το ΠΡΑΤΤΩ εκτιμά ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι δύσκολα για την χώρα και τον λαό της.
Ετοιμάζεται άγρια ανακατανομή εισοδήματος και ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα σε βάρος της μικρομεσαίας καθώς και η παράδοση κερδοφόρων τομέων του δημοσίου σε ιδιώτες ή υποταγή του σε αυτούς.
Μεγάλες ευθύνες για την νίκη αυτού του συμπλέγματος φέρει η δημοκρατική αντιπολίτευση που στα πρώτα τρία χρόνια αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε ουσιαστική αντιπολίτευση.
Περιορίστηκε στις προσωπικές διαμάχες με την ΝΔ, καλλιέργησε μια ξένη προς την αριστερά προσωπολατρία και την θεωρία του «ανεύθυνου άρχοντα».
Αρνήθηκε κάθε διάλογο με τον υπόλοιπο δημοκρατικό-αριστερό χώρο.
Έδειξε σοβαρή πολιτική αδυναμία να κατανοήσει τις αλλαγές στην Ελληνική κοινωνία και το τι πραγματικά συνέβαινε στην ψυχή και τον νου ενός λαού που έχει κουραστεί από τα μνημόνια και τις πολλαπλές κρίσεις για αυτό και αιφνιδιάστηκε από τα εκλογικά αποτελέσματα.
Φοβόμαστε ότι η ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, συνεχίζει και σήμερα, μετά την ήττα, να μην αντιλαμβάνεται τα πραγματικά γεγονότα, οδηγώντας μεγάλο τμήμα της αριστεράς σε αποστρατεία.
Όπως πολλές φορές προσπαθήσαμε να της εξηγήσουμε, η μάχη για την αριστερά δεν βρισκόταν προς τα δεξιά-κέντρο, ως την «συμβουλεύαν», αλλά στους απογοητευμένους αριστερούς, πάνω από ένα εκατομμύριο, που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν και οι οποίοι δεν πρέπει «να χαθούν», ούτε αυτοί, ούτε η ελπίδα της αριστεράς.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια πατριωτική αριστερά που να μην φοβάται τις αλλαγές.
Η οποία να διεκδικεί και να παλεύει για τον δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο εκσυγχρονισμό της χώρας, η οποία επείγει να αλλάξει προς τα μπροστά, το μέλλον, τολμηρά και δημοκρατικά.
Η νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της νανο- και βιοτεχνολογίας, της ρομποτικής και των νέων ευέλικτων υλικών δίνει πολλαπλές καινούργιες δυνατότητες σε κάθε κοινωνία, αλλά αποτελεί και κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί αντικοινωνικά ή να μην αξιοποιηθεί δημοκρατικά στην έκταση που το επιτρέπει.
Προκειμένου ο τόπος να προχωρήσει δημοκρατικά στις απαιτούμενες αλλαγές, χρειάζεται μια αριστερά βαθιά δημοκρατική, με κοινωνική ευαισθησία και επάρκεια γνώσεων των νέων δυνατοτήτων και του τρόπου αξιοποίησής τους.
Το ΠΡΑΤΤΩ κάνει έκκληση να σταματήσουν οι ανούσιες και άδικες αντιπαραθέσεις στον δημοκρατικό χώρο.
Το ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει επιτέλους με «ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει».
Να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να κάνει αντιπολίτευση όπως στο διάστημα 2019-23 στη διάρκεια του οποίου στήριξε ή ανέχθηκε το 85% (ναι το ογδόντα πέντε τις εκατό) των μέτρων, διατάξεων και νόμων της ΝΔ.
Το ΚΚΕ θα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου την ενωτική του πολιτική και ευθύνη με την οποία μεγαλούργησε στο παρελθόν και να πάψει να παράγει θεωρίες τύπου σοσιαλφασισμού σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βάλει ένα τέλος στον χυδαίο αντικομουνισμό που εκφράζεται από τμήματα της άμεσης επιρροής του. Δεν το έχει ανάγκη.
Όλοι οφείλουμε να γίνουμε ακόμα πιο υπεύθυνοι μπροστά στην νέα αριθμητική της πολιτικής.
Αντιμέτωπο με τις απαιτήσεις της νέας εποχής, το ΠΡΑΤΤΩ θα πάρει μέτρα ενδυνάμωσής του, και αν χρειαστεί θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ευρύτερου πολιτικού φορέα. Ταυτόχρονα, καλεί όλους τους πολίτες που δεν ικανοποιούνται από το υπάρχον κυρίαρχο πολιτικό σύστημα σε αυτοοργάνωση και ένταξη στο ΠΡΑΤΤΩ.
Σε αυτή την φάση, το ΠΡΑΤΤΩ προτείνει άμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης, της αριστεράς και της οικολογίας:
Τη δημιουργία ενός δημοκρατικού-αντιφασιστικού τόξου. Την πανελλαδική οργάνωσή του. Στόχο στον οποίο συμφωνούν με τον ένα ή άλλο τρόπο όλες οι δυνάμεις.
Τη συμφωνία κοινών δράσεων σε ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος και στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί της ουσίας. Τέτοια θέματα είναι:
α. Μεγάλα λαϊκά προβλήματα, όπως η πρώτη κατοικία, η ακρίβεια, η ανεργία ιδιαίτερα των νέων, η ΑΤΑ.
β. Ζητήματα κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα στην παιδεία και στην υγεία, και δικαιοσύνης.
γ. Απόκρουση του αυταρχισμού και της καταστολής, των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πολιτών και του κράτους δικαίου.
δ. Προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας σε βάση πατριωτική-προοδευτική.
Την οργάνωση και προώθηση ενός δημοκρατικού διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις προοδευτικές, οικολογικές, σοσιαλιστικές πολιτικές δυνάμεις, κόμματα και κινήσεις.
Ένα πρώτο βήμα έχει γίνει με την δημιουργία του ΦΟΡΟΥΜ-Δημοκρατικού Διαλόγου που ήδη συμμετέχουν 10 οργανώσεις και πολλές προσωπικότητες.
Σήμερα, απαιτείται η δημιουργία ενός ακόμα ευρύτερου χώρου δημοκρατικού διαλόγου.
Την από κοινού αναζήτηση των καλύτερων και αποτελεσματικότερων επιλογών ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη.