Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανικός Τύπος: «Δεξιά στροφή στην Ελλάδα»

Γερμανικός Τύπος: «Δεξιά στροφή στην Ελλάδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Handelsblatt, Ακροδεξιά, Αλέξης Τσίπρας, Γερμανία, Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Εφημερίδα Tagesspiegel, Εφημερίδα Tageszeitung, Κεντροαριστερά, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Στην επιβλητική νίκη Μητσοτάκη, την αδυναμία της αντιπολίτευσης, αλλά και την άνοδο των ακραίων κομμάτων εστιάζει ο γερμανόφωνος Τύπος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Το κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού κερδίζει (τις εκλογές)», αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Καθαρά μπροστά το συντηρητικό κόμμα του Μητσοτάκη», σημειώνει από το βράδυ της Κυριακής στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).

«Καθαρή νίκη για τον Μητσοτάκη» βλέπει η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt-Anzeiger.

«Κυριάκος Μητσοτάκης, νικητής σε μία κουρασμένη χώρα» είναι ο τίτλος στο σχόλιο του Spiegel Online.

H εφημερίδα Tagesspiegel δημοσιεύει σύντομο άρθρο με τίτλο: «Δεξιά στροφή στην Ελλάδα. Οι συντηρητικοί κερδίζουν (τις εκλογές), νεοναζιστικό κόμμα μπαίνει στη Βουλή».

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, σημειώνει ότι «στον προεκλογικό αγώνα ο Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως εγγυητής για την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, τις φοροελαφρύνσεις, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας».

Επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα «έχει κάνει μεγάλες προόδους τα τελευταία χρόνια στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη μείωση του χρέους.

»Από το 2021 η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες ανάπτυξης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

»Από τότε που ο Μητσοτάκης ανήλθε στην εξουσία οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 44%.

»Στα προηγούμενα δύο χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει πιο γρήγορα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ το χρέος της ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και συγκεκριμένα κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 171,3%».

«Τομή» οι εκλογές για το πολιτικό τοπίο

«Ο Μητσοτάκης ενώπιον δεύτερης θητείας» είναι ο τίτλος της αριστερής εφημερίδας Tageszeitung (taz), η οποία, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι «η συντηρητική Νέα Δημοκρατία κέρδισε ξεκάθαρα τις βουλευτικές εκλογές», αλλά και ότι «το ποσοστό συμμετοχής κατέρρευσε, φτάνοντας το 52,8% την Κυριακή, ένα αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα»:

Σε άλλη ανάλυσή της η εφημερίδα του Βερολίνου εστιάζει στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και υποστηρίζει ότι «οι εκλογές της Κυριακής εποτελούν τομή.

»Μόνο στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της χούντας, το 1974, οι Έλληνες είχαν ψηφίσει, κατά πλειοψηφία, κόμματα δεξιά του κέντρου.

»Έκτοτε υπήρχε σταθερή πλειοψηφία των αριστερών κομμάτων, έστω και αν αυτό δεν αποτυπωνόταν σε αντίστοιχη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λόγω του μεγάλου αριθμού κομμάτων που αυτοπροβάλλονταν ως “αριστερά”, αλλά και λόγω του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής.

»Αυτό έχει αλλλάξει πλέον. Μαζί με τα κόμματα της Ακροδεξιάς, η Ν.Δ. διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε συντρίμμια»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφαλίζει την επανεκλογή του με απόλυτη πλειοψηφία» είναι ο τίτλος στην εκτενή ανάλυση της Neue Zürcher Zeitung (NZZ), που επισημαίνει ότι «οι Συντηρητικοί κατάφεραν να διατηρήσουν το πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου».

Αντιθέτως, επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα, «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε συντρίμμια. Με 17,8% των ψήφων το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μειώνει ακόμη περισσότερο την απήχησή του και συγκεντρώνει μόλις 48 έδρες (…) Ο Τσίπρας διεξήγαγε έναν προεκλογικό αγώνα με αρνητικό πρόσημο, εστιάζοντας αποκλειστικά στην κριτική για τον Μητσοτάκη και τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεών του.

»Το κόμμα του δεν διέθετε μία δική του, αξιόπιστη πρόταση προς τους ψηφοφόρους.

»Ο αριστερός συνασπισμός γιγαντώθηκε στην περίοδο της κρίσης χρέους και θα έλεγε κανείς ότι εξακολουθεί να κάνει πολιτική για μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση. Όμως η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε διαφορετική θέση.

»Η ειρωνεία είναι ότι αυτό οφείλεται εν μέρει και στις μεταρρυθμίσεις που ήδη δρομολόγησε ο Τσίπρας, υπό την πίεση της ΕΕ».

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα