Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ράπισμα Πολάκη στον πολιτικό γυρολόγο και «εκσυγχρονιστή» Μπίστη

Ράπισμα Πολάκη στον πολιτικό γυρολόγο και «εκσυγχρονιστή» Μπίστη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Νίκος Μπίστης, Παύλος Πολάκης, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Ο Νίκος Μπίστης, γνωστός «εκσυγχρονιστής» και μέγας θαυμαστής του Κώστα Σημίτη, γνωστός επίσης για τις αμφιλεγόμενες θέσεις του στα εθνικά θέματα και στα θέματα ασφαλείας, που περιφέρεται τα τελευταία χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θέλησε ως… εμπειρογνώμονας, να κάνει «αποτίμηση» του εκλογικού αποτελέσματος. Ποιος; Ο Μπίστης, που δεν βρήκε ποτέ την ψήφο του, θα κάνει και υποδείξεις;

Βέβαια δέχτηκε ηχηρό ράπισμα από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος του απάντησε καταλλήλως.

Έγραψε λοιπόν ο κ. Μπίστης, αυτός ο «γίγαντας» της «αριστεράς» του ΚΚΕ εσωτερικού και του σημιτισμού:

«Αν μου έλεγε κάποιος πριν χρόνια ότι θα ερχόταν μια ημέρα που η δική μας Αριστερά [σ.σ. έχει ξεχάσει από πόσα κόμματα πέρασε] θα έπαιρνε σε εκλογές 17,85% και θα έκλαιγα από λύπη και όχι από χαρά, θα τον έλεγα παλαβό.

»Αυτό το πολύτιμο ποσοστό, αυτοί οι πολίτες που έσφιξαν τα δόντια και πήγαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, είναι το εφαλτήριο για το αύριο της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης.

»Ίσως σήμερα δεν το συνειδητοποιούμε αλλά έχει -και αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον- μεγάλη σημασία ότι δεν μπόρεσαν να σπάσουν την σπονδυλική στήλη της Αριστεράς μας [σ.σ. συνεχίζει να μη θυμάται από πόσα κόμματα πέρασε] που ήταν ο δεύτερος στόχος της πολυπρόσωπης συντήρησης.

»Επίσης η προσπάθεια ενίσχυσης άλλων δυνάμεων σε βάρος της δικής μας Αριστεράς [σ.σ. καραμέλα] έδειξε τα όρια της.

»Με πενιχρό κέρδος 0,4% και 0,2% και με ένα σκληρό αποκλεισμό λίγο κάτω από το όριο του 3% , μπορούν ίσως να δουν τα αποτελέσματα του μονομετωπου αγώνα που χρόνια τώρα διεξήγαγαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

»Την βασική όμως ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα την έχουμε εμείς.

»Εμείς, κατά συνέπεια έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε, να αναζητήσουμε λάθη, να ανακαλύψουμε την έμπρακτη αυτοκριτική, να ξεκόψουμε οριστικά με συμπεριφορές που αποδεδειγμένα μας έβλαψαν [σ.σ. προτείνει νέο μαραθώνιο ομαδικής ψυχανάλυσης].

»Κυρίως να αναζητήσουμε τους λόγους της υποχώρησης -σε όλη την Ευρώπη και την χώρα μας [σ.σ. ο λόγος είναι οι «Μπίστηδες»]- των αξιών της αλληλεγγύης της συλλογικότητας και του ορθολογισμού [σ.σ. μην μιλάς Μπίστη για πράγματα που αγνοείς] ενώ ενισχύονται ο ατομικισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός, εν τέλει ο παραλογισμός.

»Όλα αυτά που ενισχύουν την Δεξιά και την Ακροδεξιά.

»Και αυτά πρέπει να γίνουν εν κινήσει, με ενότητα και σοβαρότητα που θα διασφαλίζουν την ίδια την αναγκαία σε βάθος συζήτηση και αναζήτηση».

Η απάντηση Πολάκη

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, απάντησε κάτω από την μακροσκελή ανάρτηση του κ. Μπίστη, ζητώντας του να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ειδικά όσον αφορά την υποστήριξη του στην (αποτυχημένη όπως αποδείχτηκε) στρατηγική της απλής αναλογικής.

«Σωστά τα λες, γι] αυτό ανάλαβε (σ.σ. ανέλαβε γράφει αλλά είναι γραμματικό λάθος) πρώτος την ευθύνη για τη συγκεκριμένη γραμμή της κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων με την απλή αναλογική, που υπήρξες φανατικός υποστηρικτής.

»Εννοώ την απουσία όποιας αναφοράς στην επιδίωξη αυτοδυναμίας, αν οι άλλοι αρνηθούν, όπως και έγινε!!!» αναφέρει ο κ. Πολάκης.

Από πόσα κόμματα πέρασε ο Μπίστης;

Μέχρι το 1983 ήταν στέλεχος του ΚΚΕ.

Μετά ακολούθησε τα κόμματα της ανανεωτικής Αριστεράς.

Μετά έγινε «εκσυγχρονιστής», μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Από τον Ιούλιο του 2003 έως τον Μάρτιο του 2004, ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Δεν εκλέχτηκε ποτέ. Δεν βρήκε ποτέ την ψήφο του.

Το 2012 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και προσχώρησε στην ΔΗΜΑΡ από την οποία έφυγε για να πάει στην Ελιά, όπως είχε ονομάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλο το ΠΑΣΟΚ για κάποιο διάστημα, έκατσε και στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ.

1974: Οργανώνεται στο ΚΚΕ

1983: Αποχωρεί από το ΚΚΕ με επίσημη αιτιολογία τη διαφωνία με την εισβολή στο Αφγανιστάν. Προσχωρεί στο ΚΚΕ εσωτερικού.

1987: Διάσπαση στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Διαφωνεί με την αφαίρεση του «κομμουνιστικού» από το όνομα. Ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά (η μετέπειτα ΑΚΟΑ) του Γιάννη Μπανιά.

1991: Μετά από την δεύτερη εκλογική αποτυχία του ΚΚΕ εσωτερικού Α.Α αποχωρεί και προσχωρεί στον Συνασπισμό. Σύντομα προσχωρεί στην ανανεωτική τάση.

1996–2000: Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής.

2000: Μαζί με ολιγομελή ομάδα ιδρύει την βραχύβια ΑΕΚΑ (Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς). Το σχήμα αυτοδιαλύεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

2003: Επιβραβεύεται για τη στήριξη που παρείχε στον εκσυγχρονισμό και τον Κώστα Σημίτη. Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός τον διορίζει υφυπουργό Εσωτερικών για τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

2005–2007: Εκλέγεται στο Εθνικό Συμβούλιο (με τη στήριξη του Ευ. Βενιζέλου), μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος της Επιτροπής Παραγωγής, Εμπορίου και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΠΑΣΟΚ

Απρίλιος 2012: Αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και προσχωρεί στην ΔΗΜΑΡ. Διορίζεται υπεύθυνος της επιτροπής διεύρυνσης του κόμματος.

Δεκέμβρης 2012: Παραιτείται από την θέση του υπεύθυνου Διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ.

2013: Προσχωρεί στην «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη», ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής και δεν εκλέχθηκε.

Βρέθηκε στη συνέχεια και πάλι στο ΠΑΣΟΚ, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο ΚΙΝ.ΑΛ, μέχρι να προσχωρήσει και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά άρθρα